szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt négy évben 190 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra, a most megkötött szerződéssel még több mehet propagandára.

Hatalmas összegben kötött szerződést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH): 50 milliárd forintos keretmegállapodást írt alá úgy, hogy a szerződés kétszer megújítható, azaz a tényleges keret nettó 150 milliárd forint – írja a G7.hu.

A cikk szerint, bár a szerződést karácsony előtt négy nappal írták alá, csak nemrég töltötte fel az NKOH a közbeszerzési rendszerbe. Ez a keretszerződés már a negyedik ilyen jellegű megállapodása a hivatalnak, és messze a legnagyobb értékű. Az összeg azért meglepő, mert

az NKOH-t azzal a céllal hozták létre, hogy a korábbi 40 milliárdos kommunikációs költést 25 milliárd forintra lefaragják.

Az első keretszerződést ennek megfelelően 25 milliárd forintra írták ki, ami egy évig ki is tartott, a következőt már három évre és 75 milliárd forintra, de az időintervallum inkább csak elméleti volt, mert az összeget mintegy másfél év alatt fel is használták, többek között a Soros-ellenes kommunikációs hadjáratra. Emiatt 2018 nyarán már jött is az újabb keretszerződés, amit már 3 x 30 milliárd forintra kötöttek, de másfél év alatt azt fel is használtak.

Így összesen a korábban tervezett évi 25 milliárd forint helyett 45 milliárdot költöttek el, azaz 4 év alatt 190 milliárd forintot. A most nyilvánosságra került keretszerződésben már a korábbihoz képest is nagyobb összeg szerepel:

egy év alatt 50 milliárd forint mehet kormányzati propagandára, ami kétszer megújítható.

A cikk szerint a pénz ismét egy vállalkozót gazdagíthat, a szerencsés nyertes a New Land Media – Lounge Design cégpáros, amely Balásy Gyula tulajdonában van. Az NKOH az elmúlt két évben ugyanezzel a két céggel kötött szerződést a kommunikációs költésekre. A G7 számításai szerint 2018-ban a 60 milliárdos forgalomból 11 milliárd forintot meghaladó adózott eredményt hozott össze a két társaság. Ha sikerül ezt a profitrátát tartani, akkor 27 milliárd forint maradhat Balásy zsebében.

Csaknem 100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára

Majdnem pontosan négy évvel azután, hogy a Miniszterelnökségnek ki kellett adnia összesen hetvenezer oldalnyi, 2013-14-ben készült Századvég-tanulmányt, a hvg.hu munkatársa újabb többévnyi pereskedés eredményeként hozzájuthatott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a cégcsoport második megbízása idején született dokumentumokhoz. A 6 milliárd forintos alapszerződést 2015 és 18 között több, további nyolc-kilencszázmillióssal fejelhette meg a kormányközeli think tank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart