szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A törvényalkotási bizottság egyhangúlag támogatta azt a javaslatot, amely szerint a jövőben az elhunyt olimpikonok özvegyeinek az életjáradék teljes összege járhat a gyermekek nagykorúvá válásáig. A törvénymódosítás célja Benedek Tibor hátramaradt gyermekeinek a támogatása.

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottság szerdán azt a törvénymódosítást, amely az eddigieknél szélesebb körben biztosítana életjáradékot Benedek Tibor özvegyének.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke elmondta: a kivételes eljárásban tárgyalt javaslat célja a méltó gondoskodás a tragikusan elhunyt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hátramaradt gyermekeiről.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki fideszes képviselőként maga is a javaslat egyik beterjesztője, közölte: a módosítás az olimpiai életjáradékra jogosult sportoló özvegyének nyújt segítséget az által, hogy biztosítja a közös kiskorú gyermekek neveléséhez szükséges anyagi biztonságot.

Ha a parlament megszavazza, akkor nem tíz, hanem már öt év házasélet után kapnának olimpiai járadékot az olimpiai érmesek özvegyei, és amíg kiskorú a közös gyermekük, addig a teljes összeget megkaphatnák, nem csak a felét.

A javaslat így lehetővé teszi, hogy a héten elhunyt Benedek Tibor vízilabdázó özvegye, Epres Panni megkapja a juttatást, mert csak augusztusban lett volna a 10. házassági évfordulójuk, éspedig teljes összegben, mert gyermekeik még csak 11 és 13 évesek.

Az olimpiai járadékot a 35 évesnél idősebb érmes olimpikonok kapják, külön-külön minden érmük után: az aranyéremért a bérből és fizetésből élők előző évi országos bruttó nominális átlagkeresetének megfelelő összeget, az ezüstért ennek 70, a bronzért pedig 50 százalékát.

A változtatás, amelyről várhatóan pénteken szavaz a Ház, a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!