szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. Halálának hírét a szövetség jelentette be.

Benedek Tibor május 4-én jelentette be, hogy teljesen visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Azt írta: a következő években kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában, amelynek addig vezetőedzője volt. „Szerettem mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke vagyok a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani” – írta akkor a 47 éves szakember. Jelezte még, hogy ezen kívül semmilyen nyilatkozatot nem kíván tenni, és döntése oka kizárólag magánjellegű.

Az 1972. július 12-én született Benedek Tibor a vízilabdasport elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb klasszisa volt.

©

Ötévesen, orvosi tanácsra kezdett úszni – gerincferdülése miatt. A vízilabdával édesapja, Benedek Miklós színművész kártyapartnere, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok pólós Csapó Gábor közreműködésével ismerkedett meg. Ő vitte le a KSI-be, ahonnan korosztályos sikerek és egy, a felnőtt bajnokságban eltöltött év után az Újpesti Dózsa igazolta le. A felnőtt válogatottban 1990 februárjában mutatkozott be.

Hatszoros magyar és hatszoros olasz bajnok, többszörös kupagyőztes. Magyarországon a KSI, az UTE és a Honvéd, Olaszországban a Racing Roma és az INA Assitalia Roma, valamint a Pro Recco játékosa volt. Az Újpesttel LEN Kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, majd Euroligát nyert.

A válogatottal öt olimpián vett részt, közülük hármat, a 2000-es sydney-it, a 2004-es athénit és a 2008-as pekingit megnyerte, akárcsak a 2003-as világbajnokságot és az 1997-es Európa-bajnokságot. Az 1999-es Eb-sikerről eltiltás miatt maradt le: tiltott összetevőt tartalmazó, fertőzés elleni kenőcs használata miatt büntették meg szigorúan.

©

A válogatottságtól 2008-ban vonult vissza, és segédedzőként szállt be a játékosok felkészítésébe. Játékosként 2012-ig volt aktív, a következő évtől 2016-ig a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Szakvezetőként 2013-ban Barcelonában világbajnoki címet, 2014-ben Európa-bajnoki ezüstöt, 2016-ban Eb-bronzérmet nyert az együttesével, a riói olimpián az ötödik helyen végzett a csapata.

A HVG hetilapban együttese világbajnoki diadala után jelent meg vele portréinterjú. Abban arról beszélt, azért akart szövetségi kapitány lenni, mert úgy érezte, hogy éppen akkor értett a legjobban a vízilabdához. „Nem túl távoliak a játékosként szerzett tapasztalataim, de már van annyi rálátásom, hogy kapitányként hasznosíthassam. És persze kedvem is van hozzá.”

Benedek Tibor: Az ember egy dolgot tud csak igazán jól csinálni

„Húsz éve az az ars poeticám, hogy annyira keményen kell játszani a víz felett, hogy az ellenfélnek eszébe se jusson a verekedésre koncentrálni. Erre tanítom a játékosaimat is" - magyarázza a fair play receptjét a sikerkapitány Kemény Dénest váltó, 41 éves pólólegenda.

Az interjúban beszélt arról is, hogy 2001-ben szívritmuszavart diagnosztizáltak nála. Arra a kérdésre, nem félt-e, hogy az életével játszik, úgy válaszolt: „Ez a jobb oldali pitvari fibrilláció nem zárja ki az aktív sportot. Az ember persze ilyenkor azért megtanulja, hogy nem halhatatlan.”

©

2016 őszén jelentette be, hogy mandátuma lejárta után távozik a posztról. Azután csatlakozott az UVSE-hez, ahol több vezetői tisztséget is betöltött – fiatalokból épített fel ütőképes csapatot, amely a szakma elismerését is kivívta –, a magyar szövetségben pedig idén februárig az utánpótlás-bizottság elnöke volt.

Az úszósportok Hírességek csarnokának tagja volt, négyszer választották az év magyar vízilabdázójának (1992, 1993, 1994, 2002), 2013-ban pedig az év magyar szövetségi kapitánya lett.

Kemény Ferenc – akit pólós körökben csak Fecsó báként ismernek – a 24.hu-nak így emlékezett tanítványára, amikor az bejelentette a visszavonulását: „Kifogástalan viselkedésű, udvarias srác, akit minden helyzetben az iszonyatos lelkesedés és szorgalom jellemez. Nem egy eszméletlen gömbérzékkel megáldott labdazsonglőr, mindent beleadással pótolt, fejlesztette tökélyre tudását.” Kemény a Testnevelési Főiskolán is tanította Benedeket, így az edzői karrierjében is komoly szerepe volt. „Négy évig volt a hallgatóm, a szó összes pozitív értelmezésében” – mondta róla.

Kemény Dénes és Benedek Tibor
©

Kemény Dénes, akinek irányításával mindent megnyert, amit lehetett, s akinek másodedzője és utóda volt a szövetségi kapitányi poszton, azt mondta róla: „Az olimpiai bajnok csapataimat nagyon sokféle és szinte egytől egyig több szempontból kiemelkedő tudású sportemberek alkották. Ha közülük valamelyik kategóriában Tibort kell az élre helyeznem, akkor nem kell gondolkoznom; az akaraterőt mondom.”

Benedek a vízben Kemény szerint olyanban tudott példát mutatni, amellyel megfertőzte, magával húzta a többieket is. „Ezzel az elképesztő akaraterővel együtt járó példamutatása tette a csapaton belül nélkülözhetetlenné, avagy a csapat nélküle nem érte volna el ezeket az eredményeket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál