szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sertéspestis és a koronavírus is libikókára tették a sertésárakat, a polcokra kitett hús árában a vevők vélhetően csak az emelkedést tapasztalták, a beszakadó felvásárlási árakat nem. A jó hír az, hogy valószínűleg drágább már nem lesz a sertéshús, igaz, olcsóbb sem.

Tavaly az afrikai sertéspestis lódította meg a termelői felvásárlási árakat: augusztusban 1,8 euró volt az élősertés kilója, az idén márciusban már 2,2 euró. Mivel a magyar felvásárlási árak is a német jegyzéshez igyekeznek igazodni, az emelkedés nálunk is elindult, tavaly év közepén egy kiló élősertést 500 forint körüli áron vettek át a vágóhidak, ami a termelőknek a kedvezett.

Ezt követte a fogyasztói ár is, január-februárban már 8-10 százalékkal többért vehettünk sertéshúst a boltokban. A koronavírus kora tavaszi megjelenése még feljebb tolta az üzletekben az árakat, majd az első vásárlói sokk után beállt a jelenlegi szintre, ami a tavalyi fogyasztói árnál már közel 20 százalékkal magasabb.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke korábban többször is elmondta, hogy harapófogóban vannak a húsfeldolgozók, mert felszökő alapanyagárakat nem tudták érvényesíteni az értékesítésben a kereskedelem ellenállása miatt. Tehát a sertéspestis miatti keresletnövekedés is inkább a termelőknek hozott hasznot, a feldolgozók csak lassan tudták lenyomni a kereskedők torkán az áremelést.

Az elmúlt hetekben viszont jelentősen lejjebb ment a sertés felvásárlási ára. Most a nagy német vágóhidakra májusban bekerült koronavírus szólt bele a felvásárlási árakba: Kína ugyanis visszavonta ezektől a vágóhidaktól az exportengedélyt, így bennragadt a németeknél rengeteg sertéshús, ami a magyar piacon is érezteti a hatását. A bezárások miatt a német termelők is bajba kerültek, ott állnak a levágatlan állománnyal, sertéspiacon jártas szakemberek szerint Magyarországra is szállítanak vágásra sertést a németek.

A Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének ügyvezetője, Fitos Gábor szerint Magyarorszgágon más a helyzet: itt hiány van a sertéshúsból, ezért nem számolnak a felvásárlási árak tartós csökkenésével. A csökkenés ráadásul meg is állt, második hete 1,47 eurón áll a felvásárlási ár a német jegyzés szerint, ami a csütörtöki árfolyam mellett, 511 forintos kilónkénti árat jelent. Jelentene, mert a magyar szerződött áraknál csak irányadó a német jegyzett ár, a jó szerződésekben jelenleg 450 forint a plafon. A kisebb vágóhidakra beszállítók meg lassan a 370-400 forintnak is örülnek.

„Az élősertés árának európai csökkenése érzékelhető a hazai piacon is, de még nem értek el hozzánk olyan információk, hogy bezuhantak volna a felvásárlási árak, és emiatt gondok lennének a termelőknél. Tény, hogy a felvásárlási árak csökkentek, de a Bizottság elemzése szerint, azok továbbra is magasabbak, mint az 5 éves átlagár” - reagált a felvásárlási árak csökkenésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder szerint ráadásul a nagyobb cégeket köti a szerződés is, ami általában valamilyen formában a német jegyzéshez köti az árakat, tehát az ilyen üzemekkel leszerződött termelőknél az árcsökkenés a német ármozgástól függ.

A Nemzeti Agrárkutató Intézet adataiban is lekövethető az alapanyag árcsökkenés, ami elsődlegesen a kisebb termelőknél, termelői csoportoknál jelentkezik nagyobb mértékben egyelőre, és csak lassan követi le a fogyasztói ár. Éder Tamás szerint még az sem biztos, hogy az üzletekben érzékelhető lesz ez az árcsökkenés, mivel a feldolgozók többsége éppen az év eleji 15-20 százalékos fogyasztói áremeléssel érte utol magát, és most mondhatják el a tavalyi pocsék évük után, hogy végre nem nagy veszteséggel értékesítik a húst. A szakember azt is hozzátette, hogy a két járvány szorításában, annak kiszámíthatatlansága miatt viszont az árelőrejelzések az eddig megszokottnál jóval bizonytalanabbak, hiszen azt senki nem tudja megmondani, hogy akár a sertéspestis, akár a koronavírus, éppen hol üti fel a fejét, és mit ránt magával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön