szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Néhány elektromos berendezés máris cserére szorul.

Egy nappal az átadása után leállt Belarusz első atomerőműve. A Roszatom által épített, Fehérorosz Atomerőmű (BelAESZ) elnevezésű létesítményt szombaton avatta fel Aljakszandr Lukasenka elnök, vasárnap azonban már nem termelt áramot, mert meghibásodott néhány elektromos berendezése. Erről Oleg Szoboljev, a veszélyhelyzetek minisztériuma nukleáris és sugárzásbiztonsági osztályának munkatársa tájékoztatta az AP hírügynökséget. Egyben azt is bejelentette, hogy a történtek nem jelentettek veszélyt sem Belaruszra, sem a szomszédos Litvániára nézve.

A tárca hétfői közleménye szerint a próbák során vették észre, hogy néhány elektromos eszköz cserére szorul, azt azonban nem tudni, miért van szükség erre, és mennyi ideig tart majd.

A litván fővárostól, Vilniustól mindössze nagyjából 40 kilométerre, Osztrovecnél fekvő atomerőmű megépítését Litvánia hosszú ideje ellenzi, biztonsági kockázatnak tartja. A litván hatóságok szerint Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat, s ezért a munkálatok során ismételten balesetek történtek, valamint azzal vádolják a szomszéd országot, hogy nem hajtotta végre a stressztesztre vonatkozó uniós ajánlásokat sem. A kivitelező Roszatom elutasította a kritikákat és panaszokat, és közölte: a létesítmény tervei a legmagasabb nemzetközi normáknak felelnek meg, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is jóváhagyta őket.

A múlt szerdán a balti ország kormánya tiltakozó levelet adott át Fehéroroszországnak, amelyben elítélte szomszédja „felelőtlen lépéseit”. Vilnius már az üzembe helyezés előtt energiabojkottot is hirdetett, amelynek értelmében nem vásárol a BelAESZ-ben előállított villanyáramot. A bojkotthoz Lettország is csatlakozott.

Litvánia egyetlen atomerőművét a balti ország 2004-es uniós csatlakozását követően bezáratta.

Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

A litván határnál épülő fehérorosz atomerőmű esete mutatja, hogy milyen nehéz megszabadulni az orosz nukleáris energiától való függőségtől. Közben Oroszország mellett már Kína is egyre jobban növeli befolyását az európai energiapiacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!