Így ne függetlenedjünk az orosz atomtól: a fehérorosz példa

HVG360

5 perc

2020.02.23. 11:00

A litván határnál épülő fehérorosz atomerőmű esete mutatja, hogy milyen nehéz megszabadulni az orosz nukleáris energiától való függőségtől. Közben Oroszország mellett már Kína is egyre jobban növeli befolyását az európai energiapiacon.

A tervek szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség február 24-én kezdi meg Fehéroroszországban a sokat vitatott osztroveci atomerőmű biztonsági ellenőrzését. Az első reaktor az eredetileg tervezett 2019-es induláshoz képest késve, csak egy néhány hónap múlva kezd el működni. Az atomerőmű iskolapéldája annak, hogy nukleáris technológiája révén Oroszország hogyan növeli politikai befolyását a világ mind több országában.

Osztrovec megépítéséről még 2008-ban döntött Lukasenka fehérorosz elnök . Ez lesz az első atomerőmű abban az országban, amelyet a határától alig 12 kilométerre fekvő Csernobilban bekövetkezett katasztrófa annak idején a legsúlyosabban érintett. Az autoriter fehérorosz politikai berendezkedésnek köszönhetően semmiféle nyilvános konzultációt nem tartottak arról hogy hol létesüljön az új erőmű, amely végül a litván határ közelében, alig 50 kilométerre Vilniustól, egy földrengészónában épült fel. Nem is csoda, hogy a litván kormány máris 4 millió jódtablettát spájzolt be egy erőműbaleset esetére.

Az épülő osztroveci nukleáris erőmű

Politikai döntés

AFP / Sergei Gapon

Korántsem volt meglepő hogy az erőművet felépítő céget is politikai döntéssel választották ki. Osztrovec két blokkját az orosz állami Roszatom építi, ráadásul nagyon ambíciózus ütemterv alapján. Eszerint az első blokkot 2019 végén kellett volna átadni, a másodikat pedig az idei év végén.

Az eredeti elképzelés szerint az atomerőmű birtokában át lehet majd állítani Fehéroroszország energiarendszerét az eddig használt gázerőművekről nukleáris energiára és a két orosz gyártmányú reaktor által termelt 1200 MW-ból fennmaradó bőséges fölösleget exportálni szerették volna majd Lengyelországba és a balti köztársaságokba. A fehérorosz energiapiac teljes átalakítására ambíciózus tervek születtek: szerepelt ebben a távvezetékhálózat átalakításától az elektromos buszokra és autókra való áttérésen keresztül a lakóépületek villanyfűtésre átállításáig egy sor szép álom.

Az ország eddigi energiafüggőségén azonban az orosz állami Roszatom által szállítandó két VVER 1200 reaktor jottányit sem változtat. (Ugyanilyenek működnek majd egyébként az új paksi atomerőműben is.)