szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiszivárgott dokumentumok kevesebb beoltandó emberrel számolnak, mint amennyi a KSH szerint van.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Népszava számításai szerint több mint 700 ezer 18 év feletti magyar állampolgár nem szerepel az oltási listán. Az újság a február elején a 444.hu birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, összesen 7 millió 343 ezer 894 embert sorolt be valamilyen kategóriába a kormány és a terv kidolgozásával foglalkozó szerve, csakhogy a Központi Statisztikai Hivatal Elnöke, Katona Tamás arra hívta fel a figyelmet, 2020 elején 8 millió 60 ezer volt a nagykorú magyar lakosság száma, ez év végéig 38,5 ezerrel csökkent.

A kiszivárgott adatok (az operatív törzs hetek óta nem hozza nyilvánosságra az oltási terv részleteit) és a KSH-számok között 717 ezres eltérés van.

Az újságnak sem Katona Tamás, sem Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter nem talált elfogadható magyarázatot az eltérésre, miközben a kiszivárgott dokumentum számait sem cáfolta még meg senki a kormány részéről. Szó lehet pontatlanságról, de a Koronavírus Sajtóközpont válaszában nem tagadott és magyarázkodott, hanem azt írta, a baloldal vakcinaellenes kampánya rendkívül felelőtlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Most megtudhatja, mennyien lehetnek ön előtt az oltási tervben

Azt eddig is lehetett tudni, hogy nyolc fázisban tervezik beadni az oltásokat, most viszont a 444 által ismertetett oltási tervből az is kiderül, hogy számszerűleg az egyes csoportokban hányan vannak. Ha összeadunk-kivonunk megkaphatjuk, hogy mennyien lehetnek előttünk a listán.

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Két koronavírus elleni gyógyszert is forgalomba akar hozni a brit kormány

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?