szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megugró infláció miatt az is elképzelhető, hogy alapkamatemelés jön – mondta a Reutersnek Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

A legutóbbi inflációs adatok meglepték az elemzőket, hiszen áprilisban 8 éves csúcsra gyorsult az áremelkedés mértéke Magyarországon.

Úgy tűnik, erre felfigyelt az MNB is, hiszen Virág Barnabás alenök már azt mondta a Reutersnek, nem szabad alábecsülni az inflációs kockázatokat. A portfolio.hu által szemlézett interjú szerint a júniusban megjelenő friss inflációs jelentés lesz a döntések mozgatórugója, ekkor elképzelhető az is, hogy a tavaly július óta 0,6 százalékos alapkamathoz is hozzányúlnak.

Ha ez önmagában nem elég, úgy a jegybank eszközvásárlási programját is visszafoghatják, míg a rövid távú piaci kockázatokat az egyhetes betétek kamatának változtatásával tervezik kezelni.

Fontos jelzése volt még az interjúnak, hogy Virág szerint az MNB nem gondolkodik egyszeri kiigazító lépésben, a monetáris politika továbbra is adatvezérelt üzemmódban marad, ami akár azt is jelentheti, hogy trendfordulóhoz érkeztünk és egy szigorító ciklus kezdetét jelentette be a jegybank.

Virág szavaira hamar reagált a forint is: amíg korán reggel 355 forintot kértek egy euróért, addig 10 óra körül már csak 353,4-et. Ez a legerősebb árfolyam az év kezdete óta, tavaly nyár óta nem kellett ilyen keveset adni egy euróért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!