szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciushoz képest átlagosan 0,8 százalék a drágulás

Áprilisban 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Mint írják, tavaly áprilishoz képest

  • 2,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára,
  • 12,2 százalékkal lettek drágábbak a szeszes italok, dohányáruk és
  • 3,4 százalékkal kerülnek többe a tartós fogyasztási cikkek.

Az élelmiszerárakon belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett. A sertéshús ára 6,9, a párizsi, kolbászé 1,6, a sajté 1,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok és a dohányáruk körében főleg utóbbiak drágultak, 20,1 százalékkal. Az áremelkedés mögött itt főleg a termékkört érintő adók emelése áll. 

A tartós fogyasztási cikkek körén belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok pedig 5,5 százalékkal drágultak. Az üzemanyagok ára 39,2 százalékkal magasabb.

Márciushoz képest átlagosan 0,8 százalék a drágulás. Az élelmiszerek 1,1 százalékkal drágultak. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,9, a sertéshús 3,7, a büféáruk 2,3, a száraztészta 1,8, a baromfihús 1,6, a rizs 1,2 százalékkal többe, a vaj és vajkrém 1,1, a tej 0,3 százalékkal kevesebbe került. A ruházkodási cikkekért 3,0, a szeszes italok, dohányárukért 2,4 százalékkal kell többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,2 százalékkal csökkent.

Idén január és április között, a tavalyi év azonos időszakához képest a fogyasztói árak 3,6 százalékkal emelkedtek az összes háztartást figyelembe véve. A nyugdíjas háztartások körében 3,4 százalékos volt a drágulás a KSH szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!