szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormányfő érvelése szerint azért a gyereket nevelőknek adják vissza a pénzt, mert a járvány őket rángatta meg a legjobban. Ő maga is jogosult lesz.

Orbán Viktor egy szerdai konferencián lengette be, hogy a gyerekeseknek 2022 elején visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót (szja). A téma a csütörtöki kormányinfón is előkerült, ahol a miniszterelnök személyesen jelent meg.

A pénznek mindig van helye

– jelentette ki Orbán az eseményen, mikor arról kérdezték, honnan lesz pénze a kormánynak az 550-580 milliárd forintba kerülő visszatérítésre. Arra a felvetésre, hogy a pénzből a 15 százalékos szja-kulcsot akár mindenki számára 3-4 százalékkal csökkenthetné a kormány – közelítve ezzel a régóta hangoztatott, és a társasági adóban már meg is valósított egy számjegyű adókulcshoz –, Orbán azt mondta:

Szerintem a legjobb adókulcs a nulla.”

Minél kevesebb ideológiát, politikát kevernek az adóztatásba, annál jobb – tette hozzá, majd azzal magyarázta, hogy miért nem az adókulcscsökkentés felé halad a kormánya, mert most az a kérdés, mit tudnak tenni a 2021-es többletjövedelemmel. Ő azt javasolta, hogy ezt ne szétosszák, hanem „adják vissza”.

Azért a családoknak adjuk vissza, a gyereket nevelőknek, mert szerintem ez a járvány őket rángatta meg a legjobban

– érvelt.

Azt is kifejtette, a 2021-es évre elfogadott költségvetésben 4,3 százalékos növekedéssel számoltak, és ha az valóban csak ekkora lenne, akkor lehetőség sem lenne a visszatérítésre. Ha azonban a növekedés ennél nagyobb lesz, akkor keletkeznek olyan források, amelyek nem szerepelnek az elfogadott költségvetésben. Miután ezt reálisnak látja, ezért meg is mondja, mire költi majd a pénzt a kormány, azaz „tiszta vizet önt a pohárba”. Máskülönben csak az egyéb, illetve tartalék soron lévő összegeket tudják felhasználni.

Orbán Viktor tücsök, nem hangya: ha pénzt lát, azonnal elkölti a választások előtt

A miniszterelnök rögtön ad félezer milliárd forintnyi adóvisszatérítést a gyerekes munkavállalóknak. Nem világos, miért pont nekik, és miért nem a nagyon magas hiányt és államadósságot csökkentik inkább. Mármint azon túl, hogy a kifizetést éppen a választások elé időzítenék.

Normál esetben nem így kell a költségvetésről gondolkozni

– magyarázta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy egyszeri juttatásról van szó, amit csak a járvány miatt ad a kormány, és „ez nem az élet normális rendje”.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy

mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, átadott az államnak”.

Ez azt jelenti, hogy a családi adókedvezménnyel csökkentett szja jár majd vissza az érintetteknek.

Az is világossá vált a tájékoztatón, hogy az átlagbér adóterhéig mindenki élhet majd a lehetőséggel, vagyis legfeljebb évi 800 ezer forint járhat vissza. A maximális adóvisszatérítéssel az élhet, aki havonta legalább 67 ezer forint szja-t fizet.

A 25 év alattiak szja-mentessége csak 2022 januárjával veszi kezdetét – hangzott el egy újabb újságírói kérdés nyomán. A visszatérítés viszont a 2021-es adóévre vonatkozik, így a fiatal gyerekesek is kapnak a pénzből. Hangsúlyozta Orbán azt is, hogy ezt nem pénzosztásnak tartja, mert csak visszakapják a kedvezményezettek azt, amit befizettek.

A miniszterelnök végül elismerte, hogy neki is jár majd a visszatérítés. Mint fogalmazott:

Van egy kiskorú gyermekem, ezért jogosult leszek.

A visszatérítésről szerepel majd kérdés lesz az ugyancsak most bejelentett, hamarosan induló új nemzeti konzultációban is. Az elhangzottak alapján végül ez után születne döntés arról, hogy hányan jogosultak a visszatérítésre, de Orbán szerint nagyjából 1,1 millió ember lehet majd érintett.

Orbán: A kormány engedélyezte a 12-16 évesek oltását

Orbán Viktor miniszterelnök tartja Gulyás Gergely mellett a kormányinfót. Ezen elhangzott, hogy nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, tíz nap fizetett szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők. Orbán Viktor a focisták letérdeléséről is beszélt. Percről percre tudósítunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!