szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal főként a gazdaság újraindításáról kérdezi meg a kormány az emberek véleményét, de téma lesz a minimálbér-emelés, a választás előtti személyi jövedelemadó-visszatérítés és újra előjönnek az olyan örökzöld témák mint a migráció és a Brüsszel elleni harc.

Újabb, „hamarosan induló” nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányinfón. Ennek fő témája a gazdaság újraindítása és a magyar gazdaság megerősítése lesz. Több költségvetési érintettségű kérdést tesznek majd fel, mert a fontos döntések előtt a kormány kikéri az emberek véleményét, ez most is így lesz – jelezte Orbán. A minimálbér emeléséről szóló konkrét kérdést is elárulta:

Egyetért-e azzal, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér összege?”

Lesz kérdés a hitelmoratórium ügyéről és a klímaadóról, valamint a szerdán bejelentett szja-visszatérítésről is. A kormányfő szerdán jelentette be, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az átlagjövedelem szintjéig. Ez a költségvetés számára 550–580 milliárd forint kiadást jelenthet, és 1,1 millió családot érinthet.

Máris kiderült az Orbán által beharangozott szja-visszatérítés néhány részlete

Ha mindkét szülő dolgozik, akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak. Mindezt a választás előtt.

Szerepelni fog Orbán közlése szerint a konzultációban „az újra napirendre kerülő” migrációs kvóta is. Erről azt mondta, ezt Magyarország továbbra is erősen ellenzi. Mint mondta, a dél-európai országok ismét sürgetik a kvóta újratárgyalását, de ő úgy véli, ezt a vitát legalább két évre fel kellene függeszteni. A kormányfő úgy fogalmazott: járvány idején nemcsak az illegális migránsokat nem szabad beengedni, hanem senkit, akinek migrációs státusza van.

Előkerül a korábbi konzultációkon már szereplő másik örökzöld téma is, a Brüsszel elleni harc, Orbán szerint ugyanis komoly vita várható például a klímaadó kérdésében. Magyarország ellenzi a klímaadó kivetését, vagyis azt, hogy a magán-személygépkocsik és a lakások után is adót kelljen fizetniük az embereknek. A miniszterelnök értékelése szerint ez egy újabb rezsivita témájú ügy Brüsszellel.

A most következő a második nemzeti konzultáció lesz idén: a februárban indult, márciusban véget ért legutóbbi az újranyitásról szólt – miközben az ütemezésbe hiba csúszott, hiszen a járvány harmadik hullámának berobbanásával éppen ekkor zárt az ország. Az újranyitásról szóló, kizárólag online zajló konzultációnak 528 187 „résztvevője” volt, vagyis ennyien válaszoltak a kérdéssorra. A most kezdődő újabb akcióban viszont ismét lesznek postán kiküldött, papíralapú kérdőívek, miközben megmarad az online kitöltés lehetősége is – közölte a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Orbán Viktor tücsök, nem hangya: ha pénzt lát, azonnal elkölti a választások előtt

A gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesít, így több adóbevétele lesz az államnak. A miniszterelnök rögtön ad félezer milliárd forintnyi adóvisszatérítést a gyerekes munkavállalóknak. Nem világos, miért pont nekik, és miért nem a nagyon magas hiányt és államadósságot csökkentik inkább. Mármint azon túl, hogy a kifizetést éppen a választások elé időzítenék.