szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A válság utáni újraindítás programját vázolta a miniszterelnök.

A ma délutáni kormányülésen arról dönthetnek, hogy ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor a gyereket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, legalábbis az átlagjövedelem szintjéig – közölte Orbán Viktor. Ez a költségvetés számára 550–580 milliárd forint kiadást jelenthet.

Hiába kéri az MNB a kormányt arra, hogy gyorsan csökkentsék a költségvetési hiányt 3 százalék környékére, ez nem így fog történni. 5,9-et terveztünk 2022-re, innen visszamenni a 3-ra egy lépésben olyan megrázkódtatás lenne a magyar gazdaság és a háztartások számára, amit egyben nem bírnának ki – mondta a miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján.

Orbán korábban azt mondta, hogy ahány munkahelyet elvesztenek a magyarok a válság miatt, annyit fog az állam visszaadni. Most emelte a tétet:

kétszer annyi munkahelyet kell létrehozni, mint amennyit a válság elvett.

A válság előtti utolsó hónapban, 2020 februárjában 4,65 millió volt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb, idén áprilisi adat szerint 4,55 millióan vannak.

©

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy több munkalehetőség lesz, mint ahány munkavállaló, „aztán vagy tudnak élni a lehetőséggel, vagy nem”.

A hitelmoratóriumról azt mondta a miniszterelnök: abból kiugrani nem lehet, óvatos kivezetési forgatókönyvet kell megalkotni. Idő kell arra, hogy megállapodjon a kormány a Bankszövetséggel és az MNB-vel arról, hogy milyen változások jöjjenek.

A kormány terve az, hogy a Növekedési Hitelprogramot kormányzati hitelprogrammal pótolja. Ehhez a kamarával állapodna meg, nem a hagyományos monetáris politikával oldanák meg a kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatását. A miniszterelnök előtt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a rendezvényen, ő jelentette be: a Széchenyi Kártya programon belül júliustól újraindítási programot kezdenek. Szeptembertől pedig újraindítási lízingkonstrukció, valamint az EU-s forrásokhoz hozzájutásra szolgáló önerő-kiegészítési hitel indul el. A bankokkal ma délután indul el az egyeztetés erről. Ennek nincs felső határa – tette hozzá Orbán.

Ha rázúdítunk egyszerre egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és közepes vállalkozásokra, tönkre fognak menni

– mondta a miniszterelnök. A megoldás szerinte az, hogy a cégeket terhelő adókat csökkentsék, így lehet hosszú távon 200 ezer forintos minimálbért megcélozni.

©

Ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni – fogalmazott Orbán (ahogy amúgy minden korábbi választás előtt is megígérte minden miniszterelnök, hogy nem választási költségvetés lesz).

A kormány létrehozza a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzset, amelyet Szijjártó Péter fog vezetni, mert „ő az egyetlen kormánytag, aki képes egyszerre két helyen lenni”, ezenkívül létrejön a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs, amelyet Novák Katalin vezet majd. A globális adó tervéről pedig azt mondta: amilyen tempóban a döntéshozatal folyik, szerinte a Fidesz még több választást meg fog nyerni, amíg ebből lesz valami.

Magyar lélegeztetőgép-, vakcina- és gyógyszergyártási kapacitásokat kell létrehozni egy következő válságra készülve – közölte a miniszterelnök.

Üzent Budapestnek is: mint mondta, az már nem tartható, hogy egy város a turizmusát a külföldiekre alapozza, szükség van a hazaiakra is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!