Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gazdaság a vártnál sokkal jobban teljesít, így több adóbevétele lesz az államnak. A miniszterelnök rögtön ad félezer milliárd forintnyi adóvisszatérítést a gyerekes munkavállalóknak. Nem világos, miért pont nekik, és miért nem a nagyon magas hiányt és államadósságot csökkentik inkább. Mármint azon túl, hogy a kifizetést éppen a választások elé időzítenék.

„A mostani helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján, majd belengetett egy közel 600 milliárd forintos pénzszórást 2022. január-februárjára. Az országgyűlési választás áprilisban, legkésőbb májusban lesz.

A pénzosztás egy egyszeri személyijövedelemadó- (szja) visszatérítés formájában érkezne. Ahogy a 25 év alattiak szja-mentességének első bejelentése esetében, a miniszterelnök ezúttal sem közölt részleteket, ám amit tudni lehet:

  • A visszatérítésről akkor lehet szó, ha a GDP 2021-ben legalább 5,5 százalékkal nő,
  • A „gyermeket nevelő szülőknek” adná „vissza” az állam „azt az adót, amit befizettek a 2021-es év után”.
  • A felső határ az átlagjövedelem lenne, az ez alatti szja-t kapnák vissza a szülők.
  • „Ez egy 550-580 milliárd forintos összegbe kerülhet a költségvetésnek.”

A bejelentés után mindezt Orbán egy Facebook-posztban is megerősítette.

©

Ami az 5,5 százalékos GDP-növekedést illeti, abban várhatóan nem lesz hiba. A kormány a 2021-es költségvetést – valaha rég, 2020 tavaszán – 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel tervezte. A járvány és gazdasági hatásai miatt még mindig sok a bizonytalanság, de a jegybank már a márciusi Inflációs Jelentés előrejelzésében akár 6 százalékos növekedést várt, a meglepően izmos első negyedévi növekedés után az elemzők már sokkal inkább 6 százalék fölötti, sőt akár 7 százalékot meghaladó éves növekedést várnak.

A gazdasági felpattanás olyan erős, hogy a jegybank már szigorításra készül, a gazdaság hűtésére.

És figyelmeztette a kormányt a büdzsét ellenőrző Költségvetési Tanáccsal egyetemben, hogy 2022-ben vissza kellene fogni a kiadásokat (illetve elég lenne alacsonyabb hiány), mert a sok állami költés még jobban túlpörgetheti a gazdaságot. (Ami azért rossz, mert felborulnak az egyensúlyi viszonyok, például a kereslet és az azt kielégíteni képes kapacitások közt, ezáltal egyes termékekből és szolgáltatásokból hiány lép fel, nőnek az árak.)

Még nem tudni, pontosan kinek jár majd

A következő kérdés, hogy mégis kiket érinthet az intézkedés? Orbán szavai, a családi adókedvezmény, illetve a 25 év alattiak adókedvezménye alapján minden családi adókedvezményre jogosult munkavállalót a fizetésének az átlagkeresettel megegyező részéig, de az afölötti részre már nem. A helyzet itt bonyolódik, a családi adókedvezményt ugyanis érvényesíthetik a gyerek szülei megosztva vagy akár csak az egyikük – a miniszterelnök szavaiból nem derül ki, hogy a visszatérítés a családi kedvezményhez kötődik majd, vagy pedig minden jogosult visszakapja a befizetett szja-ját attól függetlenül, hogy érvényesít-e családi adókedvezményt és mennyit.

És akkor nem beszéltünk például a friss házasok kedvezményéről, amivel megint csak csökkenthető a befizetett szja. Márpedig a kormány a befizetett szja-t akarja visszaadni. Az szja-bevallás a régi ígérettel szemben enyhén szólva nem söralátét méretű, viszont legalább az adóhatóság (a NAV) készíti el.

Apropó adóbevallás: az sem világos, hogyan akarja a kormány még az országgyűlési választás előtt január-februárban visszaadni a 2021-ben befizetett szja-t: a bevallási határidő ugyanis csak május vége. Ha még a bevallások előtt, a befizetett előlegek és munkáltatói adatok alapján pénzeket fizet vissza az állam, akkor előállhat olyan helyzet, hogy valaki több szja-visszatérítést kap, mint amennyi járna neki.

©

Több százezer forintokról van szó

Az sem világos, mennyi lesz az átlagkereset, vagyis az összeg, ami alatt jár az szja-visszatérítés. 2021 márciusában a bruttó átlagkereset 435 ezer forint volt, ebből alapesetben csak a családi adókedvezményt figyelembe véve az alábbi szja-fizetési kötelezettségek keletkeznek éves szinten, ha a kedvezményt egy szülő veszi igénybe:

  • 1 gyerekkel: 12-szer 55 250 forint, 663 ezer forint,
  • 2 gyerekkel: 12-szer 25 250 forint, 303 ezer forint,
  • 3 gyerekkel: 0 forint (a családi adókedvezmény miatt már nincs szja-fizetési kötelezettség).

A fentieket figyelembe véve az intézkedés praktikusan az egy- és kétgyerekes szülőket érinti. Ők maximum 663, illetve 303 ezer forint egyszeri visszatérítésre számíthatnak.

Ami az érintettek számát illeti, a KSH legfrissebb, a háztartások jövedelmi helyzetét vizsgáló felmérése szerint az országban összesen 730 ezer kétfelnőttes, egy- és kétgyerekes háztartás volt (nem személy, hanem a gyerekeket is magában foglaló háztartás). Plusz 143 ezer egyfelnőttes, gyerekes háztartás.

Pénzügyminisztériumi nyilatkozatok szerint a családi adókedvezményt igénybe vevők száma egymillió körül lehet, de ebben a kettőnél több gyerekesek is benne vannak.

Mindenesetre az Orbán által bemondott félezer milliárdos összköltség nagyságrendileg helyesnek tűnik – szem előtt tartva, hogy a részleteket (még) nem jelentették be.

©

A gazdaság felpörög, tere nyílik az osztogatásnak

Ami ezt a félezer milliárd forintot illeti, nagy kérdés, hogy a kormány mégis honnan akarja előteremteni. Azért nem csekély összegről van szó: a 2022-es büdzsét 5,9 százalékos hiánnyal tervezték, ez 56,4 ezer milliárd forintos GDP mellett számszerűen 3,3 ezer milliárd forintos hiányt jelent. Ha a kormány ezt megtolja még 500 milliárd forinttal, akkor a hiány máris 6,8 százalékra ugrana.

Legalábbis a GDP-t számszerűen változatlannak véve. De nem lesz az, hiszen a GDP már idén jóval nagyobbat fog nőni a kormány által vártnál.

A kormány persze nem a GDP-t költi, hanem az állam bevételeit, elsősorban adóbevételeit. De az adóbevételek kicsit leegyszerűsítve a gazdaság teljesítménye után keletkeznek, a cégek nyereségéből (társasági adó), a dolgozók fizetéséből (szja), a megvásárolt termékek és szolgáltatások után (forgalmi adó, áfa) és a sor hosszan folytatható. Ha a gazdaság jobban teljesít, akkor az államnak automatikusan több bevétele keletkezik (az adókulcsok változatlanságát feltételezve).

2021-ben a kormány fennhatósága alatt álló központi költségvetés 14,6 ezer milliárd forint bevételt vár – ennek várható tényleges teljesülését a 2022-es költségvetésben máris megemelték 16,8 ezer milliárdra. A 2022-es előirányzat 17 ezer milliárd forint. Mindez az immár rendkívül pesszimistának számító, 4,3 százalékos 2021-es és 5,2 százalékos 2022-es GDP-növekedés mellett. Jövedelemadóból a költségvetés idén 2,7 ezer milliárdot vár, jövőre 2,87 ezer milliárdot.

500 milliárd forint ezekhez képest sem elhanyagolható tétel, de mivel a gazdaság és az adóbevételek a vártánál jobban teljesítenek majd, a büdzsében könnyedén keletkezhet ekkora mozgástér.

A bevételi oldalon nem egészen 3 százalékos növekedésnek kell keletkeznie, hogy előálljon a büdzsében félezer milliárd forintos mozgástér.

Ráadásul a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban immár hosszú évek óta módszeresen alultervezik a költségvetéseket, így maradt például az elmúlt években mindig tér egy kis év végi pénzszórásra.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy

a pénz egy része vissza fog folyni a költségvetésbe: hiszen minden Magyarországon megvett termék és szolgáltatás után áfát kell fizetni.

Nyilván akad majd olyan család, aki külföldi nyaralást finanszíroz a kiszórt pénzből, vagy állampapírt vesz, de a többség vélhetően parizerre, okostelefonra, új fűnyíróra stb. fordítja majd legalább a pénz nagy részét. Más szóval az szja-visszatérítés a háztartások fogyasztását fogja pörgetni, azon keresztül pedig a fogyasztáshoz kapcsolt adókból származó bevételeket. Amik amúgy is a gerincét alkotják a Fidesz által felépített adórendszernek.

Varga Mihály
©

Nem szempont, ki és mennyire szorul rá

500 milliárd ahhoz képest sem kis tétel, hogy Orbán Viktor az szja-visszatérítéssel egyszerre azt is mondta, hogy a rendkívül magas, 5,9 százalékos 2022-es hiánycélt nem lehet levinni 3 százalékra, mert az állami kiadások visszafogása túl nagy sokkot okozna a gazdaságnak. Nos, a GDP számszerű összegét változatlannak véve a hiánycél ilyen drasztikus lecsökkentése 1,7 ezer milliárd forintos megszorítást jelentene. Orbán szerint erre nincs lehetőség – arról nem beszélt, nem lenne-e értelme ezt az 500-600 milliárdot azért mégis a hiány csökkentésére fordítani, ha már ezek szerint ennyi pénz mégiscsak akad.

A kiadáscsökkentéssel az államadósság is a tervezettnél gyorsabban csökkenhetne. Igaz, legalábbis elméleti esély van rá, hogy a közel 80 százalékos államadóssággal már egy másik kormánynak kell megküzdenie.

A miniszterelnök arról sem beszélt, milyen szociális szempontok indokolják, hogy a kormány úgy tervez szétszórni félezer milliárd forintot, hogy a gyerekességen kívül semmilyen egyéb szempontot nem vesz figyelembe. Nem veszi figyelembe, ha mondjuk valaki havi több millió forintot keres: ő ugyanúgy megkapja a fizetése átlagkeresettel megegyező részéig a visszatérítést, mint aki az átlagkeresetet keresi. Nem beszélve azokról, akik az átlag alatt keresnek, akik nem fogják tudni igénybe venni a visszatérítés maximumát. Márpedig nagyon sokan keresnek az átlagkereset alatt, ami azt illeti, a közepes (medián) kereset úgy 80 ezer forinttal elmarad az átlagostól, mivel utóbbit felhúzzák a nagyon jól keresők.

A jövedelemadózáshoz és a gyerekességhez kapcsolt pénzosztás azt sem veszi figyelembe, hogy amúgy valakinek milyen az anyagi és vagyoni helyzete, mennyire viselte meg a járvány és a válság, szüksége van-e egyáltalán támogatásra – és nincs-e más, akinek szüksége lenne, de nem kap. Vagy nem annyit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!