szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.

Svájci élelmiszertudósok kifejlesztették azt az eljárást, amellyel a teljes kakaógyümölcs felhasználásával készíthető csokoládé, cukor hozzáadása nélkül – írja a BBC

Az eljárás azért jelent mérföldkövet a csokoládégyártásban, mert a gyártók hagyományosan csak a kakaóbabot használják fel, a gyümölcs többi részét eldobják. A csokoládé, amelyet Kim Mishra és csapata a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaógyümölcs húsának pépjét, levét és héját is. 

Az új csokoládé fő összetevője a kakaógyümölcs édes nedvében rejlik, amelynek íze a kutatók szerint „nagyon gyümölcsös, kicsit ananászos”. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet előbb a gyümölcshússal, majd a szárított héjjal kevernek össze, hogy egy rendkívül édes „kakaógél” legyen a végeredmény. Végül ezt adják a kakaóbabhoz, ezért nem kell cukrot használni az eljárás során. 

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét. 

(Nyitókép: Juancho Torres / Anadolu via AFP)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!