Tetszett a cikk?

Kecskesajtnak például mostantól csak azt nevezhetik, ami kizárólag kecsketejből készült.

Kedd este megjelent a már korábban vitára bocsátott módosítás, amelynek célja az agrárminiszter rendelete szerint „annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal”. Az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében nem lehet a fogyasztót megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni.

Nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre, például „ízesített tejkészítmény kecsketejből”. „Kecskesajt” megnevezéssel azok a sajtok jelölhetők, amelyek előállításához kizárólag kecsketejet használtak fel. Ha többféle tejet kevernek, az az állat szerepelhet az elnevezésben, amelynek a teje legalább 70 százalékos arányban van benne a termékben: például „juhgomolya kevert tejből” vagy „zsíros, félkemény sajt kevert tejből”.

Ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például „Málnás joghurt”, de ha kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesítik, a megnevezésben egyedül a(z) „… ízű” kifejezés használható, például „Őszibarackízű aludttej”. A tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során színezék hozzáadása nem megengedett.

„Félzsíros” tejnek a 2,8 százalék zsírtartalmú tej nevezhető. A laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”. Az új szabályok péntektől hatályosak. Az ezeknek meg nem felelő termékeket még egy évig szabad forgalomba hozni, és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tartani.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!