Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását.
Mint írják, a jelenlegi szabályozás szerint a különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből készített termék esetén az állatfaj neve kizárólag akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70 százaléka a megnevezett állatfaj tejéből származik, és a módosítással a szabályozás szigorodik, a kecskesajt nevet például csak az a termék viselheti, amelyik 100 százalékban kecsketejből készült.
A tárca szerint a szabályozás változtatásának elsődleges célja, hogy a fogyasztói tájékoztatás a megnevezésen keresztül a termék jellegére és összetételére vonatkozóan egyértelmű és egzakt legyen.
“Másrészt a «kecskesajt» termékkategória jelölésének szigorítása elősegítheti a hazai termelők
versenyképességének növelését a kiskéredző-ágazatban az export termékkel szemben és
emelheti az ágazat társadalmi elfogadottságát” – tették hozzá.
Az Agroinform szerint a javaslat más fogyasztóbarát változtatást is tartalmaz, így például
- a „félzsíros tej” elnevezése is pontosabbá válik: csak a 2,8%-os zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést;
- a tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagokat nem lehet alkalmazni;
- a kakaós és karamellás tej esetében tilos lesz a színezékek használata;
- szigorodni fog a laktózmentes tejtermékek címkézése is: a maradék laktóztartalmat a termékeken „laktóztartalom < 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni.
A tervezet kitér a füstölt ízre és az ízesítő anyagokra is. Az új szabályozás előírásai szerint csak abban az esetben lehet „füstölt” ízt feltüntetni, ha az valóban a füstölési eljárás során keletkezett, elkerülve ezzel a fogyasztók megtévesztését. A javaslatban szerepel az ízesítő anyagok pontosabb meghatározása is, annak érdekében, hogy a termékek címkézése egyértelműen jelezze az összetevőket.
A módosítások célja a fogyasztók védelme és egy olyan átláthatóbb piac kialakítása, ahol a termékek valódi összetétele és minősége könnyebben megérthető. A gyártók számára átmeneti időszakot biztosítanak, hogy alkalmazkodni tudjanak az új előírásokhoz.