szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Több ok miatt is arra lehet számítani, hogy euróban történő hitelfelvételre épülő pozíciókra cuppannak rá idén a...

Több ok miatt is arra lehet számítani, hogy euróban történő hitelfelvételre épülő pozíciókra cuppannak rá idén a spekulánsok, sőt, a folyamat már el is kezdődött. A Bloomberg cikke szerint viszonyleg csekély kockázattal lehet nyomni az eurós carry trade-et, ami azt jelenti, hogy a közös pénzben felvett hitelből kell befektetni magas kamatozású és várhatóan erősödő devizákba, illetve az érintett országok kötvényeibe.

A régi szép időkben a frankhitel volt a menő és a carry játék nagy tételben ment forinttal is, de a jelenlegi helyzetben ki mer a forinttal komoly kockázatot futni? Így aztán hiába nagyon magas a forintkamat, nem nagyon meri emlegetni senki a forint carry-t.

Ami viszont az eurót illeti, a befektetők arra játszanak, hogy az eurózóna válsága elhúzódik, s Amerika eleve jobb bőrben van. Az euró gyengülését várók aránya nagyon magas, részben azért is, mert kamatcsökkentési várakozások vannak. Mario Draghi ugyan már kétszer vágott 25 bázispontot, de a szakértők szerint további 25-50 bázispontos csökkentés lehet az idén. Az Európai Központi Bank közben láthatatlan pénzpumpát is alkalmaz a bankok likviditásának növelésére, ez is inkább gyengíti az eurót.

A nullház közelítő kamat és a várhatóan gyengülő tendencia miatt ideálisnak tűnik az euróban történő eladósodás, de kérdés, mi álljon a  másik oldalon. A cikk az ausztrák, dél-afrikai, brazil és koreai pénzeket említi, egy ezekre euróvan kötött carry-vel november óta 7,7 százalékot lehetett nyerni. Összehasonlításképp: ha valaki dollárral, vagy jennel finanszírozta az üzletet, csak 0,9, illetve 0,3 százalékot nyert.

 Logikus tehát az euró alapú carry, de mintha kicsit rosszkor született volna a cikk: az euró épp az elmúlt napokban nagy mértékben erősödött. Persze lehet, hogy épp emiatt lehet most érdemes a pozikat megnyitni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?