szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

Idén az amerikai bankokkal ráfaragtak, jövőre az európai bankokkal próbálkoznának a Goldman Sachs stratégái.

Idén az amerikai bankokkal ráfaragtak, jövőre az európai bankokkal próbálkoznának a Goldman Sachs stratégái. A Wall Street-i bankház nyilvánosságra hozta 2012-es befektetési ajánlását, melyet az eurózóna mélyülő recessziójára alapoz.

A bankház 2012-ben egyértelműen Európa ellen fogadna, elemzői szerint az eurózóna széthullása ugyan megakadályozható, az európai részvénypiacokon azonban - ott is elsősorban a bankrészvények közt - a jövő év első felében folytatódhat a lejtmenet, az állampapírpiacokon pedig a hozamemelkedés. A tízéves lejáratú német bundok hozamainak jelenlegi 2,3 százalékról 2,8 százalékra emelkedését várja a bankház, amely shortolná a kötvényeket, 2,0 százalékos hozamnál elhelyezett stop-megbízással.

A CDS-piacon a spekulatív kategóriába sorolt 50 európai vállalati kötvény biztosítási felárának emelkedését lovagolnák meg a Goldman elemzői, ezért a biztosítási felárak mozgását követő iTraxx Crossover indexben nyitnának pozíciót 770 bázispontnál, 680 bázispontos stoppal 950 bázispontig tartó emelkedést várva, 4,5 százalékos hozam ígéretével.

A Goldman idei tuti tippje az amerikai bankrészvények tengerentúli gazdaság bővülésétől hajtott emelkedése volt, amely nem vált be. A bankház jövőre az európai bankok helyzetének romlására apellál - elemzése szerint az eurózóna gazdasága 2012-ben 0,8 százalékkal zsugorodhat. Az EUR/USD keresztje a következő hónapokban csak oldalazni fog a jelenlegi 1,33-as szint közelében, majd a jövő év elején 1,45-ig mehet a bankház szerint. A Goldman Sachs nagyobb potenciált lát az EUR/CHF-ben, amely elemzői szerint a jelenlegi 1,20 körüli szintről 1,35-ig emelkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk