HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mentes sütésben a növényi tejek ízletes alternatívaként szolgálnak minden tejet igénylő recepthez. Részlet a Fenséges mentes sütemények című könyvből.

A növényi tejek előállítása kissé időigényes, de nem kell vele túl sokat dolgoznunk. Növényi tejet készíthetünk olajos magvakból (kesu, dió, mogyoró, mandula), magokból (szezám, mák, napraforgó, quinoa, hajdina) vagy gabonákból (köles, zab). Az eljárás mindegyik esetében hasonló, csupán a hozzávalók aránya különbözik.

Mandula- / kesu- vagy kókusztej

• 100 g mandula- / kesu- / kókuszreszelék
• 600–800 ml víz
• 2–4 kimagozott datolya


A magokat/gabonákat legalább 4–6 órán át áztatjuk, de a legjobb eredmény érdekében egy éjszakán keresztül. Ezután leszűrjük és leöblítjük a magokat/gabonákat (az áztatás hatására ekkorra térfogatuk és állaguk megváltozott). Héjas diófélék esetében megtisztíthatjuk őket (például a mandulát vagy mogyorót), de ez nem feltétlenül szükséges. A mandulát, vizet és datolyát turmixgépbe tesszük, és addig pürésítjük, amíg sima lesz. Egy szűrőbe sajtkendőt helyezünk, és leszűrjük a keveréket. Azonnal tálalhatjuk, vagy fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen.

Rizstej

• 100 g főtt rizs
• 500 ml víz
• 2-3 ek. agávészirup


A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, majd addig turmixoljuk, amíg egészen sima textúrát kapunk. Ezután tiszta konyharuhán/textilszalvétán átszűrjük. Hűtve, lezárt üvegben 3-4 napig eláll.

Zabtej

• 100 g zabpehely
• 500–750 ml víz
• 2-3 ek. juharszirup


A zabpelyhet vízben áztatjuk egy éjszakán át. Utána leöntjük róla a vizet és átöblítjük, majd leszűrjük. Turmixgépbe tesszük, és elegendő vizet adunk hozzá attól függően, milyen sűrű tejet szeretnénk kapni, majd simára turmixoljuk. Ezután konyharuhán átszűrjük. Hűtve, lezárt üvegben 5 napig is eláll.

Növényi krémsajt

• 120 g mogyoró/mandula/kesu, natúr, hámozott, sózatlan
• kevés víz vagy növényi tej
• 1 ek. só
• 1 db krémsajtkultúra-kapszula


HVG Könyvek

Az olajos magvakat forró vízben néhányszor átöblítjük, majd befőttesüvegben 2%-os (1 l vízhez 20 g só) felöntőlével, lezárva fermentáljuk kb. 2-3 napig. Ezután alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Turmixgépbe tesszük, és kevés vízzel vagy növényi tejjel pépállagúra turmixoljuk.

Hozzáadjuk a sót és a kultúrát, elkeverjük, és 24 órát fermentáljuk. Sajtkendővel bélelt szűrőbe tesszük, óvatosan kicsavarjuk, és hagyjuk lecsöpögni.

Mikor a víz nagy része távozott, a kendővel együtt sajtformába tesszük, és lesúlyozzuk egy estére a hűtőben úgy, hogy a maradék víz le tudjon róla csöpögni. Másnap óvatosan kivesszük a formából és ízlés szerint felhasználjuk.

A fenti cikk a Fenséges mentes sütemények című könyv szerkesztett részlete. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!