szerző:
Ember Zoltán

Az elkötelezett jobboldali Schmitt Pál, aki 1982-től miniszterhelyettesként dolgozott a Kádár-rendszer alatt...

Az elkötelezett jobboldali Schmitt Pál, aki 1982-től miniszterhelyettesként dolgozott a Kádár-rendszer alatt, jövedelmét főként ingatlanokba fektette. Erre utal, hogy amikor a Fidesz egyik alelnöke lett 2003-ban, akkor fizetés nélkül vállalta a funkciót, mondván megél olimpiai életjáradékából és az általa kiadott ingatlanokból. Öt nagy értékű ingatlana közül kettőt biztosan bérbe ad, ám köztársasági elnökként sem kell majd számlát adnia erről.

A köztársasági elnökök rezidenciája. XII. kerület, Béla király út

A leendő köztársasági elnök jelenleg három nagy alapterületű budai családi ház tulajdonosa. Emellett egy Lupa-szigeti nyaraló (95 négyzetméter) és egy V. kerületi lakás (68 négyzetméter) tartozik ingatlan-vagyonába.

Schmitt 1996-2008 között felesben egy 320, egy 225 és egy 195 négyzetméteres házat vásárolt a II. kerületben. 2008 óta tulajdonában van egy 68 négyzetméteres V. kerületi lakás fele is, amelyhez eltartási szerződés útján jutott. A családi nyaraló mellett Schmitt 40 milliós készpénztartalékról is beszámolt (4 millió forintban, 130 ezer euróban). Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, változatos karrierje során többnyire hivatali autókat használt. Felesége nevén egy 2000 köbcentis, 2006-ban vásárolt diesel Volkswagen Passat van.

Kapcsolódó cikkeink:

- Vagyonhalmozó a nyugdíjvédő Selmeczi Gabriella

- Szőlőben utazik Szalai Annamária, az új médiacsászárnő

- Ki nyög nagyobb hitelt: Orbán, Gyurcsány vagy Kósa?

- Hol laknak az új kormánytagok?

- Vagyon gyűjtött Matolcsy, a nyugdíjrendszer lebontója

Az Astoria Szálló egykori igazgató-helyettese köztársasági elnökként mindenesetre tovább folytathatja ingatlan-bérbeadási tevékenységét. Hivatali ideje alatt családjával beköltözhet a Béla király úti elnöki rezidenciára, eddigi családi házukat pedig kiadhatja. Sajnos, a fordítottját nem teheti meg. Ingatlanpiaci szakértők szerint egy 320 négyzetméteres, zöldövezeti budai családi ház akár 800 ezer-1 millió forintért is kiadható.

Az új kormány döntése értelmében ráadásul mindezt számla nélkül teheti meg. Mint ismeretes, Orbán Viktor 29 gazdaságélénkító pontja között szerepel az, hogy "ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia". Ennek részleteiről és a bevezetés dátumáról azonban egyelőre semmit nem tudni.

Schmitt leköszönő köztársasági elnökként élete végéig jogosult egy legalább háromszobás, minimum 100 négyzetméteres, budai zöldövezeti lakás használatára. A haszonélvezeti jog halála után özvegyére is kiterjed. Felesége nevén egy 2000 köbcentis, 2006-ban vásárolt diesel Volkswagen Passat van.

Ide költözhet Schmitt Pál

Schmitt, aki a Horn-kormány alatt andorrai nagykövetként szolgálta hazáját, jelenleg az egyik legjobban kereső parlamenti képviselő. Házelnöki tiszteletdíja 1 139 623 forint, amihez 166 968 forint választókerületi pótlék jár. Ehhez társul még havi 220 ezer forint olimpiai életjáradék, amit a politikus a magyar államtól kap. Más jövedelmet nem vallott be a vagyonnyilatkozatában, így a lakáskiadásból származó jövedelmét sem.

Az egykori olimpiai bajnok leköszönő köztársasági elnökként élete végéig jogosult a mindenkori köztársasági elnök havi tiszteletdíjára, ami jelenleg 1,5 millió forint. Schmitt Pál közölte: köztársasági elnökké választása esetén lemond a MOB elnöki posztjáról, mert az államfői szerep mellett semmilyen magyarországi társadalmi megbízatást nem lehet ellátni. Azt nem tudni, hogy megtartja-e a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik bizottsági elnöki tisztségét, illetve hogy igényt tart-e az olimpiai életjáradékára.

Schmittnek vagyonnyilatkozata alapján nincsenek vállalkozásai, gazdasági társaságban nem visel tagságot vagy egyéb tisztséget. Nem világos, hogy a házelnöki posztjáról távozó Schmitt kap-e autóhasználatot, sofőrt, és kétfős titkárságot. A leköszönő házelnöknek, mint közjogi méltóságnak törvény szerint járnak ezek a juttatások – legalábbis annak az időtartamnak a felére, ameddig e tisztségét betöltötte. Csütörtökön Schmitt úgy nyilatkozott: a végsőkig - augusztus 5-ig - ellátja házelnöki feladatait.

Schmitt Pál bevetésen

A nemzet egységét kifejező leendő köztársasági elnök az ingatlanok mellett a motorokért is rajong. Vagyonbevallásában két motort tüntetett fel. Egy többmillió forint értékű Harley Davidson-t, amelyet 1998-ban vásárolt. Valamint egy vele egyidős (68 éves) WLA 42/A1942-es gyártású old timert. Ez utóbbira július 2-ig lehet licitálni, mivel Schmitt egy hete árverezteti motorját Alsóörsön az árvízkárosultak javára.

Schmitt Pál részletes életrajzát itt tudja elolvasni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hol laknak az új kormánytagok?

Eléggé egysíkú az új kormánytagok ingatlanválasztási szokása: szinte mindannyian előnyben részesítik a budai...

Svájccal is felvennék a versenyt – felavattak egy kínai–magyar egészségközpontot Budapesten

Svájccal is felvennék a versenyt – felavattak egy kínai–magyar egészségközpontot Budapesten

Nem kapcsolja le tartozás miatt az áramot karácsony környékén az E.ON

Nem kapcsolja le tartozás miatt az áramot karácsony környékén az E.ON

Szétbeszéli az ellenzék a parlamenti vitát, mielőtt szájkosarat tesz rájuk a Fidesz

Szétbeszéli az ellenzék a parlamenti vitát, mielőtt szájkosarat tesz rájuk a Fidesz

Új eszközökkel köteleznék Magyarországot az uniós normák betartására

Új eszközökkel köteleznék Magyarországot az uniós normák betartására

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Top500: Óriási profitra vágyik? Mutatjuk, hogyan kell csinálni

Buzinkay György: Kulturális fehérterror

Buzinkay György: Kulturális fehérterror