szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megint csúszik kicsit a magasház bontásának kezdete Pécsen. A munkát elnyerő konzorciumtól azt közölték ugyanis, hogy leghamarabb február végén tudják felállítani a munkához szükséges darut, mert a tervezettnél tovább tart az alapozás kialakítása – írja a Dunántúli Napló.

Így épült a magasház
©

A bontást közbeszerzésen nyerte el a Strabag-MML Kft. és a Landbau Kft. konzorciuma. A szakemberek már elbontották a huszonöt emeletes épület előtti térburkolatot, és ott megtalálták az építéshez használt toronydaru alapozását. Eleinte úgy tervezték, hogy a régi alapot felhasználják az újhoz, de kiderült: az egészet el kell bontani.

Az alapozást tehát elölről kell kezdeni, így az új darut csak február végén állíthatják fel, és március elején indulhat a bontás, ha minden jól megy – derül ki a cikkből.

A kormány a régóta üresen álló toronyhoz bontásához 1,256 milliárd forint egyszeri támogatást nyújtott az önkormányzatnak. Az erről szóló szerződést 2015. október 26-án írták alá, a támogatást november 6-án, egy összegben átutalták az önkormányzat bankszámlájára.

A lap kereste a pécsi önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy megtudják, meddig lehet a rendkívüli kormányzati támogatást felhasználni. Azt válaszolták, hogy a pénzt 2016 végéig kell elkölteni a bontásra.

Az önkormányzat dolga az, hogy a bontás költségeit érvényesítse a házhoz kapcsolódó felszámolási eljárásban, és a behajtható összeget a központi költségvetésnek fizesse vissza. Azt nem tudni, mekkora lehet ez az összeg.

©

Bizonytalan az is, hogy be tudják-e fejezni év végéig a teljes bontást. A munkához legalább fél évre van szükség, de nagy hidegben és nagy szélben nem lehet végezni – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!