szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök korábban állítólag azt mondta, hogy "inkább álljanak ezrével hegyekben a holttestek", de nem vezet be újabb zárlatot. Közben vizsgálat is indul, hogy kiderítsék, ki fizette Johnson rezidenciájának felújítását.

Boris Johnson brit miniszterelnök egykori főtanácsadója, Dominic Cummings a hétvégén azzal vádolta meg volt főnökét, hogy titkos adományokból finanszíroztatta a Downing Street 11. szám alatti kormányfői rezidencia tatarozását.

A brit miniszterelnökök hivatala hagyományosan a Downing Street 10. alatt van, és korábban itt volt a kormányfők hivatali lakása is. A miniszterelnöki lakás ugyanakkor évek óta a közvetlen szomszédban, a 11-es számú épületben van, a pénzügyminiszterek volt rezidenciáján, amely jóval tágasabb a Downing Street 10. hivatali helyiségei feletti lakásnál.

Cummings vádjai szerint a 11-es szám alatti rezidenciát újíttatta fel Johnson be nem jelentett adományokból, ami a brit kormányzati protokoll alapján komoly szabálysértés lenne.

Áll a bál Boris Johnson lakásfelújítása miatt, mert nem tudni, ki fizette azt

Egy magas rangú miniszter állítja, hogy Boris Johnson saját zsebből fizette Downing Street-i szolgálati lakásának felújítását. Igaz, azt nem tudni, honnan szerezte a pénzt.

Boris Johnson hétfőn határozottan cáfolta volt főtanácsadója állítását, kijelentve, hogy még a felújításra szabályosan járó állami juttatást sem vette igénybe, hanem saját zsebből fizette a rezidencia rendbehozatalát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt hétfőn a brit választási bizottságot szólította fel az ügy kivizsgálására.

Ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik a politikusoknak és a pártoknak juttatott adományok szabályosságának ellenőrzése.

Simon Case, a brit kormány munkáját összehangoló, miniszteri beosztású kabinetvezető azonban hétfő este a londoni alsóházban közölte: Boris Johnson őt kérte fel az ügy kivizsgálására. Case közölte: a kormányfő kérésének eleget téve megvizsgálja, hogy a felújítási munkák "milyen körülmények között zajlottak".

Arra a képviselői kérdésre, hogy tudomása szerint Johnson felhasznált-e be nem jelentett magánadományokat rezidenciájának felújítására, Simon Case azt mondta, hogy erről nincsenek közvetlen értesülései, de néhány héten belül végére jár az ügynek.

Hétfőn kipattant egy másik botrány is, miután először a Daily Mail című konzervatív brit lap, majd a BBC is olyan értesülést közölt meg nem nevezett kormányközeli forrásokból, hogy

a koronavírus-járvány megfékezését célzó tavaly őszi korlátozásokat Johnson csak nagyon vonakodva volt hajlandó elrendelni, és egy szűk körű, de annál indulatosabb megbeszélésen állítólag azt mondta, hogy "inkább álljanak ezrével hegyekben a holttestek", de ő nem vezet be újabb zárlatot.

A kormányfő és a Downing Street, valamint több kabinetminiszter hétfőn egyöntetűen és határozottan cáfolta, hogy ilyesmi elhangzott volna.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!