Az NB1. legutóbbi fordulójában az Újpest a Dunaferrt fogadta. A hazai szurkolók egy része pedig huhogással és rasszista rigmusokkal fogadta Thomas Sowunmit, a dunaújvárosiak fekete bőrű támadóját. Az európai futballhoz az újjáéledő rasszizmus tekintetében tehát már megkezdtük a felzárkózást. A két angol játékost, Emile Heskey-t és Ashley Cole-t Pozsonyban ért incidens óta a fajgyűlölet és a futball kapcsolata ismét téma -  külföldön.

A BBC tudósítói összeállítást közölnek az európai futballpályákon tapasztalható rasszizmusról annak nyomán, hogy nemrégiben, a Szlovákia-Anglia Eb-selejtező után Emile Heskey és Ashley Cole, az angolok két színesbőrű játékosa is szóvá tette, a szlovák közönség huhogott, amikor labdához értek.

A BBC körképében Olaszország és Lengyelország kapja a legkeményebb kritikát. A hétvégi Lazio-Roma (2-2) meccsről szólva a tudósító kiemelte a durva raaszista megnyilvánulásokat. Ez - hagyományosan - a Lazio drukkerek szektoraiból jövő huhogás és kiabálás, amelynek most Cafu, Zebina és Lima (mind a Roma játékosa) volt a célpontja. "Nem szívesen lettem volna színesbőrű aznap este a stadion könyékén" - írja a tudósító, aki hangsúlyozta, a közönség soraiban csak fehér arcokat látott, s a rasszizmust elítélő feliratokat nem a klubok, hanem a Roma szurkolói helyezték el a pálya körül.

Noha Emanuel Olisadebe személyében megvan a lengyelek első afrikai származású válogatottja, a színesbőrűek és a zsidók iránti ellenszenv rendszeresen jelen van a lengyel pályákon. A BBC szerint a két lodzi csapat, az LKS és a Widzew szurkolói járnak az élen. A tudósító azt is hangsúlyozza, hogy noha a hatóságok és a rendőrség igyekeznek nem tudomást venni a problémáról, van már rasszizmus-ellenes kampány is a mérkőzéseken, emberjogi szervezetek,  valamint Olisadebe és csapata, a Polonia Warszawa kezdeményezésére.

Az angliai, franciaországi és a németországi helyzetet jónak értékeli a körkép, pedig mindhárom országban voltak korábban hasonló problémák. Ma azonban sem rasszista bekiabálások, sem transzparensek nincsenek, elfogadott az etnikai sokszínűség a sportban. Nem utolsó sorban azért, mert a szurkolótáborok, szurkolói klubok is vegyesek. A hivatalos szervek pedig határozottak a kérdésben:  a rasszizmust keményen büntetik, és olyan hivatalos kampányokat indítottak visszaszorítására, amelyekben játékosok is részt vettek. 

A hollandiai és jugoszláviai helyzetet ellentmondásosnak nevezik a tudósítók. Déli szomszédunknál a Crvena Zvezda és a Partizan Beograd rajongói kemény magját emelik ki, mint olyanokat, amelyekben erőteljes a rasszizmus. Másutt azonban nem jellemző, noha felüti fejét a nemzetközi meccseken; célpontjai főként angol és holland csapatok voltak. A Jugoszláviában nemrég zajlott antirasszista akció-hetet főként a kiscsapatok támogatták, a nagyok nyilván nem akarnak ujjat húzni saját fanatikusaikkal.

A hollandiai tudósító a hírhedten rasszista táború Feyenoord mérkőzésére látogatott el (a Willemet verték 5-0-ra) és nem tapasztalt atrocitásokat. A stadionban kezébe nyomták a "Vigyázz a szádra!" kampány szórólapját és a szurkolók meg is fogadták a figyelmeztetést. Persze - írja a tudósító - nem tudni, mi lett volna, ha nem alakul olyan jól a meccs a Feyenoord számára.

Az újpesti drukkerek hétvégi megnyilvánulásáról nemigen adtak hírt a sajtóban, igaz, a Nemzeti Sport "Fény és árnyék" rovata egy mondatban említette a Thomas Sowunmit ért szóbeli támadást. Sem a Dunaferr, sem az UTE, sem a Magyar Labdarúgó Liga, sem az MLSZ nem reagált.


H.G.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

A tudás kincstára

A tudás kincstára

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Tudnak élni: két apáca elsikkasztott, majd eljátszott félmillió dollárt Las Vegasban

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson