Tetszett a cikk?

Az NB1. legutóbbi fordulójában az Újpest a Dunaferrt fogadta. A hazai szurkolók egy része pedig huhogással és rasszista rigmusokkal fogadta Thomas Sowunmit, a dunaújvárosiak fekete bőrű támadóját. Az európai futballhoz az újjáéledő rasszizmus tekintetében tehát már megkezdtük a felzárkózást. A két angol játékost, Emile Heskey-t és Ashley Cole-t Pozsonyban ért incidens óta a fajgyűlölet és a futball kapcsolata ismét téma -  külföldön.

A BBC tudósítói összeállítást közölnek az európai futballpályákon tapasztalható rasszizmusról annak nyomán, hogy nemrégiben, a Szlovákia-Anglia Eb-selejtező után Emile Heskey és Ashley Cole, az angolok két színesbőrű játékosa is szóvá tette, a szlovák közönség huhogott, amikor labdához értek.

A BBC körképében Olaszország és Lengyelország kapja a legkeményebb kritikát. A hétvégi Lazio-Roma (2-2) meccsről szólva a tudósító kiemelte a durva raaszista megnyilvánulásokat. Ez - hagyományosan - a Lazio drukkerek szektoraiból jövő huhogás és kiabálás, amelynek most Cafu, Zebina és Lima (mind a Roma játékosa) volt a célpontja. "Nem szívesen lettem volna színesbőrű aznap este a stadion könyékén" - írja a tudósító, aki hangsúlyozta, a közönség soraiban csak fehér arcokat látott, s a rasszizmust elítélő feliratokat nem a klubok, hanem a Roma szurkolói helyezték el a pálya körül.

Noha Emanuel Olisadebe személyében megvan a lengyelek első afrikai származású válogatottja, a színesbőrűek és a zsidók iránti ellenszenv rendszeresen jelen van a lengyel pályákon. A BBC szerint a két lodzi csapat, az LKS és a Widzew szurkolói járnak az élen. A tudósító azt is hangsúlyozza, hogy noha a hatóságok és a rendőrség igyekeznek nem tudomást venni a problémáról, van már rasszizmus-ellenes kampány is a mérkőzéseken, emberjogi szervezetek,  valamint Olisadebe és csapata, a Polonia Warszawa kezdeményezésére.

Az angliai, franciaországi és a németországi helyzetet jónak értékeli a körkép, pedig mindhárom országban voltak korábban hasonló problémák. Ma azonban sem rasszista bekiabálások, sem transzparensek nincsenek, elfogadott az etnikai sokszínűség a sportban. Nem utolsó sorban azért, mert a szurkolótáborok, szurkolói klubok is vegyesek. A hivatalos szervek pedig határozottak a kérdésben:  a rasszizmust keményen büntetik, és olyan hivatalos kampányokat indítottak visszaszorítására, amelyekben játékosok is részt vettek. 

A hollandiai és jugoszláviai helyzetet ellentmondásosnak nevezik a tudósítók. Déli szomszédunknál a Crvena Zvezda és a Partizan Beograd rajongói kemény magját emelik ki, mint olyanokat, amelyekben erőteljes a rasszizmus. Másutt azonban nem jellemző, noha felüti fejét a nemzetközi meccseken; célpontjai főként angol és holland csapatok voltak. A Jugoszláviában nemrég zajlott antirasszista akció-hetet főként a kiscsapatok támogatták, a nagyok nyilván nem akarnak ujjat húzni saját fanatikusaikkal.

A hollandiai tudósító a hírhedten rasszista táború Feyenoord mérkőzésére látogatott el (a Willemet verték 5-0-ra) és nem tapasztalt atrocitásokat. A stadionban kezébe nyomták a "Vigyázz a szádra!" kampány szórólapját és a szurkolók meg is fogadták a figyelmeztetést. Persze - írja a tudósító - nem tudni, mi lett volna, ha nem alakul olyan jól a meccs a Feyenoord számára.

Az újpesti drukkerek hétvégi megnyilvánulásáról nemigen adtak hírt a sajtóban, igaz, a Nemzeti Sport "Fény és árnyék" rovata egy mondatban említette a Thomas Sowunmit ért szóbeli támadást. Sem a Dunaferr, sem az UTE, sem a Magyar Labdarúgó Liga, sem az MLSZ nem reagált.


H.G.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ma van a Google 22. születésnapja, bár kicsit zavaros a helyzet

Ma van a Google 22. születésnapja, bár kicsit zavaros a helyzet

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban

Betiltottak a szélsőjobb által is használt volt birodalmi lobogót Bajorországban

Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház

Koronavírus-fertőzések miatt tíz napra bezár a Miskolci Nemzeti Színház