szerző:
hvg.hu

Nagy „Csonttörő” János tizenkét fergeteges menet után pontozással nyert az argentin Julio Pablo Chacón ellen, így megszerezte – egy kevésbé jelentős világbajnoki szervezet – az IBC világbajnoki övét. Kótai Mihály a hetedik menetben kiütötte az amerikai Galloway-t, így a WBF nagyváltósúlyú trónján maradhatott. Bognár László is pontozással nyert egy nagyon szoros mérkőzésen a kenyai Kiilu ellen, s az IBC világbajnoka lett.

Tavaly Szolnokon a WBO kisvilágbajnoki döntője emlékezetes botránnyal zárult, amikor az argentin Julio Pablo Chacón egy mélyütés nyomán képtelen volt folytatni a csatát, ám – a WBO szabályai szerint – mégis ellenfelét, Nagy Csonttörő Jánost hirdették ki győztesnek. Chacón most visszatért Magyarországra, hogy elégtételt vegyen. A második összecsapásra a teltházas győri sportcsarnokban került sor. A tét névleg ugyan az IBC világbajnoki öve volt, de ennél a mérkőzés eredményén sokkal több múlott, jelesül: ki léphet kihívóként szorítóba a WBO nagypehelysúlyú világbajnoki övéért.

A két fiú, sok pofonnal, szikrázó ütésváltásokkal tarkított kiváló meccset produkált. A kezdeti tapogatódzás után a mérkőzés első felében Csonttörő került fölénybe, ami várható is volt, hiszen Chacónról köztudott, hogy csak a negyedik-hatodik menet táján veszi fel a nagyobb fordulatot. Addig is azonban hatalmas testre mért balhorgai – amelyek végig a legtöbb gondot okozták Nagy Jánosnak – jelezték, hogy még döntő módon kíván hozzászólni a meccshez. A középső menetekben Nagyot többször is figyelmeztették mélyütés miatt, amire Chacón rá is játszott. De aztán az argentinnek is lecsúszott néhány ütése az öv alá, s ezután már kevésbé az altestével, hanem inkább a boksszal foglalkozott.

Az utolsó két menetre a fiúk nagyon elkészültek az erejükkel. Az ütésekben már nem volt elég dinamika. Ekkorra már látszott, hogy bár szoros eredmény várható, de ha Csonttörő kihúzza lábon, már biztosan övé a győzelem. S a magyar versenyző jól állta a hajrát, s kiegyenlített pofozkodás jellemezte az utolsó kétszer három percet.

Nagy Csonttörő János végül megérdemelten és egyhangú pontozással - 116-113, 116-115, 115-113 – nyerte a mérkőzést, s vele az IBC világbajnoki övét. Chacón nem bár az eredményhirdetésig szokás szerint a ring négy sarkába felkapaszkodva ünnepelte magát, de aztán már nem csinált nagyjelenetet, sőt viselkedésén mintha az látszott volna, hogy egyet ért a bírók döntésével.

Csonttörő szerint az argentin sokkal keményebb volt, mint legutóbb. Elszántabban is ütött. S a végén, amikor a magyar versenyzőnek már nem volt elég ütőereje, Chacón még mindig hatalmas felütésekkel operált, ezért Nagy Jánosnak komolyan összpontosítva kellett védekeznie, hogy elkerülje a nagy ütéseket, amelyekkel az argentin a maga javára fordíthatta volna az összecsapást.

A Csonttörő Chacón viadal előmérkőzésén Bognár László is nyert, a kenyai David Kiilu ellen, így sokadik próbálkozásra 36 évesen végre felért a csúcsra, hiszen megszerezte az IBC világbajnoki címét. A mérkőzés eredményét többen vitatták, ugyanis az afrikai fiú jobban mozgott, taktikusabban boxolt, de kevesebbet ütött. A három bíró közül ketten egy magyar sportarénában úgy látszik ezt tartották fontosabbnak. David Kiilu csalódottságát jelezte, hogy az eredményt hallva elsírta magát a ringben.

Kótai újabb KO-val őrizte meg trónját (Oldaltörés)

Kótai Mihály, a WBF nagyváltósúlyú világbajnoka szűkebb pátriájában Nyíregyházán fogadta kihívóját a 44 éves Manning Galloway-t, aki valaha (bár néhány súlycsoporttal lejjebb) szintén világbajnok volt.

A meccs első meneteiben rövid tapogatódzás után Kótai került fölénybe, amit az ötödik menet táján a felpörgő Galloway még ki tudott egyenlíteni. De hiába volt az amerikai óriási rutinja, Kótai pörölycsapásai lassan felőrölték ellenállását. A hetedik menetben Misi egy villámcsapásszerű jobbegyenessel padlóra küldte ellenfelét, akiből a leütés kiszívott minden energiát. Így jártányi ereje sem maradt, ami azt jelentette, hogy Kótai Mihály KO-val abszolválta a mérkőzést.

Kótai úgy értékelte, hogy az eltervezett taktikát jól végre tudta hajtani. A mérkőzés elején letámadta ellenfelét. A nyílt öklözés azonban lehetőségeket adott igen tapasztalt ellenfelének is, s ezzel élt is az amerikai. De aztán egy jobbegyenes mindent eldöntött, s Kótai saját közönsége előtt győzelemmel mutathatta be boxtudását. Külön öröm, hogy plasztikai műtétje után ezúttal nem szakadt fel Misi szemöldöke, amelynek sérülékenysége már-már karrierjét veszélyeztette.

Gallway viszont visszavágót akar, mert mint mondta csak tíz nappal a meccs előtt értesítették, hogy világbajnoki döntőt kell vívnia, így nem tudott kellőképpen felkészülni. Szerinte több munkával olyan állapotba kerülhet, hogy legyőzze Kótait, sőt már az első menetben véget vetne uralmának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két éve húzódik, idén sem lesz ítélet a CEU-ról

Két éve húzódik, idén sem lesz ítélet a CEU-ról

Merkel megingott: már szerinte sem biztos, hogy Weber lesz a bizottság elnöke

Merkel megingott: már szerinte sem biztos, hogy Weber lesz a bizottság elnöke

Velencében 250 euróra büntettek egy bikiniben napozó nőt

Velencében 250 euróra büntettek egy bikiniben napozó nőt

Kisvárosnyi, már megszületett gyerekseregről mond le a Fidesz

Kisvárosnyi, már megszületett gyerekseregről mond le a Fidesz

A földre dobtak egy 15 tonnás repülőt a NASA szakemberei, de jó okkal – videó

A földre dobtak egy 15 tonnás repülőt a NASA szakemberei, de jó okkal – videó

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja