szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az önkormányzat 400 milliárd forintos ezévi költségvetését, amely egymilliárd forint híján megegyezik a múlt év végivel.

A 399,3 milliárd forintos kiadási és 48,3 milliárd forintos hiányt tartalmazó költségvetésnek, Demszky Gábor főpolgármester kiegészítője szerint, 55 százalékát működésre, 44 százalékát felújításra, 1 százalékát pedig hiteltörlesztésre fordítják.

A költségvetéshez benyújtott 302 módosító indítvány közül csupán az SZDSZ-MSZP közös 4,5 milliárd forintos módosító indítványát fogadták el, a többit elutasították. A jelenlévő szocialisták mindannyian megszavazták a büdzsét,  az SZDSZ tagjai közül Atkári János főpolgármester-helyettes nem szavazta meg a költségvetést, Madarász Aladár pedig nem vett részt a voksolásban.

Az alig háromórás vita gyakorlatilag a koncepció korábban elmaradt tárgyalását, az általános és a részletes vitát is jelentette egyidejűleg. A módosító indítványokról egyenként szavaztak, mivel az ellenzék elutasította a "csomag" jellegű voksolást. 

Demszky Gábor az általa benyújtott új szemléletű költségvetés fontos elemeként említette a stabilitást, a kormányzati támogatást és a nagyarányú fejlesztéseket. Kiemelte, hogy 50 milliárd forintot költenek idén a tömegközlekedésre, illetve hogy a tavalyinál sokkal több pénzt fordíthatnak számos feladatra, például az úthibák javítására és a köztisztaságra.
 
Atkári János, aki múlt év novemberéig tíz éven át pénzügyi főpolgármester-helyettes volt, hosszasan részletezte, hogy miért nem szavazza meg a költségvetést: jogszerűtlennek tartja a büdzsét, mivel annak koncepciójáról nem döntött a közgyűlés.  A szűk keretek közé szorított, könyvelői szemlélettel összeállított javaslat elfogadása esetén 2005-ben feléli az önkormányzat a jövőjét - mondta Atkári.

Az ellenzékiek közül többen, egyetértve Atkári Jánossal, bírálták a tervezetet, annak marketing jellege, az eladósodás további növekedése, a közel 50 milliárd forintos tartalékképzés miatt. Kifogásolták, hogy a beígért dinamikus városfejlesztést ígérő tervek helyett szinte csak a közelgő választásokat szolgáló közérzetjavító intézkedések jelennek meg a büdzsében. 

     


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Tizenegy magyar város akar az EU kulturális fővárosa lenni

Színvonalukat tekintve a német pályázatokhoz hasonló csomagokat nyújtottak be a városok - mondta Mesterházy Balázs miniszteri biztos hétfőn. Győztest szeptemberben hirdetnek: egy magyar és egy német város együtt lesznek az EU kulturális fővárosai.

Ez 15%-kal növeli az esélyét annak, hogy belehal a koronavírus-fertőzésbe

Ez 15%-kal növeli az esélyét annak, hogy belehal a koronavírus-fertőzésbe

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?