szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kommentálták érdemben az MTI által megkérdezett egyházi vezetők, tisztségviselők azt a hvg.hu-n megjelent listát, amely a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait közli.

A lista szerint külön alosztály foglalkozott a "római katolikus egyházzal szembeni" elhárítással, és külön alosztályt hoztak létre a "protestáns és más egyházak" megfigyelésére.
   
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára a sajtóiroda vezetőjének közvetítésével tudatta, hogy az ügyről nem kíván nyilatkozni.
   
A listán a protestáns és más egyházakkal szembeni elhárítással foglalkozó tisztekként megjelöltek kapcsán a Magyarországi Evangélikus Egyház szóvivője, Hafenscher Károly első reagálásként azt mondta, hogy közülük "senkit nem ismernek". Megjegyezte: "ezzel ugyanúgy nem tudunk foglalkozni, mint a másik listával, mert nincs mögötte dokumentum".
   
A Magyarországi Református Egyház szóvivője, Csoma Áron úgy nyilatkozott, hogy neki "a nevek az égvilágon nem mondanak semmit", a megjelentekhez, "nincs mit hozzáfűzni".
   
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy nem látta az internetes oldalon közzétett listát. "Azok, akik 1989 előtt tisztségben voltak a Mazsihisz világi vezetésében, sajnos meghaltak, illetve aki él, már nem tagja a vezetésnek" - jegyezte meg Zoltai Gusztáv arra a
kérdésre, hogy lehet-e "ismerősen" csengő név a felsoroltak között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rendfokozatok

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették.

MTI Itthon

Péterfalvi nem nyilatkozik a hvg.hu listájáról

Az adatvédelmi biztos nem tanulmányozta a hvg.hu oldalán pénteken közzétett, a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti és főtiszti állományának névsorát.

MTI Itthon

Politikusi vélemények a hvg.hu listájáról

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajnálja, hogy a múlt tisztázása "listák versenyévé vált".

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Komoly tüzet okozhatnak a kidobott akkumulátorok

Komoly tüzet okozhatnak a kidobott akkumulátorok