szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egér bármennyire hasznos, megviselheti az embert - mármint a számítógépes "fajtájú". Az emberi szervezet, különösen a csontok és az inak számára az egérrel végzett állandó klikkelgetés komoly veszélyeket hordoz - állítják német orvosok.

Az éveken át végzett egysíkú munka komoly fájdalmakhoz és ennek következményeként munkaképtelenséghez is vezethet, ami miatt utcára kerülhet az ember. Dieter Gehmacher innsbrucki ortopédus szerint a számítógépes egér, bármennyire hasznos "jószág" is, egy új betegség elterjedéséért felelős. Mivel az egér használatakor az ember általában csak egy, vagy legfeljebb két ujját használja, fennáll a veszélye annak, hogy az érintett ujjak, illetve az azokban lévő csontok és inak nem tudják kipihenni magukat.

A szervezet megpróbál tiltakozni az állandó igénybevétel ellen és ezért kezdenek el fájni az ember ujjai, karja, válla. Később mindez kihathat a fejre és a gerincre is. Elvileg ín- vagy ínhüvelygyulladást bárki kaphat, aki rendszeresen a számítógép előtt ül és dolgozik vagy játszik. Különösen érinti ez a betegség például az építészeket, illetve az irodai munkát végzőket.

Az innsbrucki egyetemi klinika ortopédiai ambulanciáján jelenleg már átlagosan kétnaponta jelentkezik olyan beteg, akinek vannak akut ínfájdalmai, pedig sokan csak kinevetik és alábecsülik ezt a betegséget.

Mindazonáltal az "egérbetegségnek" is nevezett akut probléma ellen is lehet mit tenni. Így például az egérnek mindig egy szinten kell lennie a billentyűzettel, az egérpadnak pedig az elülső oldalán magasabbnak kell lennie, mint a többin. Amennyiben valakinek nagy fájdalmai vannak, már csak különleges mozgásterápia segít.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tech

Életkorunkat is felismeri majd a számítógépünk

Elkészült annak a személyi számítógépnek a prototípusa, amely a felhasználó kézcsontjából képes megállapítani az illető életkorát. A hardver költsége közel 25 dollár, a készülék kereskedelmi forgalmazására várhatóan néhány hónap múlva sor kerül - írja a Világgazdaság.

hvg.hu Tech

Januári számítógépvírusok: elborítanak a fertőzések

A Trend Micro TrendLabs számítógép-biztonsági cég által dokumentált rosszindulatú kódok száma az előző hónaphoz képest 100 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest pedig 500 százalékkal nőtt. E kódok több mint 70 százaléka vadonatúj.

MTI Tech

A memóriazavarnál segít a számítógép

Memóriazavarok áthidalását segítő számítógépes programot dolgozott ki az egyesült államokbeli Oregon állam egyetemének egyik kutatója. Jon Herlocker tanársegéd Task Tracer elnevezésű programja beszédfelismerő-rendszert tartalmaz, és egyúttal figyeli, nyomon követi, amit teszünk.

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok