szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németh Zsolt: Ha a magyar kormány úgy dönt, hogy kitart Horvátországot támogató álláspontja mellett az EU-csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdésében, akkor a Fidesz-MPSZ ebben mögéje áll.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a Fidesz Külügyi Kabinetjének vezetője péntek délelőtt külföldi diplomatáknak tartott zártkörű tájékoztatóján közölte a fentieket  - értesült a hvg. hu fiatal demokratákhoz közel álló külügyi forrásból.

Az előzményekhez tartozik: az Európai Unió Bizottsága március 17-én dönt a Horvátországgal kapcsolatos csatlakozási tárgyalások időpontjáról. Több tagállam - mindenekelőtt Nagy-Britannia - az elmúlt hetekben jelezte: mivel Horvátország nem tesz meg mindent a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina volt tábornok hágai kiadatásáért, a tárgyalások elhalasztását szorgalmazzák. Legfőbb érvük az, hogy „egy elnéző brüsszeli hozzáállás” precedenst teremthet, és a térség többi államát és etnikumát arra ösztönözheti, hogy szembeszálljanak az európai közösség akaratával védelmet nyújtva háborús bűnösöknek.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök legutóbbi budapesti látogatásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök határozottan kiállt a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett. A hvg. hu – diplomáciai körökből - úgy tudja, hogy a Gyurcsány-Sanader eszmecserét követően a budapesti brit nagykövet tiltakozott emiatt Somogyi Ferenc külügyminiszternél, majd e bírálatot aláhúzta Denis McShane, a brit külügyminisztérium európa-ügyi államminisztere múlt heti magyarországi tárgyalásain.

A Fidesz Horvátországgal kapcsolatos hivatalos álláspontját a Külügyi Bizottság elnökeinek március 14-ei luxembourgi értekezletén, illetve az Európai Uniós Nagybizottság (a kormány és a parlamenti pártok konzultatív testülete) előtt kívánja ismertetni március 18-án, megelőzve a brüsszeli miniszterelnöki csúcsot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Horvátország: ha nincs tábornok, nincs európai uniós bővítés

Tartóztassa le és adja ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ante Gotovina tábornokot még az uniós csatlakozási tárgyalások március 17-re tervezett megkezdése előtt – szólította fel Horvátországot zágrábi látogatásán a német és a francia Európa-ügyi miniszter.

MTI Világ

EP-támogatás a horvát csatlakozási tárgyalásoknak

Az Európai Parlament (EP) küldöttsége támogatásáról biztosította Zágrábot az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésében, és azt várja, hogy a tárgyalások megkezdődjenek a kitűzött időpontban - közölte pénteken Schmitt Pál, a küldöttség vezetője.

MTI Itthon

Aláírták a közös horvát-magyar foci Eb szándéknyilatkozatát

Aláírta a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatról szóló közös szándéknyilatkozat Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes.

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

PCR-teszt beiratkozáshoz, kizárólag online vagy csak személyes órák – nagy szórással indulnak az egyetemek ősszel

Egy japán cég kitalálta, hogyan pörgetheti a "turizmust" koronavírus idején

Egy japán cég kitalálta, hogyan pörgetheti a "turizmust" koronavírus idején

Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból

Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból