szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon eddig még nem alkalmazott technikával készül két szennyvízcsatorna a Tisza alatt – hangzott el a szegedi szennyvízhálózat és szennyvíztisztító mű ISPA programjáról szóló szakmai tájékoztatón Szegeden.

Az egyik kivitelező főmérnöke a szennyvíz főgyűjtő csatorna takarás nélküli építési technológiáját ismertette, amely során 2000 milliméteres fúrópajzzsal, sajtolással készítik el a csatorna alagútját.

Szegeden a talajmechanikai viszonyok, a homokos, iszapos és agyagos szerkezet, valamint a nagy mélység igényelte az újszerű technológia igénybevételét - mondta Pappert Attila. Hangsúlyozta: a módszernek köszönhetően kevesebb közmű kiváltásával és a lakosság zavarása nélkül végezhető el a beruházás.

A módszer olyan, mint egy kis metróépítő vagy alagútépítő pajzs, vagy géplánc: felszíni helyről, egy kiszolgáló aknán keresztül alkalmas arra, hogy 5-600 méteres etapokban megépítsenek egy csatornát anélkül, hogy ennek a felszínen látható jelei lennének - fűzte hozzá.

Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatója rámutatott: jelenleg a belvárosból és Újszegedről is egy-egy helyen, közvetlenül folyik a szennyvíz a Tiszába.

Ennek megszüntetésére egy 4,3 kilométer hosszú csatornát fektetnek le, amely egy része a folyó alatt vezet. A szennyvizet először átvezetik Újszegedre, ahol viszonylag szabad területen épülhet meg az új főgyűjtő csatorna, így nem a belvárosban kell fúrni, onnan pedig visszavezetik a szegedi oldalra, ahol a szennyvíztisztító épül - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a fejlesztés 2006. decemberére fejeződik be. A főgyűjtő kiépítése 3,5 milliárd forintba, a Tisza alatti átvezetések és átterelők építése, 4,5 milliárd forintba kerül - ismertette a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

SZENNYVÍZSZERZŐDÉS

Többéves késéssel a múlt héten aláírták a főváros és a kormány közötti szerződést Budapest harmadik, napi 350 ezer...

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában