szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mobiltelefon nem elsekélyesíti, hanem gazdagítja az emberek közötti kapcsolatokat, és nem csupán üzlet, hanem világszerte megváltoztatja, illetve kiteljesíti az emberi magtartást és kommunikációt, sőt, hat a politika világára is - állítják tudósok.

Nyíri Kristóf professzor, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója, a kérdéskörről nemrég Budapesten tartott nemzetközi konferencia fő szervezője azt mondta: a T-Mobile Magyarország Rt. és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete külföldi kutatókkal együttműködve öt éve elemzi a mobilkommunikáció hatását az emberi kapcsolatokra Magyarországon és a világon.

A kutatói munka egyik legfontosabb megállapítása az, hogy az általános vélekedéssel szemben a mobiltelefon világszerte jótékonyan hat az emberi kapcsolatokra, különösen a gyerekek közötti személyes viszonyokra.

Bár a gyerekek és a tinédzserek a mobilon inkább SMS-eseket írnak egymásnak, mégis, társas életük legfontosabb eszközévé vált: mobilon szervezik a találkozásokat, tartják egymással a kapcsolatot, valamint a készülékükkel játszanak közösen játékokat. A mobil tehát nem csökkenti, hanem éppen növeli a társadalmi kohéziót azáltal, hogy a társas tér alapvető szervező eszközévé vált - mondta a professzor.

Mindez ellentmond annak a főként a gyerekek szocializációját aggódva néző technokonzervatív magyar középosztály és értelmiség általános nézetének, hogy a mobil használata sekélyessé teszi, mi több gátolja az kommunikációt és az emberi kapcsolatok kiteljesedését.

A kutatások rávilágítottak, hogy a mobil a családon belül is erősíti az összetartozást, az egymásra való odafigyelést, miközben a baráti-érzelmi kommunikációt is harmonikusabbá teszi a gyerekek között, illetve a gyerekek és a felnőttek kapcsolatában.

A felnőttek kritizálják a gyerekek mobilhasználatát, de azért örülnek is neki, mert növeli a biztonságérzetüket: mobilon át lehet a gyereket ellenőrizni a távolból is. Miközben a gyerekek zaklatásként élik meg az ilyen hívásokat, imádják a mobilt, mert ezen eszköz útján úgy is tudnak egymással kommunikálni, hogy a szülők nem ismerik meg az üzenet és beszélgetés tartalmát - szemben például a vezetékes telefonnal.

Nyíri Kristóf kifejtette: a gyerekek nem azért szeretik a használni a mobilt, mert vonzza őket az új technika, hanem azért, mert hozzásegíti őket az állandó kapcsolattartáshoz. Kondor Zsuzsa, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa azt mondta, vizsgálódásai és tapasztalatai szerint a mobil nemcsak a fiatalok személyes kapcsolatait, hanem szubkultúrájukat is erősíti.

Egy másik konzervatív vélemény szerint a mobilkészülék használata, különösen a harmadik generációs szolgáltatások megjelenésével, médiafüggővé teszi a gyerekeket. Az eddigi tapasztalatok azonban ennek is ellentmondnak: a mobilon csetelő gyerek ugyanis kevesebb tévét néz, ráadásul ugyanúgy válogat a tartalmak között, mint ahogyan nem olvas el minden, különösebb irodalmi értékkel nem bíró könyvet sem.

Személyiségünket is megváltoztatja (Oldaltörés)

A kutatók szerint az állandó kommunikációs lehetőség nagy valószínűséggel módosítja a modern európai személyiséget is: míg korábban az introvertált, befelé forduló típus boldogult jobban az iskolában és a munkahelyen, napjainkban már az extrovertált, a külső világ felé forduló ember kerül előnybe.

A mindennapi életben ugyanis az állandó kommunikációt lehetővé tevő térben megnőtt a problémák kollektív kezelésének és megoldásának a lehetősége, illetve szerepe. Mivel mindezzel együtt megváltozott a problémamegoldás menete, gyorsasága és hatékonysága, az kerül előnybe, aki ki tudja használni a folyamatos kommunikáció teremtette intellektuális háló adta lehetőségeket: a kollektív problémamegoldás egyik jó példája az atípusos tüdőgyulladás vírusának, a SARS-nak a megfékezése.

A mobiltelefon terjedése az állampolgárok szempontjából jótékonyan hat a politikára is, mivel növeli az emberek részvételét a társadalmi életben. A mobil új kihívások elé állítja a politikusokat és a pártokat is: elterjedésével például értelmetlenné vált a kampánycsend.

Nemzetközi és magyar példák is mutatják, hogy az emberek a hivatalos magatartással és állásponttal ellentétben a mobil segítségével a maguk elképzelési és értékrendje alapján szervezik társadalmi, illetve politikai életüket.

A spanyol parlamenti választások előestéjén, a kampánycsend idején például ellentüntetést szerveztek a mobiljuk segítségével az állampolgárok, s ezzel mintegy átvették a kezdeményezést a politikai erőtérben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

A szakképzés felé tereli a nyolcadikosokat a pályaorientációs kérdőív

Egymás után kapták ki a rendőrök a biztonsági övet nem használó autósokat – videó

Egymás után kapták ki a rendőrök a biztonsági övet nem használó autósokat – videó

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát