Tetszett a cikk?

Nem lehet eléggé hálás a sorsnak az a beteg, akinek nem kezdték el kezelni a jobb veséjében hagyományos komputer tomográffal (CT) talált daganatot, hanem PET/CT-vel is megismételték a vizsgálatot. A képalkotó diagnosztika mai csúcsát jelentő berendezés kiderítette, hogy az elváltozás csupán ártalmatlan fejlődési rendellenesség, viszont a bal mellékveséjében valóban lapul egy kezdődő, hagyományos módszerekkel kimutathatatlan, ám ebben a stádiumában még szinte biztosan gyógyítható tumor.

A képalkotás új dimenziói

Az első PET berendezést 1973-ban készítette el Edward J. Hoffman és Michael Phelps a St. Louisi Washington Egyetemen (USA), ám az izotópok létrehozására szolgáló részecs-kegyorsító magas költségei miatt csak lassan nyert polgár-jogot a gyógyászatban.

Mai,robbanásszerű terjedésében a háromdimenziós számítógépes képalkotás fejlődése és orvosi rutinná válása játszott döntő szerepet.

A CT röntgensugárral pásztázza végig az emberi testet, általában 0,5 centiméteres „szeleteket” leképezve. Egy teljes test vizsgálat során a betegről 280 ilyen képet készítenek, amelyeken elsősor-ban az anatómiai elváltozásokat tanulmányozhatja az orvos – rendkívüli pontossággal, hiszen a képeken akár 0,75 milliméteres részletek is megkülönböztethetők.

A vizsgálat mintegy fél percig tart és közben több mint egymilliárd bitnyi információt gyűjt a számítógép. A PET ezzel szemben a sejtek anyagcseré-jébe enged bepillantást, s mivel a daganatos vagy gyulladásos szövetekben ezek a folyamatok általában jóval erőteljesebbek a környezetüknél, az eljárás már jóval az anatómiai elváltozások kialakulása előtt, nagyon látványosan jelzi a betegséget.

A PET vizsgálathoz ciklotronban előállított, rövid felezési idejű izotópokat használnak, amelye-ket például az anyagcserében aktívan résztvevő szénhidráthoz kapcsolva juttatnak a szervezet-be. Ez azután a beteg szövetekben feldúsulva amolyan nyomjelzőként szolgál, bomlása folyamán elemi részecskéket (pozitronokat) bocsát ki, amelyeket a beteg testét körül-vevő detektorok érzékelnek.

Az összegyűjtött adattömegből mindkét eljárásnál a vizsgálatot követően számítógépes program állítja össze a test háromdimenziós képét, amelyet az orvos a képernyőn bármilyen irányból, tetszőleges síkban tanulmányozhat. A PET képeken a különböző sugárzási intenzi-tásokhoz színeket rendelhet, amivel jobban kiemelhetők a beteg szövetek.

A két eljárás közül a CT a pontosabb, azonban a kapott kép kiértékeléséhez nagyobb gyakorlatra van szükség.

A CT-vel egybeépített PET óriási előnye, hogy ugyanabban a pozícióban készíthető el mindkét vizsgálat, a két kép egymásra helyezhető, s így sokkal több információhoz juthat az orvos a beteg állapotáról.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is felgyorsult a nukleáris medicina és az információtechnológia legkorszerűbb eredményeit ötvöző PET/CT berendezések telepítése. Májusban és júniusban – gyors egymásutánban – két ilyen központot is avattak Budapesten, mindkettő magántőkéből született: az egyiket az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben (OITI), a másikat, – zöldmezős beruházásként – Albertfalva „rozsda-övezetében” adták át, PET/ Pozitron néven. Itt – az országban másodikként – részecskegyorsítót (ciklotront) is telepítettek, ezért a vizsgálatokhoz gyorsan bomló izotópokat is alkalmazhatnak, ami tekintélyes mértékben kiterjeszti a PET-tel felderíthető kórok körét. (A PET vállalko-zások megalapításának körülményeiről, finanszírozásukról részletesen írt Gáti Júlia a HVG 2005 május 25.-i számában

Az új diagnosztikai centrumok átadásával valamelyest sikerült lefaragni a hazai orvoslás lemaradásából. Míg ugyanis 1994-ben, a Debrecenben megnyitott PET centrummal és a vizsgálatok állami finanszírozásával Magyarország még Európa élvonalába tartozott, az elmúlt évtizedben fokozatosan a sereghajtók közé került. Az Unión belül ma már átlagosan egymillió lakosra jut egy-egy ilyen berendezés, de például Belgiumban ennél kétszer jobb az ellátottság.

Az OITI PET/CT centrumában augusztus közepéig 110, az albertfalvaiban 150 paciens fordult meg. Ez utóbbinál mintegy kilencvenen jelentkeztek olyanok, akiknél előzőleg más módszerrel már kimutatták a daganatos betegséget. Mint Lengyel Zsolt, az albertfalvai PET/Pozitron központ főorvosa elmondta, a PET/CT vizsgálat közel 60 százalékuknál módosította az eredeti diagnózist, s 23 százalékuknál derült ki, hogy betegségük enyhébb, mint azt a hagyományos vizsgálati módszerek mutatták. Ezeket a betegeket felesleges szenvedésektől, az állami egészségügyet pedig indokolatlan műtétek, és hatástalan kemoterápiák milliós költségeitől lehetett megkímélni.

A két új központ kapacitása évi mintegy húszezer vizsgálat elvégzését tenné lehetővé, ehhez mérten meglehetősen szerény szám az eddig elvégzett 260 vizsgálat. Úgy tűnik, a magántőke fürgesége mintha zavarba hozta volna az állami egészségügyet, csak a központok készültek el gyorsan, a finanszírozás ügye korántsem halad ennyire olajozottan. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) egyelőre csupán a Debrecenben végzett vizsgálatokat fizeti, a két korszerűbb budapesti központban viszont egyelőre a beteg zsebe bánja a tetemes költséget: az OITI-nél 295 ezer forintba, Albertfalván 250 ezer forintba kerül egy vizsgálat. Igaz, alapítványi támogatásból az előbbinél a vizsgálatok fele, az utóbbinál pedig 500 vizsgálat díjmentes lesz.

Meglehetősen eltér a szakemberek álláspontja, hogy valójában mekkora a társadalmilag tolerálható, állami finanszírozású vizsgálatok száma. Vannak, akik szerint Magyarországon a daganatos betegségek évi mintegy 25 ezer, a kardiológiai elváltozások további mintegy tízezer PET vizsgálatot indokolnának, amihez még mintegy a gyulladásos gócok felderítését célzó vagy más módon elvégezhetetlen 7-10 ezer neurológiai vizsgálat járulna. Az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet áprilisban készített tanulmánya jóval óvatosabb, évente mintegy 7000 PET vizsgálatot tart indokolhatónak. Ez még mindig majd egy nagyságrenddel nagyobb a Debrecenben évente végzett vizsgálatok számánál.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi három központ elegendőnek bizonyulhat a hazai igények kielégítésére. Nem véletlen, hogy a piaci alapokon működő két budapesti központ komoly súlyt helyez a marketingre, stratégiájuk azonban eltérő.

A PET Pozitron eddigi pacienseinek 39 százaléka csupán arról akart meggyőződni, nem rejtőzik-e kezdődő, egyelőre tünetmentes daganat valahol testükben. A PET akár 2-3 milliméteres elváltozások kimutatására is alkalmas, korai stádiumban pedig a daganatos megbetegedés nagy valószínűséggel gyógyítható. Dr. Lengyel Zsolt szerint az 50 év felett kétévente elvégzett teljes test vizsgálat a gyógyulási esélyeket tekintve roppant hatékony korai rákdiagnosztikai módszer. Ma a felismert rákbetegségeknél már az esetek 45 százalékában távoli áttéteket is találnak az orvosok, ilyenkor pedig már sokkal kisebb a beteg gyógyulási esélye.

Dr. Fekésházy Attila, az OITI-nél működő PET/CT központ főorvosa ezt másként látja. Mint mondja, ők kizárólag alapos orvosi indikációval fogadnak betegeket. A szűrővizsgálatokat nem tartja szerencsésnek, mert egyrészt a PET vizsgálatok esetenként – igaz többnyire egyszerű módon tisztázható – álpozitív diagnózist is eredményezhetnek, másrészt viszont a PET egyes daganatfajták – például a meglehetősen gyakori prosztatarák – kimutatására kevésbé alkalmas.

Ők másfelé keresik a piac bővítésének lehetőségét. A rák gyógyításában mind gyakrabban alkalmazott módszer, hogy pontosan célzott sugárnyalábbal roncsolják szét a beteg szövetet. A daganat pontos körülhatárolásához korábban kizárólag CT-re épülő tervezőprogramokat használtak, a General Electric azonban – magyarországi programozó csapattal – már fejleszti a PET-re alapozott tervezőprogramot is. A módszer kipróbálására az Unióban négy intézetet jelöltek ki, amelyek közül az Uzsoki utcai kórház az egyik, a daganat helyének pontos meghatározásában pedig az OITI-ben működő PET/CT központ működik majd közre.

Kocsis Kristóf

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha mást is megneveznek, elárulja a gyöngyösi polgármester, beoltották-e a feleségét soron kívül

Ha mást is megneveznek, elárulja a gyöngyösi polgármester, beoltották-e a feleségét soron kívül

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Vezető német elemző: Új Felvilágosodás kell Orbán és társai ellen

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat

Túl olcsónak tartja a Samsung Galaxy S21 Ultrát? Jött belőle egy 22,6 millió forintos változat