szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Balatonnál 4 százalékkal csökkent a külföldi, de 12 százalékkal nőtt a belföldi vendégek száma az idén az első nyolc hónapban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Tóth Béla, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatója elmondta: a nyolc hónap alatt összesen 830 ezer vendéget fogadtak a tópart kereskedelmi szálláshelyein; 39,3 százalékuk külföldi, 60,7 százalékuk belföldi vendég volt. Idén augusztus végéig öt százalékkal volt több vendég, mint 2004 hasonló időszakában.

A nyolc hónap alatt a vendégek összesen 3 millió 512 ezer vendégéjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken; a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző évihez képest nyolc százalékkal csökkent, míg a hazai turistáké 6,8 százalékkal nőtt.

A Balaton fő külföldi vendégkörét kitevő német turisták száma idén 7,5 százalékkal csökkent a múlt évihez képest - augusztus végéig összesen 158 ezren érkeztek a tópartra -, de 17 százalékkal csökkent az elmúlt években még nagyobb számban érkező dán turisták száma is. 19 százalékkal esett vissza a svájci vendégek száma, nőtt viszont tizennyolc, illetve öt százalékkal a lengyel és osztrák turisták száma, valamint egy-egy százalékkal jött több holland és cseh is.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója elmondta: az idei 5,1 milliárd forinttal szemben jövőre várhatóan csak 4,5 milliárd lesz a cég költségvetése. Ezen belül a működési költségük - melyből a 20 külképviseletet és a budapesti központot "tartják el" - 1,3 milliárdot tesz ki.

A vezérigazgató közölte: a jövő évi marketing-csomagjukról november 23-án dönt majd a cég igazgatósága. Mint mondta: a 2006. évi marketing-munkájukban kiemelten kezelik Budapestet és a Balatont, valamint az egészség- és a konferencia turizmust. Közlése szerint a 2006-os esztendő a bor és gasztronómia éve lesz Magyarországon, s ennek jegyében számos vendégvonzó rendezvény lesz a Balatonnál is. Galla Gábor végül elmondta: nemrég fejeződött be egy belföldi közvélemény-kutatásuk - az összegzett eredményt a jövő év elején adják közre -, de az máris egyértelmű, hogy a magyarok nagyon szeretik a Balatont, szívesen üdülnek ott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A kelet-európai turizmust az internet lendíti fel

Az internet forradalmasítja az emberek utazási szokásait: az út hosszától kezdve az úti cél kiválasztásáig, minden rugalmassá, könnyen változtathatóvá vált - derül ki egy brit közvéleménykutatásból.

Monitor

Turizmuskezdetek

A szervezett turizmust az alkoholellenes küzdelem jegyében kitaláló Thomas Cook virágzó iparágat indított útjára 150 évvel ezelőtt.

Nemzetközi gazdaság

Kivásárlóturizmus

Osztrák cégek főszerepre törnek a szlovákiai infrastruktúrában: a pozsonyi repülőtér, a kikötő, valamint a vasúti teherszállítás privatizációjában.

Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

Öt magyar van a lezárt tenerifei szállodakomplexumban

Irodalmi Nagydíjat kap Kovács András Ferenc

Irodalmi Nagydíjat kap Kovács András Ferenc

Koronavírus: már 229 fertőzött van Olaszországban

Koronavírus: már 229 fertőzött van Olaszországban