szerző:
MTI

Elfogadta Thomas Gumbletonnak, az egyesült államokbeli Detroit segédpüspökének lemondását XVI. Benedek pápa - közölte csütörtökön a Vatikán.

Gumbleton püspök arról nevezetes, hogy a közelmúltban az amerikai püspökök közül elsőként nyilvánosságra hozta, hogy 1945-ben - tizenévesen - megrontotta egy pap. A püspök idős kora miatt távozott az egyházi szolgálatból. Már tavaly betöltötte 75. életévét, azt a kort, amelynek elérésével a püspökök általában nyugdíjba vonulnak.

Thomas Gumbleton egy írásában a melegek pappá szentelése mellett foglalt állást - szemben a Vatikán egyik nemrégiben kiadott dokumentumával, amely szerint az egyház "nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát". Pappá szentelhetőek azonban azok a jelöltek, akik bizonyítani tudják, hogy előzőleg legalább három éven át leküzdötték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Megrontással gyanúsítanak egy ENSZ-dolgozót

Kiskorúak többrendbeli megrontásáért, ember- és kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt őrizetbe vették Koszovóban az ENSZ egyik magas beosztású menekültügyi tisztségviselőjét.

Világ

Kiskorúakat erőszakoltak meg a Bounty-lázadók utódai

Szemérem elleni vétségekben és kiskorúak megrontásában - köztük egy 12 éves lány megerőszakolásában - talált bűnösnek hat férfit egy brit bíróság, akiket kiskorú lányok vádoltak a csendes-óceáni Pitcairn-szigeten.

MTI Itthon

Megrontással vádolnak egy borsodi nőt

Egy kiskorú megrontása miatt kell a vádlottak padjára ülnie egy fiatal nőnek, ugyanakkor a sértett édesanyját is vádolja az ügyészség, mert tudott a dologról - közölte Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője.

Itthon

Kiskorúak megrontásáért vették újra őrizetbe Malinákot

Kiskorúak megrontásának gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vett egy kunszentmiklósi férfit, aki az MTI értesülése szerint azonos Malinák Árpád önkormányzati képviselővel. A férfit, aki január végén előzetes letartóztatása alatt tette le a képviselői esküt, nem jogerősen két év három hónap börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró kecskeméti bíróság polgári szolgálatos katonák illetményének visszatartásáért.

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje