szerző:
MTI

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól - tartalmazza egyebek között a két egyház közleménye. Londonban a karikatúrák elleni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték a brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

Hvg.hu Fórum
Írja le a témával kapcsolatos véleményét, vagy olvassa el másokét a hvg.hu Fórumban!
Azt kérjük, hogy a kormány "ítélje el és határolódjon el ettől a sajtókampánytól, gyakoroljon nyomást a kampányhoz csatlakozó magyarországi sajtóorgánumokra e globális válság megoldása érdekében" - áll a közleményben, amely leszögezi: ha nem történik határozott fellépés, akkor e két magyarországi iszlám egyház is felszólít minden muszlimot a sajtókampányban részt vevő országok termékei, szolgáltatásai bojkottjára.

Közölték, maguk is elvetik a diszkrimináció és az erőszak minden formáját és kiállnak az emberi szabadság mellett, de "ez nem lehet mások megsértésének, megalázásának és bántalmazásának az eszköze". Arra szólítják fel a békeszerető embereket, hogy minden lehetséges békés és törvényes eszközzel lépjenek fel az igazságtalanság és erkölcstelenség erőivel szemben.

Magyarországon több tízezerre becsülik a muszlim hívek számát. A két említett egyház mellett működik még a Magyar Iszlám Közösség is. Az elmúlt napokban számos iszlám országban heves tiltakozást váltott ki, hogy a Jyllands-Posten dán politikai napilapban még tavaly szeptember 30-án tizenkét szatirikus rajz jelent meg Mohamed arcai címmel. A feltüzelt tömeg Damaszkuszban és Bejrútban felgyújtotta Dánia, illetve Norvégia diplomáciai képviseletét. A tiltakozás enyhébb formájaként bojkottot hirdettek a dán árukra. A felháborodást kiváltó karikatúrák közül néhányat közölt két országos terjesztésű magyar lap is.
 
London: szították a hangulatot a muszlim tiltakozók

A Mohamed-karikatúrák elleni londoni tüntetés részvevőinek őrizetbe vételét követelték vasárnap az ellenzéki brit konzervatívok, akik szerint a megmozduláson gyilkosságra uszító felhívások hangzottak el.

Brit muszlimok több száz fős tömege még pénteken, a londoni Regent's Park mecsetjétől a dán nagykövetség elé vonult, hogy tiltakozzon a prófétáról egy dán lapban megjelent karikatúra-sorozat ellen. A részvevők a 2001. szeptember 11-ei amerikai, és a tavaly július 7-ei londoni öngyilkos merényletek elkövetőit éltető jelszavakat skandáltak. 

Az egyik visszatérő jelszó úgy szólt, hogy "Nagy-Britannia, imádkozz, jön az újabb 7/7" - utalva az 56 emberéletet kioltó tavaly nyári öngyilkos londoni robbantássorozat dátumára. Több transzparensen volt olvasható, hogy "Európa, megfizetsz, eljön a te 9/11-ed is", illetve az, hogy az iszlám megsértőire tömegmészárlás vár.

A rendőrségi felvételeken feltűnik egy tüntető - éppen egy rendőrségi furgon mellett állva -, akin az öngyilkos merénylők által használt, pokolgép elrejtésére kialakított öv látszik.

David Davis, az ellenzéki brit Konzervatív Párt árnyékkormányának belügyminiszter-jelöltje a Sunday Telegraphnak azt mondta: a tüntetésen magasba emelt transzparensek közül több egyértelműen erőszakra, sőt gyilkosságra uszított, ami Nagy-Britanniában rendkívül súlyos bűncselekmény, és nem eltűrhető, ezért a rendőrségnek ezzel foglalkoznia kell, "mégpedig gyorsan".

A Scotland Yard illetékese a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lapnak azt mondta: "a közrend fenntartása feletti aggályok miatt" született az a döntés, hogy a tüntetésen senkit nem vesznek őrizetbe.

A londoni rendőrség illetékese szerint ha a rendőrök őrizetbe vettek volna akár csak egy tüntetőt is, a tömeg ellenük fordul, ami "sérülésekhez vezetett volna". Hozzátette ugyanakkor: "nagyon is elképzelhető", hogy a megmozdulás egyes "kulcsfigurái" ellen, akik közül a rendőrség többeket ismer, büntetőeljárás indul. A Scotland Yardhoz több száz állampolgári panasz érkezett a londoni muszlim tüntetés miatt. 

A brit kormány decemberben - kényelmes többsége ellenére - drámai vereséget szenvedett a londoni alsóházban a terrorellenes törvény szigorítási tervével, amelyet a júliusi londoni merényletek után dolgoztak ki, és amely egyebek mellett bűncselekménnyé nyilvánította volna a terrorcselekmények elkövetőinek dicsőítését is. Ez volt Tony Blair miniszterelnök első parlamenti veresége a Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta. 

Az iszlám világ tiltakozását elindító karikatúrákat a brit sajtó egyébként nem vette át, csak a BBC televízió mutatott róluk néhány pillanatig futó képeket.
 
A hivatalos London egyértelműen elítélte a karikatúrák közzétételét és utánközlését. Jack Straw külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a brit kormány ugyan tiszteletben tartja a szólásszabadságot, a rajzok közlése azonban "szükségtelen, érzéketlen, tiszteletlen és helytelen" dolog volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Főrabbi bírálta, egy jordán lap lehozta a Mohamed-gúnyrajzokat

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

MTI Világ

A karikatúrák miatt raboltak el külföldieket Gázában?

Két személyt elraboltak szombaton álarcos fegyveresek a Gázai övezet középső részén; palesztin biztonsági források először azt jelentették, hogy külföldiekről van szó, később ezt helyesbítve tévedésből elrabolt palesztinokról tettek említést.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

MTI Világ

„Harag napja” ma a Mohamed-karikatúrák miatt

A "harag nemzetközi napjának" pénteki megtartását indítványozta Juszuf al-Kardavi egyiptomi származású, Katarban élő muzulmán főpap a Mohamed prófétáról megjelent sajtókarikatúrák miatt.

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

Felgyújtották Dánia damaszkuszi és bejrúti követségét

Megrohamozta és felgyújtotta Dánia és Norvégia damaszkuszi nagykövetségét szombaton az elsőként dán és norvég lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt tüntető több száz fős tömeg; az incidens nyomán a két ország Szíria haladéktalan elhagyására szólította fel állampolgárait. Vasárnap a bejrúti dán követséget érte támadás, az épületet itt is felgyújtották. Az Európai Unió soros elnöksége elítélte a cselekedetet.

MTI Világ

Muzulmán tüntetők a jakartai dán nagykövetségre támadtak

Mintegy 300 felbőszült indonéz muzulmán behatolt abba a jakartai toronyépületbe, amelyben a dán nagykövetség is található, és törtek-zúztak az előcsarnokban, tiltakozva a Mohamed prófétáról több európai lapban megjelent karikatúrák miatt.

Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Telelünk és sörözünk

Telelünk és sörözünk