szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint több moziüzemeltető összehangolt magatartást tanúsított, amikor 2002. április 25-én mozijegy áraikat egységesen, ugyanolyan összeggel emelték meg.

A Fővárosi Ítélőtábla 2006. április 26-án tartott tárgyalásán hozta meg jogerős döntését, amelyben a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat, szemben a forgalmazó cégekkel, amelyek vitatták a GVH ez ügyben hozott határozatát.

A GVH indoklása szerint a versenytörvény által szigorúan tilalmazott összehangolt magatartást tanúsította a Budapest Film Kft., az Intercom Rt., a Ster Century Magyarország Kft. és az UCICE Kft., a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, és a MOM Park bevásárló központokban általuk üzemeltetett mozikban ugyanolyan összeggel emelték meg a jegyárakat.

A Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság ítéletét erősítette meg, amely ugyancsak elutasította a vállalkozásoknak a GVH jogsértést megállapító határozata elleni keresetét. 

A GVH 2002. november 17-én hozott határozatában a vállalkozások összehangolt magatartásáért a Budapest Film Kft.-re 37 millió forint, az Intercom Rt.-re 83 millió, a Ster Century Magyarország Kft.-re és az UCICE Kft.-re egyetemlegesen 83 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, mely összegeket a négy vállalkozás még nem fizette be.

A GVH a bírság kiszabásánál abból indult ki, hogy a 2002. évi budapesti multiplex üzemeltetésből számított nettó árbevételből mekkora összeg keletkezett a kifejezett jegyárbevételből azokban a mozikban, amelyekben az ügyfelek a versenyjogot sértőnek minősített áremelést megvalósították. Súlyosbító körülményként értékelte a versenytanács, hogy a vállalkozások a budapesti multiplex mozik többségében legalább egy hónapra megszüntették egymás között a kiemelten védett árversenyt, amely piacot 2002-ben együttesen 95 százalékban uralták.

A GVH határozata ellen mind a négy vállalkozás felülvizsgálattal fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely azonban elutasította a keresetüket. A Fővárosi Ítélőtábla a négy vállalkozásnak a Fővárosi Bíróság ítélete ellen benyújtott fellebbezését nem tartotta megalapozottnak, s ily módon helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. Ez végső soron azt jelenti, hogy a GVH Versenytanácsa határozatában helyesen állapította meg a négy cég közötti versenyjogsértő összehangolt magatartást.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Média

Lebukós reklámok a magyar mozifilmekben

Míg hollywoodi filmekben minden laptop tetején szelíden világít az Apple kis almája, addig a hazai produkciókban a filmtámogatások ellentételezéseként még mindig gyakran bumfordi, „lebukós” reklámok jelennek meg a vásznon. Marketingeszköznek, vagy kultúratámogatásnak minősül, ha egy vállalat készpénz ellenében filmjelenetekben szerepelteti egy-egy termékét?

Itthon

Fenyő-gyilkosság: A Perczel-videó titkai

Három nevet emleget filmre rögzített vallomásában Fenyő János (képünkön) meggyilkolásának előzményeivel kapcsolatban az áldozat egykori bizalmasa, az időközben elhunyt Perczel Tamás pszichológus: Gyárfás Tamásét, Princz Gáborét és Székely Herbertét. A 2004-ben felvett, bizonyítéknak számító film most került a HVG birtokába.

MTI Kult

A főváros eladja a Mammut I-II mozikat

Nyilvános pályázattal, 1,9 milliárd forint limitáron, plusz 500 millió forint hiteltartozás átvállalásával eladja a Mammut I-II multiplex moziját a fővárosi önkormányzat, illetve a testület tulajdonában lévő Budapest Film Rt. és Budapest Film kft.

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Az ügyvédje szerint nem fogják bíróság elé állítani a Madeleine McCann megölésével gyanúsított férfit

Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát