szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy 18 hónap alatt lezajló reformfolyamat nyomán egy évtizedre biztosítható Magyarország pénzügy stabilitása és gazdaságának dinamikus fejlődése - jelentette ki Csillag István.

Ugyanakkor a folyamatnak, amely csak akkor lehet sikeres, hogy ha társul hozzá a társadalombiztosítás, az egészségügy, illetve az államháztartás átalakítása, 2007 végéig be kell fejeződnie, mert a politikai osztály "nem bírja tovább cérnával" - vélekedett Csillag István, volt gazdasági miniszter az EXIM Bank elnöke, aki szerint ebben az esetben még mindig marad 30 hónap az "ádáz politikai harcra" és az ígérgetésre.

Csillag István, aki, Mihályi Péter közgazdásszal közösen jegyzett Kettős kötés című kötetéről beszélt, hangsúlyozta: nem gondolta volna annak megjelenésekor, hogy a könyvben megfogalmazott tézisek beépülnek a kormányprogramba. Eszerint, egyre inkább sürgetőbb annak végiggondolása, hogy miként finanszírozzuk az egészségügyet és a nyugdíjrendszert, ugyanis az aktív korosztályhoz tartozók számának csökkenése nyomán egyre nő a nyugdíjasok tábora.

A másik fontos kérdés, annak a helyzetnek a megoldása, hogy miközben az állam képtelen a helyváltoztatásra, ma már a magánszemélyek és a gazdasági társaságok is egyre inkább abban az országban telepednek meg ahol kedvezőbb az adózás.

Szerinte az első problémára az öngondoskodás, az előtakarékosság ösztönzése, a megoldás az utóbbira az adórendszer egyszerűsítése. Vagyis egy olyan típusú adórendszer kialakítása, amely szektorsemleges, egyszerű szabályokat tartalmaz és kevés benne a kivétel. Ilyen például a szlovák adórendszer - tette hozzá Csillag István.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Csillag István pert vesztett Dávid Ibolyával szemben

Csillag István volt gazdasági miniszter szerdán jogerősen elvesztette azt a pert, melyet Dávid Ibolya ellen indított jó hírnevének megsértése miatt, miután az MDF elnöke korábban a sajtóban többször is arról nyilatkozott: köze van autópálya-építésekkel kapcsolatos visszaélésekhez.

MTI Itthon

Az SZDSZ küldöttgyűlése elfogadta a kormányprogramot

Az SZDSZ küldöttgyűlése ellenszavazat nélkül jóváhagyta a kormányprogramot, és felhatalmazást adott a pártvezetésnek a koalíciókötésre az MSZP-vel – közölte Kuncze Gábor pártelnök az ülést követő sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Benyújtották a kormányprogramot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök benyújtotta az Országgyűlésnek a kormányprogramot. A program öt fejezetben - Reformok az új Magyarországért; Fejlődő, sikeres köztársaság; Modern köztársaság; Igazságos köztársaság; Biztonságos köztársaság - taglalja az ország előtt álló feladatokat, ami az új Magyarország megteremtésének feltétele.

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen