szerző:
MTI

Sólyom László köztársasági elnök délelőtt a Mária Terézia szalonban fogadta George Bush amerikai elnököt.

A Sándor-palota felett. Röpgyűlés
© hvg.hu
Bombariadó miatt átvizsgálták a tűzszerészek az amerikai nagykövetség épületét, s jelenleg is ellenőrzik a külképviselet előtti teret, valamint autókat és szeméttárolókat - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki azt is elmondta, hogy az eddigi vizsgálat szerint a névtelen bejelentés vaklármának bizonyult.

A szóvivő tájékoztatása szerint egy ismeretlen férfi 11.35 órakor telefonon közölte: "bomba van a nagykövetségen, kérem ürítsék ki". A rendőrség megkezdte az ismeretlen fenyegető ellen a nyomozást.

Sólyom László köztársasági elnök a sajtó számára nyilvános percekben úgy fogalmazott: "rendkívüli örömömre szolgál, hogy eljött az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját megünnepelni. Ez egy személyes gesztus, mely méltó nyitánya annak a sorozatnak, amikor több mint 50 állam és kormányfő fogja ezt az évfordulót megünnepelni." Ez azt jelenti, hogy elismerik a magyar forradalom világtörténelmi jelentőségét.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok 1956 után több mint 35 ezer magyart fogadott be. Szólt arról az értékközösségről, a demokráciáról, a szabadságról, az emberi jogokról, mely a két nemzetet összeköti.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha az emberi jogokat tiszteletben tartjuk. Hozzátette, hogy üdvözli az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdán Bécsben rendezett csúcstalálkozóján aláírt deklarációt.

A Bécsi Csúcstalálkozós Nyilatkozat címet viselő dokumentumban az EU és az Egyesült Államok egyebek között leszögezte: értékközösségükkel összhangban garantálni fogják, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben tett minden lépésük teljességgel összhangban álljon nemzetközi kötelezettségeikkel, beleértve az emberi jogokat, a menekültek jogait, valamint a nemzetközi humanitárius jogokat.

Sólyom László kiemelte, érinteni szándékozik a jövő generációk iránti felelősség témáját, és kitér majd a vízumkényszer ügyére is.

Várom az alkalmat arra, hogy elbeszélgethessünk – válaszolt a magyar államfőnek az amerikai elnök. Az amerikai elnök Sólyom László szavai után megköszönte az üdvözlő szavakat, és megköszönte Magyarország hozzájárulását a demokrácia építéséhez. Mint mondta, elsősorban azért látogatott Magyarországra, hogy megemlékezzen az 1956-os forradalomról, arról a forradalomról, melynek az volt a vezérelve, hogy minden ember tekintet nélkül származására és más különbségekre szabad.

Bush kiemelte Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok barátságát. "Ezrek és ezrek üdvözletét hoztam magammal az Amerikai Egyesült Államokból, az amerikai magyarok üdvözletét Önök számára". Mint hangsúlyozta az amerikai nép nagy tisztelettel néz a magyarokra.

A látogatásra meghívást kaptak a pártok képviselői is. Az MSZP részéről Lendvai Ildikó frakcióvezető, az SZDSZ részéről Kuncze Gábor volt jelen. A Fideszt Navracsics Tibor frakcióvezető, az MDF-t Herényi Károly frakcióvezető, míg a KDNP-t Semjén Zsolt elnök képviselte.

Méretre készített huszárcsizmát kap ajándékba George Bush amerikai elnök a kormányfőtől - olvasható Gyurcsány Ferenc internetes naplójában. A miniszterelnök csütörtöki naplóbejegyzésében arról ír, hogy ezzel az ajándékkal viszonozza a Washingtonban Bushtól kapott - szintén méretre készített - futócipőt.

A kormányfő a blogjában elnézést kért a fővárosiaktól a közlekedési nehézségekért. Mint írta, "az amerikai elnök védelme, annak egész logikája, rendszere teljesen eltér attól, amit mi itt Magyarországon megszoktunk".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mit csinál Budapesten George W. Bush?

Szerdán este érkezik George W. Bush és felesége Budapestre. Bush Sólyom László köztársasági elnökkel is találkozik, akivel az Egyesült Államokba történő beutazáshoz szükséges vízum kérdését is megvitatják. Az amerikai elnök beszédét a Citadellából a CNN is közvetíti.

MTI Világ

Bombariadó a Bush-látogatás előtt

Bombariadó volt kedden reggel Bécsben, ahová 20 órás látogatásra este érkezik az amerikai elnök, ám kiderült, hogy csak pokolgéputánzatok okoztak izgalmat az osztrák főváros központjában.

MTI Itthon

Busht nem engedték ki az erkélyre

Ünnepélyesen fogadták George W. Bush amerikai elnököt és feleségét a köztársasági elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palota előtt.

MTI Itthon

Bush jót tett a fővárosi közlekedésnek

Jótékonyan enyhítette George Bush amerikai elnök hivatalos látogatása a budapesti közlekedés zsúfoltságát: csütörtök reggel a munkanapokon megszokott dugóknak nyoma sem volt a belvárosban.

MTI Itthon

A metrót és a vasútat is lezárják Bush látogatása miatt

Az amerikai elnök látogatása miatt szerdán az esti órákban, valamint csütörtökön délután egy-egy órára lezárják az utasforgalom elől a Kőbánya-Kispest állomáson a vasúti vágányokat és a metrót, illetve az autóbuszmegállókat összekötő személyi felüljárót - tájékoztatta a MÁV ZRt. az MTI-t.

MTI Itthon

Bush már Budapesten van

Budapestre érkezett szerda este George Bush amerikai elnök, aki egynapos hivatalos látogatást tesz a magyar fővárosban.

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

Hivatalos: Hamarosan vége a győri Audi TT gyártásának

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

Politikai indíttatású utcanévadók: Ankara utcától a Moszkva sétányon át a Minszk térig

Politikai indíttatású utcanévadók: Ankara utcától a Moszkva sétányon át a Minszk térig

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

Vége a jó világnak: hirdetésekkel tölti fel a WhatsAppot a Facebook

A konferenciaturizmus felpörgetésén is a kormány kedvenc üzletemberei nyerhetnek

A konferenciaturizmus felpörgetésén is a kormány kedvenc üzletemberei nyerhetnek