szerző:
MTI

El kell vágni a köldökzsinórt, vagyis nem jó az, ha az erdélyi magyar közösség kizárólag Budapestre bízza a közösség helyett való gondolkodást, csak az anyaországi támogatásból tartja fenn intézményeit - ezt a gondolatot fejti ki az Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki kommentárja.

Szőcs Levente szerint a folytonos Budapest felé tekingetésnek megvan az a káros hatása, hogy az erdélyi magyarság saját országában képtelen rendezni a létét valóban befolyásoló dolgait.

Úgy látja, a magyar egyetem ügye is bizonyára előbbre tartana, ha nem Budapestről várnák a kétmilliárd forintot, igaz, e nélkül nem létezne Sapientia, és feltehetőleg a Bolyai egyetem sem. De mostanra legalább eldőlt volna, mit szeretne az erdélyi magyar, aki talán határozottabban követelte volna jussát attól a román államtól, amelynek polgára. És az állam se rázná le olyan könnyen a követelést, amelyet a Sapientiával félig megelégedett oktatói- és diákgárda terjeszt elő - fűzi hozzá a cikkíró.

A Magyarországról folyó - Erdélyből nézve csordogáló - támogatások, miközben számos területet eltartanak, fenntartanak egy skizofrén állapotot - véli a szerző, aki szerint ha Budapesten a csapot elzárnák, az - a tünetek rövid távú akuttá válása után - a gyógyulást hozná. Egyesek persze azt mondanák, hogy bizonytalanná válna az alapítványok helyzete. Ők azonban megfeledkeznek arról, hogy a jelentősebb költségvetésű erdélyi szervezetek csak azért léteznek, hogy a magyar állami támogatásokat szétosszák.

Az egyik vagy másik magyar pártnak szurkoló erdélyi magyar - egyénként - vajmi keveset kapott Budapesttől. A diákok húszezer forintos tanszertámogatása vagy a nyugdíjasok ingyenes BKV-jegye még a magyarigazolvány kiváltásával járó költségeket sem fedezi. Persze, a gesztus fontos, sokat számít, ha az (erdélyi) ember forintot tart a kezében. De ezért a pénzért kár annyit izgulni - olvasható a cikkben.

A szerző szerint úgy helyes felvetni a kérdést, miért bízná az erdélyi magyarság másra a közösség helyett való gondolkodást? Mert ez is a támogatások velejárója. Vagyis az, hogy az erdélyi magyarság prioritásait mások szabják meg a (magyarországi) költségvetés és a pártérdekek függvényében. El kell vágni a köldökzsinórt! - szögezi
le az ÚMSZ munkatársa.

Újságírók levele Gyurcsánynak és Sólyomnak (Oldaltörés)

Eközben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Sólyom László államfőnek és Gyurcsány Ferenc kormányfőnek küldött nyílt levelében aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH), illetve hogy a Magyar Televízió határon túli műsorait a nyáron drasztikusan csonkítják.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) külső ellenzékéhez közel álló Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) pedig az Illyés Közalapítvány Kuratóriumát kereste meg szintén nyílt levélben. Azzal vádolja az alapítvány erdélyi ifjúsági szaktestületét, hogy az az RMDSZ-szel együttműködő MIÉRT tagszervezeteinek nagyságrenddel több forintot ítélt meg pályázat útján, mint a MIT egyesületeinek.

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki szervezete tiltakozó megmozdulásokat helyez kilátásba, ha a magyar kormány nem változtat a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikáján. Gazda Zoltán, az MPSZ sepsiszentgyörgyi elnöke szerint a HTMH felszámolásával a magyar kormány arról döntött: a magyar nemzet egyharmada elhanyagolható tényező.

Gazda hozzátette, határozottan visszautasítják a magyar miniszterelnök azon kijelentését, hogy a határon túli magyarságnak semmi köze a magyarországi átalakításhoz, így a hivatal felszámolásához. "kijelenthetjük, hogy a szocialista kormányzatok által elherdált magyar nemzeti vagyont, a Nemzeti Bank alaptőkéjét, az aranytartalékot kizárólag a határokon kívülre terelt magyarság területeiről szerezte be az anyaország" - véli Gazda.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Leállt az észak-erdélyi autópálya építése

Az idén egy kilométer sem készül el az észak-erdélyi autópályából, az amerikai cég ugyanis a három hónapos átmeneti időszak után végleg elbocsátott 540 dolgozót. De az is elképzelhető, az Európai Bizottság átrajzolja a 4-es számú páneurópai közlekedési folyosó útvonalát.

Társadalom

Patthelyzetben az erdélyi magyar tévé

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség két politikusának közbenjárására a magyar kormány hiába járult hozzá az Erdélyi Magyar Televízióra korábban megítélt 300 millió forint átcímkézéséhez, a pénzzel rendelkező romániai kuratórium végül megtorpedózta az összeg szétosztását.

MTI Gazdaság

Meghiúsulhat az erdélyi magyar tévé terve

Nem irányította át az erdélyi magyar televízió létrehozására kapott 300 millió forintos támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem mindössze elvi döntést kért a támogatótól, egyezzen bele abba, hogy az összegből a romániai magyar elektronikus médiát támogassák - jelentette ki kedden Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

MTI Világ

Tüntetések négy erdélyi városban a Bolyai Egyetemért

A Bolyai Egyetem újraindítását, a Sapientia állami támogatását, valamint a romániai magyar iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetését követelték hétfőn este négy erdélyi városban rendezett tüntetések résztvevői.

MTI Világ

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács: autonómia-dokumentumok

A romániai magyar közösség feltétlen autonómiaigényét fogalmazta meg az a két dokumentum, amelyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szombaton Szatmárnémetiben tartott ünnepi közgyűlésén fogadtak el.

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

Havi 500 ezer forintot fizetett az Emmi az Aston Martinnal közlekedő diplomatának

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit