szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptembertől ötszáz forintos vizitdíj bevezetésére lehet számítani, ha a kormány elfogadja a szaktárca számításait - írta szombati számában saját értesülésekre hivatkozva a Népszabadság.

A lap szerint az egészségügyi minisztérium számítása a háziorvos felkeresését és a szakorvosi vizsgálatot sorolja a díjjal igénybe vehető orvosi ellátás körébe. A tervezet úgy számol, hogy a vizitdíjat akár szeptember elsejétől is be lehetne vezetni.

A sürgősségi esetekhez hívott mentő szolgáltatásért továbbra sem kellene fizetni - folytatta a lap, hangsúlyozva, hogy arról már nincs információja, mi történik akkor, ha szakorvos utalja a beteget további vizsgálatokra a pontos diagnózis érdekében. A Népszabadság úgy tudja, hogy a részletes szabályozás még nem készült el, így arról sincs döntés, hogy kire terjedjen ki a mentesség. A lap szerint "heteken belül" dönt a kormány.

A lap statisztikai összeállításából az derül ki, Magyarországon többször fordulnak háziorvoshoz az emberek, mint az EU 13 másik tagállamában. A statisztika szerint átlag majdnem hét alkalommal fordul háziorvoshoz egy évben egy ember Magyarországon, míg a példaként hozott csoportban a valamivel több mint öt alkalommal szereplő Németországban a legnagyobb az orvos felkeresésének gyakorisága.

Az EU 15 régebbi tagállamának átlaga 3,5 fél alkalommal. A legkevesebbet Görögországban járnak orvoshoz az embereket - az évi átlag nem éri el a két látogatást -, igaz, ebben a vizitdíj nem játszik szerepet, mert Görögországban nem kell ilyen díjat fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napos időre számíthat ma, de várható eső

Napos időre számíthat ma, de várható eső

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal

Egyre terjed a szilárd sampon – ami nem összekeverendő a száraz samponnal