Nulla toleranciát hirdetett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke a doppingolókkal és az őket segítőkkel szemben. A magyar szövetség elnöke óvatos derűlátással néz a regatta elé, legalább egy vb-arany megszerzésében reménykedik. A közönség ennél jóval többen bízik. A hvg.hu a Maty-éren.

Már tényleg az utolsó simításokat végzik a Szeged melletti maty-éri Gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pályán: holnap kezdődik a 35. Felnőtt Síkvízi Kajak-kenu Világbajnokság. Feltöltik a sörkészleteket, sepergetik és gereblyézik a körletet, szerelik a világújdonságnak számító repülőkamarákat, lefektetik a 750 méteres sínt, amelyen a száguldó kamera a versenyzőket testközelből képes mutatni, hogy csütörtökön reggel nyolckor – a kajakosok korán kelnek – az ezer méteres előfutamok kezdetekor már minden rendben legyen.

Ulrich Feldhoff a nemzetközi szövetség elnöke mindenesetre már mai sajtótájékoztatóján áradozott a szegedi szervezőkről. És valóban, feltűnő nyugalom lengi körül a Maty-eret. A versenyzők már a vizet kóstolgatják, elég nagy a szél, erre még a hétvégére ígért kánikula alatt is számítani kell. Márpedig a kajakosok és főleg a kenusok legnagyobb ellenfele a szél, egy-egy keresztbe fúvó fuvallat nem csak a hajót, de a papírformát is képes felborítani. A „lötyögős vízhez” kell csak az igazi rutin. Márpedig ebben a magyarok nem állnak rosszul. Hisz – amellett hogy úgy ismerik a pályát, mint a tenyerüket – sokuk igazi kipróbált harcos. Kovács Katalain például már az előző, 1998-as szegedi vb-n is nyert, ugyanúgy ahogy az elnyűhetetlen kenus, Kolonics György is. De rajtuk kívül is van még hét olimpiai bajnok a keretben.

Ezért aztán különösen visszafogottnak tűnt Baráth Etele jóslata, hogy a magyar csapat a 140 vb-elsősége megszerzéséért indul harcba. Tudni kell, hogy az eddigi 34 regattán 139 aranyat sepertek be a magyarok.

A kajak-kenu a magyar élsport bezzeg-sportága. Tulajdonképpen a vízilabda mellett az egyetlen, amelyik nem csak megőrizni volt képes régi fényét, de – alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez – még javított is korábbi pozícióján. Az 1990-es poznani tizenkét vb óta 77 arany, 53 ezüst és 42 bronz volt a termés, míg a megelőző huszonkét vb-n 62 arany, 66 ezüst és 58 bronz volt a felhozatal. Egyedinek számít az is a mai magyar sportban, hogy a sikerek dacára viszonylagos nyugalom honol a sportág háza táján (a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán és Baráth szövetségi elnök tízéves tandeme eddig jól kezelte a feszültségeket), nincs a szövetségnek adóssága, sőt jelentős szponzori bevétellel számolhat. (A HVG csütörtökön megjelenő száma a vb és a szövetség pénzügyeivel foglalkozik.) Az sem akármi, hogy míg a ’80-as évek közepén 3300 igazolt versenyző lapátolt a magyar vizeken, addig ma a számuk 3800.

Az idei világversenyre a szervezők számos világújdonsággal próbálkoznak, hogy bizonyítsák, a kajak és a kenu igenis eladható a médiának, vonzza a nézők érdeklődését. A nóvumokat leginkább persze a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korifeusainak szánják, akik időről időre „megtalálják” a sportágat, mint amelyiknek csökkenteni lehetne a versenyszámait. Egyelőre azonban nincs veszély, a következő két olimpián marad mindegyik síkvízi szám – fogalmazott magabiztosan Feldhoff. Neki talán hihetünk, hiszen ő is tagja a NOB-nak.

A szövetség elnöke keményen ostorozta a doppingot és a sportszerűtlen versenyzést, és nulla toleranciát hirdetett meg. Ehhez képest a valóban kevés doppingoló kajakost és kenust általában eddig csak két évre tiltották el. Feldhoff ígéri, a minimum ezentúl négy év lesz.

Szerencsére ez az erőre építő sportág egyelőre megúszta a koksz térnyerését, és a mostani verseny is azt ígéri, nem a dopping, hanem a flott szervezés és a sikeres magyar szereplés miatt emlékszünk majd vissza szívesen a második szegedi vb-re.

Zádori Zsolt/Maty-ér

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Taroltak a magyar női kajakosok az Eb-n

A ma délelőtti 500 m-es finálékat négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar küldöttség a racicei kaja-kenu Európa-bajnokságon.

MTI Itthon

Sikert remélnek a magyarok a szegedi kajak-kenu vébén

Csütörtökön 8 órakor, az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődik a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás tekintetében sikerrel zárják a viadalt.

MTI Világ

Magyar éremeső a kajak-kenu világbajnokságon

A magyar versenyzők remek teljesítményt nyújtva három arany- és egy-egy ezüst-, valamint bronzérmet szereztek a szombat délelőtti 1000 méteres döntők során a zágrábi kajak-kenu világbajnokságon.

MTI Világ

Kajak-kenu Eb: hét magyar egység már döntős

A délelőtti 1000 m-es előfutamokkal megkezdődött a csehországi Racicében a kajak-kenu Európa-bajnokság: a leghosszabb távon próbálkozó magyar egységek közül hét máris döntős, kettő pedig a pénteki középfutamban folytathatja szereplését.

Világ

Kajak-kenu vb: Kovácsék újabb sikere

A magyar versenyzők egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet szereztek a vasárnap délelőtti 500 méteres döntőben a zágrábi kajak-kenu világbajnokságon. Győzött a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó, második lett a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, Viski Erzsébet (k-1) és a női kajaknégyes pedig harmadikként zárt.

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Yamaha: Ne bújjanak a hangszerládákba

Yamaha: Ne bújjanak a hangszerládákba

Az óceánokért szól a Shaun, a bárány alkotójának kisfilmje

Az óceánokért szól a Shaun, a bárány alkotójának kisfilmje

Simonka György: Elindultunk haza

Simonka György: Elindultunk haza

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Harrach Péter: A KDNP biztosan bejutna a parlamentbe, ha önállóan indulna

Orbán: Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból

Orbán: Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból