A délelőtti ezres előfutamok legkellemesebb híre, hogy győzelemmel tért vissza Vajda Attila, aki a válogatók alatt súlyos balesetet szenvedett. A magyarok mindegyike továbbjutott, a női egységek mindegyike egyenesen a döntőbe. Tudósítás számról számra a délelőtti futamokról.

Magyar drukkerek. Szegedi páros
© hvg.hu
– Hogy beszélnek egymással a buszon az orosz kajakosok az edzőikkel? – Oroszul. – És a kazahok? – Oroszul. – És az izraeliek? – Oroszul. És a kínaiak? – Sehogy. Ehhez hasonló bölcselmek fogalmazódtak meg a hvg.hu tudósítójában, ahogy reggel hétkor a versenyzőket szállító buszon robogott a Maty-ér felé.

Kenu-egyes 1000 méter: Később már azon merenghettünk, hogy mégiscsak pompás emberek ezek a kajakosok, kenusok. Ezt a szegediek versenyzője, Vajda Attila is bizonyította. Ő az, aki a racicei Eb előtti második válogató alatt megcsúszott a vizes kövön, és beleborult az üvegajtóba. Súlyos sérülése után nem sokan adtak volna esélyt a felépülésre, de mentora, Angyal Zoltán szövetségi kapitány bízott az olimpiai bronzérmes kenusban és a jó szerencsében. Egyelőre úgy tűnik joggal. A négy futamban csak a nagy esélyes német Andreas Dittmer repesztett nála gyorsabban néhány századdal. Megvan tehát a magyarok Rooney-ja, csak hát – reméljük – Vajdának a végén is sikeres lesz a visszatérés. A holnapi középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak-egyes 1000 m: Biztosan került tovább a holnapi előfutamba Benkő Zoltán is, aki a racicei Eb legnagyobb felfedezettje. Ott egy aranyat és egy ezüstöt szerzett a két olimpiai távon egyes kajakban. Most előfutamában ugyan második lett, de a végén teljesen kiengedve előzékeny házigazdához méltón átadta a győzelmet spanyol riválisának. Kell az erő a délutáni ötszázas futamra is.

Női kajak-egyes 1000 m: Benedek Dalma, ahol a racicei Eb-n abbahagyta, riválisaira négy hajóhosszat ráverve egyből a szombati döntőbe kajakozott. A legnagyobb ellenfele, most legalábbis úgy tűnik, a címvédő Katrin Wagner-Augustin lehet, noha a német most korántsem tűnt annyira erősnek, mint tavaly.

Kenu-kettes 1000 m: A legizgalmasabb versenyük a magyaroknak a kenu-kettesben volt délelőtt. Az elnyűhetetlen Kolonics Görgy és Kozmann György alkotta páros egyáltalán nem előfutamos derbit ment az orosz párossal, Kovaljovval és Kosztogloddal, és – a közönség nem kis örömére – győzött.

Férfi kajak-kettes 1000 m: A racicei Eb-re összeérett a Kucsera Gábor és Kammerer Zoltán alkotta kajakos duó, ezt ma délelőtt is bizonyították: ha kicsivel is, de sikerült megnyerniük előfutamukat. A végén nagyon rájuk jött a két Janics-fiú, akik horvát színekben eveznek. Jó lesz rájuk vigyázni. Mint ahogy a németek párosára is, amelyik fölényesen nyerte meg előfutamát.

Női kajak-kettes: Kapaszkodjanak meg, már a döntőben a Kovács-Janics-kettős! Persze ezen senki sem csodálkozik, pedig azt kellene. Ez a két versenyző annyira elkényeztet bennünket, hogy sikereiket természetesnek vesszük. Most is csak azt keltett némi feltűnést, hogy "mindössze" másfél hajóhosszal verték a második kínai párost. Kell az erő: egy óra múlva négyest kell menniük, ott is közvetlen döntőt hoz a dobogós helyezés. Az aranyduó hat aranyat akar nyerni, éppúgy mint az Eb-n.

Kenu-négyes: Biztosan került a döntőbe a 22 éves átlagéletkorú magyar csikócsapat. Kilencszáz méterig vezettek, majd a végén előzékenyen maguk elé engedték a német és az ukrán hajókat. A Metka Márton-Mike Róbert- Sáfrán Mátyás-Balázs Gábor összeállítású négyes szombaton mutathatja meg, mire képes élesben.

Férfi kajak-négyes: Nem sikerült a csoda, a magyar együttes nem tudta megelőzni a bivalyerős német kvartettet. Azért a második hely középdöntőt ért, és a mezőny többi hajóját magabiztosan verte meg a Gyökös Lajos vezette magyar egység. Majd tán a döntőben vágnak vissza a germánoknak, de ehhez még előbb a holnapi ráadásban is vitézkedni kell.

Női kajak-négyes: Győzött a papírforma és a magyar négyes, ezzel a mieink egyből a szombati döntőbe jutottak. Rajt-cél győzelem volt, senki sem tudta megszorítani a Paksy vezette magyar kvartettet. Hát a döntőben sem lesz könnyű, hiszen középen Kovács Katralin és Janicís Natasa ül, míg hátul Keresztesi Alexandra.


Zádori Zsolt / Maty-ér

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Kajakra mennek a doppinggal

Nulla toleranciát hirdetett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke a doppingolókkal és az őket segítőkkel szemben. A magyar szövetség elnöke óvatos derűlátással néz a regatta elé, legalább egy vb-arany megszerzésében reménykedik. A közönség ennél jóval többen bízik. A hvg.hu a Maty-éren.

MTI Itthon

Sikert remélnek a magyarok a szegedi kajak-kenu vébén

Csütörtökön 8 órakor, az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődik a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás tekintetében sikerrel zárják a viadalt.

Itthon

Magyar szenvedélybetegség: a megnyitó ünnepély

A kajakosok, kenusok korán fekvő, korán kelő népek. Ezt nem ártott volna figyelembe venni a szegedi kajak-kenu-vb megnyitó ceremóniája rendezőiek sem. Ettől eltekintve meglepően szeriőz és összességében nívós volt a szerda esti ünnepély.

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Radar360: megint mélyponton a forint, busás jutalmat kaptak Orbán segítői

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget

Matolcsy: "Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk"

Matolcsy: "Kívülről időnként érdesnek, hegyesnek és önfejűnek látszunk"

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

Stockholm elköszönt, Budapest beköszönt

500+ lóerős új Mercedes SUV jött hazánkba, amire felvehető a 7 üléses támogatás

500+ lóerős új Mercedes SUV jött hazánkba, amire felvehető a 7 üléses támogatás