A délelőtt a kétszáz méteres versenyeké volt a szegedi vb-n. Egy híján az összes magyar egység bejutott a holnapi döntőkbe. Délután kilenc ezerméteres döntőt rendeznek, nyolcban ott lesznek a mieink is.

Olvassa cikkeinket a vb-ről!
A kapitány portréja. Itt!
A vb marketingjáról. Itt!
A doppingről és a jövőről. Itt!
A megnyitóról. Itt!
Az ezres előfutamokról. Itt!
Az ötszázas előfutamokról. Itt!
Az ezres középdöntőkről. Itt!
Az ötszázas középdöntőkről. Itt!
A kajak-kenu sprinttávja a televíziók és a televíziós rágógumin felnőtt nézőközönség igénye miatt került be 1994-ben a világbajnokságok programjába, és szorította ki véglegesen a tízezer méteres versenyeket. Eleinte maguk a versenyzők és az edzők is idegenkedtek a kétszáz méteres gyorshaláloktól, ma már bevett távnak számít, aminek megvannak ugyan a specialistái, de – annak ellenére, hogy nem kerültek be az olimpiai programba – a legnagyobbak is elindulnak rajta. Meg arra is jó, hogy a fiatalokat is kipróbálják a szakvezetők. A magyar kétszázas indulók zöme éppen ilyen zöldfülű.

Örülhet Beé papa, döntőben a fiú.
Beé közép
© hvg.hu
A versengés gyorsaságát bizonyítja, hogy az előfutamok fél 11-ig lefutnak, fél egyre pedig az is kiderül, kik kerülnek a holnap délutáni döntőkbe.

Kenu-egyes: A 26 éves Bozsik Attilának nem sikerült egyből a döntőbe kerülni, ehhez az első hely kellett volna előfutamában, ő harmadikként futott be. A középdöntőben újra lehetett próbálkozni. És ott sikerült egy kínai versenyző mögött a 2. helyet elcsípni. Döntő holnap.

Férfi kajak-egyes: Boros Gergelynek elég lett volna az 5. hely ahhoz, hogy bekerüljön a középfutamba, ő azért biztonság kedvéért megnyerte futamát. Igaz, továbbjutó helyen evező ellenfelei nem erőltették magukat a pálya végén. 22 éves sportolónk 11 után a döntőért lapátolt. Sikerrel. Ugyanis a spanyol Carlos Perez Rial mögött másodikként haladt át a célvonalon.

Női kajak-egyes: Paksy Tímea simán verte előfutama mezőnyét. Már reggel sejtettük, ha a Fábiánné Rozsnyói Kati néni csapatához tartozó 23 éves versenyzőnk a középdöntőben is hasonlóan energikusan evez, akkor nem lehet baj. Úgy evezett, nem is lett baj. Futamgyőzelem és döntő - az utolsó métereken integetéssel a közönségnek.

Kenu-kettes: Értékes győzelmet aratott, és ezzel az előfutamából rögtön a vasárnapi fináléba repesztett Kovács Gergely és Végh Attila. Csak így tovább!

Férfi kajak-kettes: Magabiztosan nyerte futamát a Sík Márton és Csamangó Attila alkotta duó. A duplán hazai versenyzőkre – hiszen a Démász-Szegednél eveznek – még várt a középfutam. Ott azonban, fájdalom, csak a harmadik helyre futottak be, és ez kevés volt a fináléhoz.

Női kajak-kettes: Kovács Katalin és Janics Natasa nyerte futamát. A világverő duó ezzel már döntős. Hódolat nekik.

Kenu-négyes: Döntőbe lapátolta magát a Balázs Péter vezette kvartett. A délelőtt legszorosabb versenyében a litvánok mögött a második helyet csípte el, de kis szerencsével vagy nagy szerencsétlenséggel akár ötödik vagy első is lehetett volna.

Férfi kajak-négyes: a Kadler-Gyertyános-Beé-Babella-kvartett kiváló versenyzéssel nyerte futamát. A mögöttük végzettekre még várnak a középfutamok. Beé István apukája, a világjáró Beé közép vezérfigurája megnyugodhat, a szegedi kánikulában nem kell újabb derbit menni 34 éves világbajnok fiacskájának, a holnapi döntőig hűsölhet.

Női kajak-négyes: Persze (persze?), újabb futamgyőzelem és döntő. Kovács és Janics most sem tudott hibázni, ezúttal Paksyval az első, Patyival a negyedik beülésben.

Zádori Zsolt / Maty-ér

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Mindegyik magyar nő a döntőben

A délelőtti ezres előfutamok legkellemesebb híre, hogy győzelemmel tért vissza Vajda Attila, aki a válogatók alatt súlyos balesetet szenvedett. A magyarok mindegyike továbbjutott, a női egységek mindegyike egyenesen a döntőbe. Tudósítás számról számra a délelőtti futamokról.

hvg.hu Itthon

Szobrot Kovácsnak és Janicsnak!

A mai középfutamok után, a hétvégi 18 döntőben 16-ban lesz magyar egység. És a formák alapján hazai éremeső várható a szegedi kánikulában.

Világ

Kovács, Janics aranyérmes!

A Kovács Katalin, Janics Natasa kajak kettes aranyérmet szerzett 500 méteren a zágrábi kajak-kenu világbajnokságon.

Itthon

Győzedelmes K. und K. párosok

Ma valóra válthatják döntős álmaikat a magyarok: délelőtt rendezik az ezres, délután az ötszázas elődöntőket.

Itthon

Kajakra mennek a doppinggal

Nulla toleranciát hirdetett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke a doppingolókkal és az őket segítőkkel szemben. A magyar szövetség elnöke óvatos derűlátással néz a regatta elé, legalább egy vb-arany megszerzésében reménykedik. A közönség ennél jóval többen bízik. A hvg.hu a Maty-éren.

Itthon

Az ötszáz is, bizony, dalolva ment

Az ötszázas előfutamokkal folytatódott a vb első napja. A magyarok ezekben a versenyszámokban sem voltak esélytelenek, és mindenki megugrotta a lécet. A hvg.hu a helyszínről tudósított.

Itthon

Magyar szenvedélybetegség: a megnyitó ünnepély

A kajakosok, kenusok korán fekvő, korán kelő népek. Ezt nem ártott volna figyelembe venni a szegedi kajak-kenu-vb megnyitó ceremóniája rendezőiek sem. Ettől eltekintve meglepően szeriőz és összességében nívós volt a szerda esti ünnepély.

Úszó Európa-kupa: Hosszú Katinka bronzérmet nyert a második napon

Úszó Európa-kupa: Hosszú Katinka bronzérmet nyert a második napon

Győzelem a vízilabda-Eb-n: "Azt mondtuk: nem akarhatják nálunk jobban ezt az aranyérmet"

Győzelem a vízilabda-Eb-n: "Azt mondtuk: nem akarhatják nálunk jobban ezt az aranyérmet"

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott

Eb-bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

130 perc és rengeteg türelem kellett az első űrkeksz megsüléséhez

De miért pont Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost?

De miért pont Budapesttel reklámozzák az új orosz villamost?