Nyolc magyar érdekeltségű számból hatot megnyertek a mieink. Aranyeső a szegedi kánikulában!

A kanadai Buday testvérek gratulálnak
Kolonicséknak. Virágba borultak
© HVG
Dél körül a széltől megborzongtak a hozzáértők. Nem azért, mintha a fuvallat annyira enyhítette volna a maty-éri kánikulát, hogy lúdbőrözni kellene, hanem mert a szél jobbos fordulatot vett. Márpedig ez a balra lapátoló szegedi kenusnak, az eddig várakozáson felül szereplő Vajda Attilának nem kedvez. – Tegnap még arról áradozott, mennyire szereti a szegedi pálya szembeszelét, hát most megkapja a „jobbost”, hendikeppel vághat neki az ezres döntőnek – sopánkodtak a Vajdát féltők. Nekem mindenesetre háromkor úgy tűnt, tökéletes szembeszél fú a pályán.

De ne csak ifjú reménységünkről meg meteorológiai fenoménokról: délután már érmeket osztottak a szegedi világbajnokságon, és a mieink komoly reményekkel vághatnak neki az ezerméteres derbiknek. Egyedül férfi kajak-egyesben nem lesz magyar döntős, a többiben viszont igen. A hvg.hu helyszíni tudósítása versenyszámról versenyszámra.

Olvassa cikkeinket a vb-ről!
A kapitány portréja. Itt!
A vb marketingjáról. Itt!
A doppingről és a jövőről. Itt!
A megnyitóról. Itt!
Az ezres előfutamokról. Itt!
Az ötszázas előfutamokról. Itt!
Az ezres középdöntőkről. Itt!
Az ötszázas középdöntőkről. Itt!
A kétszázas selejtezőkről. Itt!
Szerencsére a B-döntőknek csak egyikében volt versenyzőnk. Benkő Zoltán magabiztosan nyerte a futamot, és végzett összességében a tizedik helyen. Hazudnánk, ha azt mondanánk, nem jobbra számítottunk. De ebből a futamból is erőt meríthet fiatal sportolónk a jobbik számának, a holnapi ötszázasnak a fináléjához.

Kenu-egyes: Mexikói arany, német ezüst, magyar bronz. Nem akármilyen verseny volt. A közép-amerikai versenyzőt senki nem ismerte, éppen ezért senkit sem izgatott, hogy a 9. pályán hajóhosszal vezeti a mezőnyt. A közönség is inkább azzal foglalkozott, hogy a balesete után visszatérő és a középfutamban brillírozó Vajda még 750 méter után is csak az utolsó előtti helyen állt. Aztán a szívrepesztő utolsó kétszáz! Vajda csapásról csapásra hagyta maga mögött az előtte állókat, és becsúszott a harmadik helyre, sőt még az ezüstre is esélye volt, de az erejével teljesen elkészült Dittmert már nem tudta befogni. Ez nem meglepetés, de az már igenis az, hogy a mexikói Cristóbalt senki nem tudta megelőzni.

Férfi kajak-egyes: Újabb meglepetés, és ismét a 9. pályáról! A svéd Oscarsson mindenki őszinte meglepetésére a surranó pályán megverte a tengerentúli, sokkal esélyesebb vetélytársait. Az Eb-győztes brit Brabants lett a második, az új-zélandi Fohy a harmadik.

Női kajak-egyes: A tudósító nagyon kedveli a meglepetéseket, és általában nem szereti a papírforma-eredményeket. Általában, de nem ebben a versenyszámban: itt ugyanis Benedek Dalma volt a hiperesélyes. Győzött is! De még hogy, elképesztő fölénnyel, rajt-cél pályát menve hagyta maga mögött német és cseh vetélytársát. Ezzel Benedek megnyerte a magyar kajak-kenu sport 140. aranyérmét. Hódolat az elődöknek és köszönet Benedeknek!

Kenu-kettes: Kozmann és Kolonics megnyerte! Elképesztő koncentráltan mentek, már 500-nál biztosan vezettek, 750-nél már hajóhosszal, és az előnyt a végére még fokozni tudták. Második lett az egykori magyar világbajnok, a Kanadában élő Buday Tamás edzette kanadai páros, mellesleg az egykori klasszis két fia alkotta duó. Kozmann György mostani diadalával megnyerte a maga 3., Kolonics György a maga 14. vb aranyát. A magyar kajak-kenu már a 141-iknél tartott. Nem sokáig.

Férfi kajak-kettes: Ha egyszer egy üzlet beindul! Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor úgy verte meg a világbajnoki mezőnyt, mintha serdülő versenyzőkkel gyakoroltak volna. Volt, hogy két hajóhosszal vezettek, és a végére is maradt "szűk" egy. Tulajdonképpen várható győzelem az idei Európa-bajnoktól. Aha, várható... Fenomenális. A szegedi közönség extázisban. A tudósító nem különben, reszkessetek sörcsapok! De addig még a munka, következtek az aranylányok.

Női kajak-kettes: Kovács Katalin és Janics Natasa úgy nyerte meg a derbit, hogy a végén még tartalékolhatott a további öt - borzalom, csodálatos leírni - további döntőjére. Mennyit bírnak még el ezek a lányok? Mi még biztosan bírjuk a győzelme(i)ket.

Kenu-négyes: Német győzelem az örök rivális híveinek megnyugtatására. Kanadai ezüst, fehérorosz bronz. A mieink nem voltak versenyben az éremért, de a hatodik hely pontszerző, a teljesítmény így is dícséretes.

Férfi kajak-négyes: Újra van aranynégyesünk! Gyökös-Kökény-Vereckei-Horváth-kvartettnek hívják őket. Mindenki őszinte meglepetésére már 250-nél vezettek a mieink, akár még csak centikkel, a németek és a lengyelek is bennvoltak a hatos élbolyban, a közönség már ekkor olyan állapotban volt, mintha megnyertük volna a versenyt. A szakemberek még féltőn bámultak a messzeségbe, de ahogy közledtek Gyökösék, úgy vált mind biztosabbá, hogy a közönségnek van igaza. Nem kelledt aggódni, 750-nél már egy négyeshajóval vezettünk, és maradt belőle elég, a lengyelek csak közelebb zárkóztak, de nem érhették utol a mi hajónkat.

Női kajak-négyes: Rajt-cél győzelem! A legnagyobb izgalmat az okozta, hogy a magyar lányok elkezdték magukat ünnepelni, és visszaeveztek a pályára, ami szabálytalan. Drukkohattunk, hogy ami az ellenfeleknek nem sikerült, a versenybíróság révén nehogy elússzon, nehogy kicsavarják a lányok markából az aranyat. Elég nagy hülyeség volt, de  ezt is megúszta a Paksy-Kovács-Janics-Keresztesi kvartett. A szerencse lányai. A tudósító meg a szerencse fia, hogy átélhette ezt a páratlan délutánt.

Zádori Zsolt /Maty-ér

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Mindegyik magyar nő a döntőben

A délelőtti ezres előfutamok legkellemesebb híre, hogy győzelemmel tért vissza Vajda Attila, aki a válogatók alatt súlyos balesetet szenvedett. A magyarok mindegyike továbbjutott, a női egységek mindegyike egyenesen a döntőbe. Tudósítás számról számra a délelőtti futamokról.

Itthon

Győzedelmes K. und K. párosok

Ma valóra válthatják döntős álmaikat a magyarok: délelőtt rendezik az ezres, délután az ötszázas elődöntőket.

Itthon

Az ötszáz is, bizony, dalolva ment

Az ötszázas előfutamokkal folytatódott a vb első napja. A magyarok ezekben a versenyszámokban sem voltak esélytelenek, és mindenki megugrotta a lécet. A hvg.hu a helyszínről tudósított.

hvg.hu Itthon

Szobrot Kovácsnak és Janicsnak!

A mai középfutamok után, a hétvégi 18 döntőben 16-ban lesz magyar egység. És a formák alapján hazai éremeső várható a szegedi kánikulában.

Itthon

Magyar szenvedélybetegség: a megnyitó ünnepély

A kajakosok, kenusok korán fekvő, korán kelő népek. Ezt nem ártott volna figyelembe venni a szegedi kajak-kenu-vb megnyitó ceremóniája rendezőiek sem. Ettől eltekintve meglepően szeriőz és összességében nívós volt a szerda esti ünnepély.

Itthon

Gyorshalálfutamok továbbélő magyar esélyekkel

A délelőtt a kétszáz méteres versenyeké volt a szegedi vb-n. Egy híján az összes magyar egység bejutott a holnapi döntőkbe. Délután kilenc ezerméteres döntőt rendeznek, nyolcban ott lesznek a mieink is.

Itthon

Kajakra mennek a doppinggal

Nulla toleranciát hirdetett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke a doppingolókkal és az őket segítőkkel szemben. A magyar szövetség elnöke óvatos derűlátással néz a regatta elé, legalább egy vb-arany megszerzésében reménykedik. A közönség ennél jóval többen bízik. A hvg.hu a Maty-éren.

Még a vombatok is befogadják a menekülteket

Még a vombatok is befogadják a menekülteket

Az óceánokért szól a Shaun, a bárány alkotójának kisfilmje

Az óceánokért szól a Shaun, a bárány alkotójának kisfilmje

A rendőrfőnök is belebukott a máltai újságíró elleni merényletbe

A rendőrfőnök is belebukott a máltai újságíró elleni merényletbe

Gomperz: A nép börtönében

Gomperz: A nép börtönében

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket

Meghalt Tolkien fia, aki utálta A Gyűrűk Ura-filmeket

Szijjártó: Nem kell migráció a gazdaságnak

Szijjártó: Nem kell migráció a gazdaságnak