szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újságírókat provokálnak és fenyegetnek a Kossuth téri demonstráció rendezői, akik egy fotóriportert kilökdöstek a térről azzal az indokkal, hogy nincs engedélye a téren tartózkodni. Egy újságírót azért fenyegettek meg a szemmel láthatóan ittas rendezők, mert megakadályozta, hogy a nyilvános WC ajtaját megrongáló férfit megverjék.

A téren szombat éjjel 11 óra után még több újságíró dolgozott. Egyiküktől azzal az indokkal akarták a kezében tartott diktafont elvenni, hogy a demonstráció főszervezőitől hangrögzítésre nem kapott engedélyt, és nincs engedélye ahhoz sem, hogy fotókat készítsen. Az újságírót megfenyegették és kilátásba helyezték, hogy amennyiben továbbra is a téren marad, a rendezők között lévő verőemberek "ellátják a baját". 

Az elmúlt napokban több televíziós társaság munkatársát is megfenyegették, az egyik kereskedelmi csatorna operatőrének kezéből pedig kiütötték a kamerát. Késő estére televíziós stábok már elhagyták a teret, és néhány rendező azért inzultálta a még jelenlévő újságírókat, mert véleményük szerint a tényeket elferdítve, kizárólag negatív szemszögből mutatják be "erkölcsi forradalmukat".

Részegek kötekednek a téren

Takács nem tud róla
"Látni szeretném azt az újságírót, akit éjszaka inzultus ért a Kossuth téren. A híradások után reggel kikérdeztem a szervezőket, rendezőket, de nem számoltak be ilyen esetekről" - mondta kérdésére Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. egyik ügyvivője vasárnap, a Kossuth téri tüntetés helyszínén. Hozzáfűzte, hogy információik szerint "sok embert küldtek már el munkahelyükről, mert látták képüket a tüntetésen készült fotókon". Elmondta: a szervezők tisztában vannak azzal, hogy a demonstráció révén közszereplők lettek, így nem akadályozhatják meg azt, hogy a fotósok megörökítsék őket, de "az egyszerű tüntetők megkérhetik ezt magukra nézve". Takács András egy éjszaka történt incidensről számolt be, elmondása szerint egy "provokátor" először beszélgetett a tüntetőkkel, be is mutatkozott, majd felrúgta a Rákóczi szobor mellett a tüntetés elején felállított "Temetjük a Gyurcsány kormányt! Nektek nincs feltámadás!" feliratú koporsót. A szervező közlése szerint a jelenlévő rendőröket értesítették ezután, akiket az illető nem várt meg, hanem elfutott.
Előzőleg alig pár száz ember maradt a Kossuth téren, köztük sok erősen ittas embert látott az MTI tudósítója éjjel fél tizenegy után. A tér közepén felállított színpad előtt árpádsávos zászlókat lobogtat néhány fiatal, és a színpadról szónoklók beszédébe közbevágva azt skandálják, ria, ria Hungária! 

Az ittas fiatalokkal szemben a rendezők nem lépnek fel, míg a téren egy kutyáját szájkosár nélkül sétáltató fiatalembert kizavartak a térről, és a menekülő férfi után nyolc-tíz fenyegetőző rendező szaladt. Az elűzött húsz év körüli férfitól a kutyáját elvették, majd miután észrevették a rendezők, hogy a sarkon posztoló rendőrtől próbál segítséget kérni, visszaadták neki az állatot. 

A 2-es villamos Kossuth téri megállójában 20-25 fekete ruhába öltözött fiatal gyűlt össze, isznak és a villamosra várakozó emberekbe, valamint a Parlament kapujánál álló rendőrökbe is többször belekötöttek. Provokációjukra a rendőrség nem reagált. Az árusok még mindig a téren tartózkodnak, bár készletükből a téren tartózkodók az alkoholt tartalmazó italokat már felvásárolták.

Gyűlik a bevétel és az adományok

Üzleti szempontból sikeresnek tűnik a Kossuth téri demonstráció. A kitartó árusok napi több százezer forint forgalmat bonyolítanak le, míg a tüntetés szervezői napi félmillió forint körüli adományt gyűjtenek - derült ki az MTI által szombat este megkérdezett emberektől.

A Kossuth tér sarkain egymás mellett sorakoznak az árusok,pólókat, jelvényeket, könyveket és italt árulnak. A Parlament mellett felállított imasátor mögött száz forintért kávét főznek, de itt már palacsintát is sütnek, amiért hosszú sorokban várakoznak az emberek, csakúgy, mint a hot dog és a főtt kukorica árusok előtt. Már a korábban ingyen osztogatott zsíros kenyeret és teát is pénzért adják, a kihelyezett mobil WC-ket pedig 50 forintos adomány fejében
lehet igénybe venni. Szombat este is többször körbejárt a "becsületkassza", amelybe az adományokat gyűjtötték. 

Az MTI tudósítójának több ember távozó félben lévő ember is úgy fogalmazott, hogy a demonstráció időközben teljesen más irányba indult el, már nem érzik azt az összetartást és szellemiséget, amit az első napokban tapasztaltak, ezért többször nem jönnek ki a Parlament elé, legfeljebb a televízión kísérik figyelemmel az eseményeket. 

A demonstráció szervezői már napokkal korábban bejelentették, hogy hosszú távra rendezkednek be, ezért a  technikai eszközöket nem bérlik, hanem az összegyűlt adományokból megvásárolják azokat. Az MTI tudósítói azt tapasztalták, hogy napról napra kevesebben maradnak a Kossuth téren estére, így a napi szónoklatok is hamarabb befejeződnek. 

Szombat este kilenc órára alig ezer ember maradt a téren, hallgatják a szónokokat, akiknek mondanivalója az elmúlt napokhoz képest nem változik, újat nem igazán közölnek. Csak a nap közben megfogalmazott állásfoglalásokat ismétlik. Több felszólaló is üdvözölte a Fidesz azon kezdeményezését, hogy minden nap demonstrációt tartanak a Kossuth téren, és ezt néhány rendező úgy értékelte, hogy támogatják Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen elindított tiltakozó sorozatukat.

Éjfél után kiürült a Kossuth tér

Vasárnap hajnalra kiürült a Kossuth tér, a tüntetők hazamentek, a színpadról már csak halk zene szól; a nyugalmat egy kisebb provokáció zavarta meg a rendezők részéről. Éjjel fél egyre alig 60 ember maradt a fővárosi Kossuth téren, többségük a füves részen labdázik, néhányan a színpad előtt beszélgetnek, a Rákóczi-szobor előtt mécsesekből kirakott címer mellett álldogálnak, melyet árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat tartó fiatalok vesznek körbe. 

Néhány rendező két ízben is belekötött a tér szélén az '56-os szobor mellett álló fiatalokba, és bántalmazták őket. Az incidensnek a rendőrség vetett véget. Az öt járőrautóval helyszínre érkező rendőrök igazoltatták a fiatalokat és a rendezőket, de előállításra nem került sor. 

A téren még mindig vannak ittas emberek, köztük több rendező is, akiket a "Forradalmi Nemzeti Bizottmány" és a "Magyar Nemzeti Bizottság 2006" elnevezésű szerveződések tagjai pihenni küldtek. A demonstráció szervezői az MTI tudósítójának azt mondták, hogy az indokolatlan és erélyes fellépéseknek véget vetnek, mert nem megengedhető, hogy békés tüntetőkbe, újságírókba kössenek bele azok az emberek, akiknek a rendezvény biztosítása lenne a feladata. A Parlament környékén a forgalom zavartalan, a mellékutcákban már nincsenek emberek, a közterület-felügyelet megkezdte a tér körüli takarítást. A parkokban és a fák alatt több hajléktalan fekszik, néhány rendező a szervezők által biztosított forralt borért áll sorba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz feljelenti Gyurcsányt

A Fidesz büntetőeljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, mert a kormányfő "közérdekű adatokat nem hozott nyilvánosságra, közérdekű adatokat hamisított meg, ezzel megvalósította a közérdekű adatokkal való visszaélés büntető törvénykönyvi tényállását - jelentette be Áder János, a Fidesz alelnöke pártja szombati nagygyűlésén.

MTI Itthon

"Orbán most mindent kockára tett"

Gyurcsány Ferenc a parlamenti bizalmi szavazás megnyerésével megerősítette hatalmát - írja szombati számában a Le Soir című belga napilap.

MTI Itthon

Magyar politika: meztelen gyűlölet, nem vetélkedés

Magyarországon már nem konkurenciáról vagy ellenségeskedésről van szó a politikai összecsapásokban, hanem a bal- és a jobboldal közötti "meztelen és puszta gyűlöletről" a Die Presse című osztrák napilap elemzése szerint.

MTI Itthon

Kuncze: Orbán nem a demokratikus ellenzék örököse

A bizalmi szavazás azt jelenti, a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy következetesen végigvigye programját - közölte az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján, a párt országos tanácsának (ot) ülését követően.

MTI Itthon

Az MSZP jövő héten bejelentést tesz

Az MSZP Országos Választmánya egyértelműen és határozottan támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt - mondta Simon Gábor a testület elnöke az ülést követő sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány-ügy

Varga: Gyurcsány továbbra sem mond igazat

Varga Mihály az InfoRádiónak adott interjúban azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem mond igazat, és továbbra sincs őszinte beszéd a gazdaságpolitikai kérdésekben. Erre a kormányfő pénteki parlamenti beszédét hozta fel, mint újabb bizonyítékot.

MTI Itthon

"A magyar történelem leggyalázatosabb napja a tegnapi”

Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője szerint a Gyurcsány-kormány pénteken "a demokráciákban példátlan módon félt a titkos szavazástól", illetve nagy fenyegetettség és nyomás hárult a kormánypárti képviselőkre, amiért újra megbízást adtak Gyurcsánynak "és a fehérgalléros bűnözőknek, akik idáig juttatták az országot".

Koronavírus: Készek a közös fellépésre a magyar parlamenti pártok

Koronavírus: Készek a közös fellépésre a magyar parlamenti pártok

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Boris Johnson ultimátumot ad az EU-nak

Boris Johnson ultimátumot ad az EU-nak