szerző:
Sipos Anett

Még az állami megemlékezésekre sem adják át a Kossuth teret a tüntetők. Új '56-tal fenyegetőznek, ha rendőrökkel próbálnák megtisztítatni a teret. A sátras, bográcsfőzős, vidéki lagzikat idéző tér, a várható rendzavarások aligha tennének jó benyomást a világ minden részéről Magyarországra látogató prominens vendégekre. Legfeljebb a Budapesre érkező nagy tévécsatornák örülnének: az ünnepségsorozatot további "sztorikkal" tudnák kiegészíteni.

A Parlament ünnepi fényben.
A miénk ott a tér?
© sxc.hu
Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy rájöjjünk, országimázs-szempontból igen rossz lesz, mondjuk a BBC tudósítása egy húgyszagú térről, háttérben a Parlamenttel, amely pompázatos épület előtt sokszor kocsmai hangnemben felszólaló szónokok szidják a kormányt, mondván, beismerték, hogy hazudtak.

Az őszödi beszéd visszhangja, a zavargások és a politikai oldalak adok–kapok mérkőzése már hetek óta beszédtéma az eddig politikától mentes terepeken is. Erről van szó a metrón, a közértben, de még a zöld jelzésre várva a gyalogátkelőknél is. A kérdések sora most újabbal gyarapodott: kié a tér a közelgő ünnepen?

„A kérdés az, hogy nagy nemzeti ünnepünkön is siralmasan szerepelünk-e majd a nemzetközi színpadon?” – állítja a hvg.hu-nak Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő, aki ma reggel a köztévében szólalt meg a szerinte botrányos ügyben. A politikus szerint érthetetlen, hogy a kormánynak miért nincs egy egyszerű asztali naptárja - értetlenkedik az MDF-es politikus. Három és fél milliárdot áldoztak - Csapody szerint helyesen - arra, hogy a forradalom 50. évfordulóját méltó módon ünnepelhesse az ország és az ideérkező mintegy közéleti, politikai prominensek biztonságát garantálni tudják, de nem mertek se tárgyalni a téren demonstrálókkal, se szabályozni helyfoglalásukat. Közben pontosan tudták, milyen reprezentációs kötelezettségük van az ország nevében a világ felé – érvel a képviselő.  Az évforduló kiemelt nemzetközi sajtóvisszhangot kap, amihez méltatlan a Kossuth tér jelenlegi állapota. Akkor is ha a demonstrálók jogosan vannak ott a téren. "Ilyen félig megbolondult országban egyetlen helyszínen se vagyok hajlandó beszédet mondani" - jelenti ki kategorikusan az MDF-es politikus.

Csapodynak lettek volna ötletei:  a miniszterelnöknek és embereinek időben le kellett volna ülniük tárgyalni a tüntetők vezetőivel, és megállapodni, adják vissza a teret arra az egy hétre, amíg kitakarítják és alkalmassá teszik az ünnepre. Ha így sem ment volna,  lehetett volna módosítani a gyülekezési törvény ide vonatkozó passzusát, hogy a különleges körülményekre tekintettel ne lehessen demonstráció céljából használni október 16. és 23. között a Kossuth teret – érvel a honatya. Majd így folytatja: "Egy jogállamban van a kormányzatban és a civilekben is ennyi intelligencia.  Magyarországon úgy tűnik itt is, ott is híján vannak az értelmi képességeknek. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 képviselői számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy 1956 nem a 'plutokrata judeobolsevista MSZP-SZDSZ' rendezvénye, hanem Magyarország ünnepe."

A helyzet miatt sokan aggódnak. A Nemzeti Színház korábban felkért, nagynevű színészei közül többen, köztük Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Sinkó László és Garas Dezső, az esetleges megalázó helyzetektől tartva, nem vállalnak fellépést a központi ünnepségen. Több mint kétszáz neves közéleti személyiség pedig felhívást tett közzé, amelyben felkérik honfitársaikat, hogy a forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplése, és az arra való felkészülés zavartalansága miatt  függesszék fel a térfoglalást, a tüntetést október 20. este 7 óra és november 4. éjfél között.

Ezzel szemben a Kossuth tériek még vasárnap bejelentették, hogy nem mennek el 23-án a térről, s "még ideiglenesen sem” vonulnak át máshol kiszemelt helyszínre. Ugyanakkor a tüntetők a 23-i délelőtti zászlófelvonás idején „méltóságteljes, csendes önkorlátozással vesznek részt az eseményen" – közölték, s a déli órákban kezdik meg "forradalmi" ünnepségüket.

Takács András, az úgynevezett Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője a hvg.hu kérdésére úgy fogalmaz, már azt is nonszensznek tartja, hogy ők, akik Gyurcsány Ferenc ellen demonstrálnak, "pont tőle" kérjenek engedélyt.

„Ez egy folyamatos politikai rendezvény. Bejelentési kötelezettségünk van, amit mi teljesítettünk is. Kétségbe vonhatják, el is küldhetnek, de mi itt maradunk. Abban az esetben, ha a rendőrséggel akarnának minket eltakaríttatni, el kell gondolkoznia a kormánynak, hogy akar-e egy újabb ’56-ot. Nem bontjuk el a sátrakat!” – mondja harciasan Takács. Az ügyvivő szerint csak azzal lehetne helyreállítani a társadalmi békét, ha a miniszterelnök azonnal lemondana. Ám Gyurcsány Ferencnek szemmel láthatóan esze ágában sincs lemondani. 

Október 23. lesz az első alkalom, hogy a miniszterelnök és a rebellisek egy téren tartózkodnak. A hangulat sejthető. Ötvenhatos megemlékezéseken az elmúlt években sem volt szokatlan a fülrepesztő füttykoncert vagy a bekiabálás, hazaárulózás sem, és  ha így történik, s a világ tévéállomásai mindezt még szolgálatkészen közvetítik is, ismét csak ábránd marad a Nemzeti dal két sora: "A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez". Valóban csak ennyi telne tőlünk?

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kiürítenék a Kossuth teret – közéleti személyek felhívása

Több mint kétszáz neves közéleti személyiség felhívást tett közzé, amelyben felkérik honfitársaikat, hogy a forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplése és az arra való felkészülés érdekében függesszenek fel minden térfoglalást, tüntetést október 20. este 7 óra és november 4. éjfél között - jelenti a Népszabadság.

hvg.hu Itthon

Nem adják a teret a Kossuth téri tüntetők

A Kossuth téri tüntetők az állami ünnepségek idején nem adják át a több mint egy hónapja birtokba vett teret, még ideiglenesen sem vonulnak át máshol kiszemelt helyszínre. Ezt maguk a szervezők közölték, hozzátéve: ez ügyben hétfőn tárgyalnak a rendőrséggel.

Európában a 322 lóerős Nissan Leaf villanyautó

Európában a 322 lóerős Nissan Leaf villanyautó

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját

A szaúdi koronaherceg hekkelhette meg a világ egyik leggazdagabb emberének a telefonját

Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek

Szijjártó Péter: A kormány atomösztöndíjat indít külföldieknek

520 millió forintot kérnek a kocsiért, amiben agyonlőtték Tupacot

520 millió forintot kérnek a kocsiért, amiben agyonlőtték Tupacot

Iskolabusz baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Iskolabusz baleset Németországban: ketten meghaltak, húszan megsérültek

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos