szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külügyminisztériumban minden bizonnyal vizsgálat indul annak kiderítésére, miként szivároghatnak ki rendszeresen információk a tárcától az ellenzékhez - közölte a külügyi szóvivő hétfőn.

"Nem ez az első eset, hogy a kikerülő információkat az ellenzék saját céljaira használja fel” - hangsúlyozta Polgár Viktor. A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a hétvégén pártpolitikai álláspontok közvetítésével vádolta meg a külügyminisztériumot. Németh Zsolt szerint a külügyi tárca február 8-án olyan körlevelet küldött a magyar nagykövetségeknek, amely a Kossuth téri kordonbontással kapcsolatban a Fidesz és Orbán Viktor "lejáratására buzdít".

A témát a külügyi bizottság napirendjére fogja tűzni.

Göncz Kinga külügyminiszter úgy nyilatkozott a körlevél tartalmáról a távirati irodának, hogy a tárca a tényekről tájékoztatta a külképviseleteket. "Nagyon nehéz kihagyni a legnagyobb ellenzéki pártot és személy szerint elnökét, Orbán Viktort egy olyan tájékoztató anyagból, amely arról szól, hogy e párt parlamenti képviselői kordont bontanak" - szögezte le hétfőn Polgár Viktor. Felidézte, hogy ugyanez a párt külföldön, uniós fórumok bevonásával rendszeresen tárgyalja ugyanezt az ügyet.

"Ilyen körülmények között azt gondolom, a kormány a rendelkezésére álló eszközökkel elmondhatja, ha álláspontja van" - jelentette ki a szóvivő. Hangsúlyozta: a kormány elvi álláspontja az, hogy a jogszabályokat be kell tartani, önbíráskodásnak nincs helye, a kordon ellen a bírósághoz lehet fordulni.

A szóvivő leszögezte, hogy a kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy tájékoztassa a magyar külképviseleteket álláspontjáról olyan ügyekben, amelyek befolyásolhatják Magyarország megítélését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre