szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyedüli pártelnökjelölt feltette magának a lécet. Ugyan nem túl magasra. A szavazatok legkevesebb 75 százalékától tette függővé, hogy kormányfő marad és pártelnök lesz. A zsarolás a megszeppent küldötteket nem tette dacossá. Gyurcsány simán, majd' 90 százalékkal vette a magasságot. A szappanopera folytatódott: Egymásra utalva 4.

18:50
Gyurcsány az elnök

Gyurcsány Ferenc a szavazatok 89,15 százalékát, azaz a leadott 590 szavazatból 526 igen szavazatot kapott - jelentette be Nyakó István, az MSZP szóvivője. Az elnökhelyettessé választott Szekeres Imre a leadott 549
szavazatból 494 igen szavazatot kapott. A politikus korábban is elnökhelyettes volt a szocialistáknál. Juhász Ferenc, akit szintén elnökhelyettesnek választottak, a leadott 549 szavazatból 535 igen szavazatot kapott. Az új elnökhelyettes előzőleg az MSZP alelnöke volt.

Újraválasztották a budapesti Simon Gábort a párt választmánya elnökének. Ő a leadott 597 szavazatból 581 igen szavazatot kapott. Az etikai bizottság elnökének a posztot eddig is betöltő Borsod megyei Simon Gábort választotta meg a kongresszus. Ő leadott 598 szavazatból 572 igen szavazatot kapott. A kongresszus újraválasztotta Puch László pénztárnokot, aki a 596 leadott szavazatból 583 igen szavazatot kapott. A párt pénzügyi ellenőrző bizottsága elnökének Keller Lászlót választották újra a küldöttek. Keller László a leadott 576
szavazatból 371-t kapott, míg kihívója, Bakonyi Tibor 205-t.

Késő estére a kongresszus megválasztotta az országos elnökség tagjait is. Elnökségi tag lett Gráf József földművelésügyi miniszter, Herczog Edit európai parlamenti képviselő, Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke. Ugyancsak elnökségi tag lett Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke és Veres János pénzügyminiszter. Gráf József, Herczog Edit és Varga László eddig még soha nem volt elnökségi tag, a többieket újraválasztották.

A késő délutáni órákban a kongresszuson rosszul lett és meghalt Szőke László, a Pest megyei küldöttcsoport tagja. A párt kongresszusa egyperces néma felállással emlékezett meg róla, és a párt saját halottjának tekinti.
   
14:00
Délután zárt ülés
© Stiller Ákos
A küldöttek délután előbb a párt bizottságainak beszámolóját hallgatják meg, majd az alapszabály-módosításáról határoznak. Ezt követően kezdődik a tisztségviselők megválasztása. Az MSZP vezetését - az elnöktől egészen az elnökségi tagokig - várhatóan az esti, késő esti órákra választják meg.
 
A szocialisták kongresszusán mintegy 600, szavazati joggal rendelkező küldött van jelen. Gyurcsány Ferenc kormányfő a tanácskozáson mondott beszédében közölte: akkor vállalja a pártelnökséget és a miniszterelnökséget, ha legalább a szavazatok 75 százalékát megkapja.13:30
Vitányi: a "zsákutcás" fejlődésünk oka "eltorzult lelki alkatunk"
Veres jános szerint a reformoknak meglesz a hozadéka a szavazatokban, vitányi Iván szerint eddig nem éltünk a kitörési lehetőségekkel. Részletek


13:00
Platzek: ellenünk is többször demonstráltak
Matthias Platzeck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi elnöke az MSZP szombati kongresszusán arról beszélt felszólalásában, hogy Németország is volt hasonló helyzetben, mint most Magyarország, de véghez kell vinni a reformokat, mert csak stabil pénzügyi helyzetben lehet igazságos szociáldemokráciát csinálni. Brandenburg tartomány miniszterelnöke felidézte, hogy Schröder kancellár idején a jelentős munkanélküliség, és a gazdaság stagnálása miatt muszáj volt olyan intézkedéseket hozniuk, amelyek népszerűtlenek voltak, többször demonstráltak ellenük és ki is fütyülték politikusaikat. Kiálltuk a nyomást, mert tudtuk, hogy szükség van a bevezetett intézkedésekre - hangoztatta a politikus.


12:50
Horn: "piszok nagy bajban vagyunk"
Horn Gyula felszólalásában kritizálta Gyurcsány Ferenc közösségi munkáját, hiányolta a lakossági rendezvényeket és megjegyezte: nem érti a miniszterlenök 75 százalékos igényét. Részletek

12:02
Gyurcsány-beszéd: talán ő is tüntetne
Gyurcsány Ferenc beszédében szólt a Fidesz radikalizálódásáról, a szociális vívmányok megőrzéséről, és azt is elmondta talán ő is tüntetne a kórházért, ha hódmezővásárhelyi lenne. Részletek


11:30
Gyurcsány: az MSZP politikája a megoldás

Gyurcsány Ferenc szerint a Magyarországon egymással versengő két nagy politikai irányzat egymást kizáró alternatíva, és ez okozza a feszültséget az országban. Úgy fogalmazott: szemben áll egymással a nemzeti Magyarország és a modernizációs, polgári Magyarország képe, amelyek között egyenlőtlen a politikai küzdelem. Ezt azzal indokolta, hogy míg az előbbi mindig tud még radikálisabb lenni, és bármennyit emelhet a téten, a modernizációs progresszív politika a másik oldalon ezt nem tudja megtenni. 
 

© Stiller Ákos
Gyurcsány Ferenc leszögezte: a kialakult helyzetre az MSZP politikája a megoldás, akkor is, ha ez rövid távon kínkeserves, az illúziók elveszítésével jár és sokakat elbizonytalanít.

A személyemről szóló szavazást tekintsétek a politikánkról szóló bizalmi szavazásnak. Csak akkor kívánok az MSZP elnöke és miniszterelnök lenni, ha a szavazatok legalább hetvenöt százalékát megkapom - mondta Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, nem lesz senkinek sem az ellensége, hanem mindenkinek partnere lesz, aki az országért akar tenni. Beszédében Gyurcsány Ferenc leszögezte: az MSZP-nek világos politikai stratégia kell, ehhez pedig világossá kell tennie a múlthoz való viszonyát.

"Én Nagy Imre mellett tettem le a voksomat" - mondta a politikus, megjegyezve, hogy Kádár János a magyar demokrácia hagyományaiba "nem gyömöszölhető be". Még ehhez a gondolatához kapcsolódva azt is mondta, el kell távolodni attól, amit az MSZP Köztársaság téri székháza takar. A miniszterelnök, pártelnökjelölt kiemelte: a magyar baloldal nem képviselheti azt a politikát, hogy a rendszerváltás kiigazításra szorul.

11:10
Simon Gábor nem nosztalgiázik
"A mi rádiónk nem árpád-sávon szól, mint a Fideszé" – hangoztatta Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke, majd hozzátette, nem nosztalgiáznak olyan jelképek miatt, amelyek az emberek többségének rémuralmat juttatnak az eszébe. Az országos választmánnyal kapcsolatban kitért arra, tovább kell erősíteniük azt a folyamatot, hogy a testület a párt parlamentjeként működjön, és nagyobb szerepet kell vállalniuk a politikaalakítás folyamatában felmerülő érdekek testületi harmonizálásában.


10:00
Megkezdődött a kongresszus
Mandur László a tanácskozás rövid, ügyrendről döntő zárt ülése után köszöntötte a küldötteket és a vendégeket. A politikus külön üdvözölte az MSZP korábbi elnökeit: Nyers Rezsőt, Horn Gyulát, Kovács Lászlót (ő nincs jelen a kongresszuson), illetve Hiller Istvánt.

Mandur László a napirendi pontok ismertetése során elmondta, szombaton 13.30-ig tart a tanácskozás nyílt ülése a politikai vitával, ezt követően kezdődnek a bizottságok beszámolói, majd a tisztségviselők megválasztása. A politikai vita vasárnap folytatódik, a tanácskozás végén pedig határozatot fogadnak el a küldöttek.

A Haza és haladás címet viselő kongresszuson szombaton délelőtt Botka László szegedi polgármester, országgyűlési képviselő és Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes elnököl.

© Stiller Ákos
A tanácskozás első napirendi pontjaként Hiller István pártelnök beszámolóját hallgatták meg a küldöttek. A leköszönő pártelnök szerint az legutolsó tisztújító kongresszus óta eltelt két és fél évben a legfontosabb cél a tavaly tavaszi parlamenti választás megnyerése volt. A célt elértük, dupláztunk, sőt a korábbinál erősebb pozíciót értünk el - hangoztatta a küldöttek előtt szombaton. Hiller István az elmúlt időszakra visszatekintve azt mondta: a párt öthavonta megmérettetett. Hangsúlyozta: szükség van az MSZP belső életének a megfrissítésére, ki kell nyitni a civil Magyarország felé, és újra kell rendezni a párt értelmiségi kapcsolataikat is.

Hiller István beszédében kiemelte: a szocialisták büszkék magyarságukra és a nemzeti hagyományokra. A párt előtt álló feladatokról szólva úgy fogalmazott: nehéz periódus következik, tovább kell vinni a reformpolitikát, folytatni kell a változásokat, ez viszont konfliktusokkal fog járni. A kongresszuson mondott beszédében többször utalt a Fideszre és - anélkül, hogy nevét említette volna - Orbán Viktorra. Ehhez kapcsolódva azt mondta: az MSZP soha sem uszított egy demokratikus és hiteles választás eredménye ellen.
 
Nem a haza van ellenzékben, hanem az, aki kevesebb szavazatot szerzett. Ez akkor is így van, ha valaki nem akarja ezt megérteni - emelte ki a politikus. Hiller István egy helyütt kitért arra, hogy az árpádsávos zászlókkal szemben egy lépést sem lehet hátrálni, az árpádsávos zászlókkal szemben nincs beletörődés, nincs kompromisszum. Az árpádsávos zászlót 1944-45-ben meggyalázták, felhasználták, kihasználták. Ennek az árnyékában embereket lőttek a Dunába, azóta ez a zászló a nyilasok emlékét hordozza - mondta Hiller István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány pártelnöksége az MSZP szavazókat is megosztja

Még a legelkötelezettebb MSZP-támogatók körében is relatíve magas, 20 százalék feletti a Gyurcsány elnökségének hatását tekintve bizonytalanok aránya, további 20 százalék pedig egyenesen attól tart, hogy a miniszterelnök-pártelnök tovább rontja az MSZP amúgy is kritikus helyzetét - derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központja legfrissebb februári közvéleménykutatásából.