szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Gates amerikai védelmi miniszter Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel folytatott csütörtöki tárgyalásain nagyra értékelte a magyar honvédség reformját és a magyar katonák nemzetközi szerepvállalását.

Szekeres Imre Kelet-Közép-Európából az első védelmi miniszter, akit Gates fogadott. A 45 perces megbeszélésről Szekeres Imre tájékozatott. "Elismerését fejezte ki azért a szerepért, amelyet Magyarország a világ nagyon sok pontján betölt, hiszen 13 országban 17 misszióban teljesítenek szolgálatot magyar katonák, sok helyen közösen amerikai katonákkal" - mondta Szekeres Imre.

Gates nagyra értékelte, hogy Magyarország vállalta Afganisztánban, Baglán tartományban két évre egy újjáépítési program feladatát, illetve a megbízatás tervezett folytatását. Üdvözölte, hogy Magyarország kész más feladatot is vállalni az afganisztáni béketeremtésben. Szekeres kifejtette, hogy Magyarország kész együttműködni a kabuli repülőtér működtetésében, esetleg rendőri erők, katonák kiképzésében. A két miniszter egyetértett abban, hogy nagyobb összhangot kell teremteni a katonai és civil programok között.

Irak kapcsán Gates elismeréssel szólt arról, hogy a magyar honvédség nagyon magas szintű katonai feladat elvégzését - nevezetesen a NATO keretein belül a kiképzés szervezését, ellenőrzését és irányítását - vállalja. Az amerikai védelmi miniszter méltatta a magyar katonák teljesítményét, amelyről részletes információi voltak.

A nyugat-balkáni helyzetet illetően Gates kifejtette: az Egyesült Államok azt támogatja, hogy az Ahtisaari-terv alapján rendeződjön Koszovó státusa. Szekeres Imre felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia számára is lehetőséget kell nyújtani a gazdasági, politikai és katonai integrációra.

Az amerikai védelmi és a magyar honvédelmi miniszter tárgyalt a létrehozandó - C-17-es gépekből álló - stratégiai légi szállítási flottáról, amelynek bázis repülőtere Pápa lesz. Szekeres Imre azt kérte, hogy Magyarország az Egyesült Államoktól is kapjon támogatást ehhez a nagyon fontos feladathoz. Utalt arra, hogy ez Pápán és környékén a gazdasági fejlődés lehetőséget is jelentheti majd.

Gates a találkozón szükségesnek mondta, hogy "egyfajta koordináció" valósuljon meg a NATO és az Európai Unió között; az amerikai védelmi miniszter szerint erre a feladata valamelyik európai politikus kaphatna megbízást.

Az amerikai védelmi miniszter úgy tájékoztatta magyar partnerét az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer kapcsán, hogy az orosz vezetőkkel a napokban folytatott megbeszélésein teljes nyitottságot mutatott a hosszú távú információcserére, amellyel oldani lehetne a kialakulni látszó bizonytalanságot. Szekeres Imre kifejtette, a magyar álláspont egyértelmű: a NATO-n belül is konzultációra van szükség, továbbá egyeztetni kell Oroszországgal.

Szekeres Imre budapesti látogatásra hívta amerikai partnerét, aki ezt elfogadta. Mint a magyar miniszter megtudta, Gates a Habsburg-monarchiáról írta egyetemi diplomáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Fábry is elutazik Irakba Szekeressel

A Gyurcsány Ferencet élesen bíráló tréfáiról is elhíresült humorista, Fábry Sándor is elkíséri Szekeres Imre honvédelmi minisztert jövő heti, iraki útjára.

MTI/hvg.hu Itthon

Szekeres-beszéd: reagál az MDF és a Fidesz

A Fidesz szerint az MSZP-nek Gyurcsány Ferenccel való viszonyát kellene rendeznie. Dávid Ibolya közleményében leszögezi, hogy az MDF, véleménye szerint egyedüli parlamenti pártként, soha nem kereste a nagykoalíciós kapcsolatot az MSZP-vel. Igaz, együttműködik vele.

MTI Itthon

Szekeres beszédét is felvették titokban

Szekeres Imrének, az MSZP elnökhelyettesének titokban felvett beszédét tette közzé hétfőn a magyar közszolgálati rádió. Szekeres - bár nem ezekkel a szavakkal - jelezte: a szocialistáknak az MDF-hez kellene közelednie és át kell fogalmaznia viszonyát a szabad demokratákkal.

MTI Itthon

Kuncze: komolytalan a Szekeres-beszéd kalózfelvétele

Komoly dolgokkal hajlandó vagyok foglalkozni, a koalíció az természetesen komoly dolog, mindenféle kilopott, rosszul sikerült, tartalom nélküli beszédekkel természetesen nem - kommentálta az SZDSZ elnöke hétfőn a parlament ülését megelőzően újságíróknak, azt az MSZP szombati választmányi ülésén titokban készített felvételt, amelyen Szekeres Imre elnökhelyettes arról beszélt, hogy a szocialista pártnak újra kell fogalmaznia a liberális párthoz fűződő viszonyát.