A Topolánszky-interjú megjelenésének napján, szeptember 27-én reggel nemcsak Topolánszkyt kereste meg Szilvásy György, hanem a hvg.hu főszerkesztőjét is.

Igaz, velem személyi titkára, egy hölgy beszélt, aki nagyon udvariasan, ám határozottan adott hangot nemtetszésének, amiért „nehéz helyzetbe” hoztuk a miniszter úr két egykori munkatársát, Alács Tibort és Rákosi Ferencet. Anélkül jelentettük meg az interjút, hogy előzőleg velük konzultáltunk volna. Jeleztem, hogy interjút közöltünk az interjúalany véleményével, de amennyiben a két munkatárs válaszolni akar az interjúban megjelent, őket érintő mondatokra, természetesen helyt adunk nekik. (Mindeddig nem jelentkeztek.)

Ezután hangzott el a kérdés, amelyet jól ismertem még a 80-as évekből, amikor a jobb sorsra érdemes Lakatos Ernő vezette az MSZMP (eszem-nemeszempé, ahogy annak idején aposztrofáltuk) agitprop osztályát. Akkor is mindig megkérdezték, ha nem tetszett nekik valami: a cikk, az interjú milyen körülmények között született? Annak idején erre igazoló jelentésben kellett válaszolni, most azért jobb a helyzet. Amikor a vonal másik végén a hölgy megkérdezte, vajon Topolánszky kezdeményezte-e az interjút, beérte válaszommal: „Nem, mi kerestük fel, és némi habozás után hajlandó volt nekünk interjút adni.”

Mintha Szilvásy azt gyanítaná, hogy valamelyik titkos jobboldali központból telefon érkezett az utasítással, Topolánszky fog interjút adni (vele ők már levajazták), nekünk itt a szerkesztőségben semmi dolgunk nincs, mint a megrendelést teljesíteni. Pedig a titokügyek gazdájának nyilván vannak eszközei, hogy az ilyesminek utánanézzen, noha nagyon rosszul tenné, ha velük élne is. (Elgondolkodtató, hogy engem is a mobilszámomon hívtak, holott soha nem adtam meg a titkárságnak. Igaz, Szilvásy beosztottja ezért elnézést kért). A titkár végül nagyon kedvesen engem vagy valamelyik munkatársamat háttérbeszélgetésre hívta, hogy megismerjük kölcsönösen egymás munkáját. Mint mondta, tulajdonképpen ezért is hívott.

Időközben Szilvásy miniszter az MTI-nek tagadta, hogy a hvg.hu-nak tett kijelentései miatt megfenyegette volna volt beosztottját, Topolánszky Ákos egykori helyettes államtitkárt. Nagyon remélem, hogy ezek után a  személyi titkár "őszinte érdeklődését" nem fogja cáfolni.

Jó lenne, ha a politikusok és a közpénzen fenntartott hatóságoknál dolgozók, azaz a közszolgák, 17 évvel a rendszerváltás után, elviselnék   - jobb- és baloldalon egyaránt - a demokratikus rendünkkel együttjáró sajtószabadság  nekik fájó következményeit is.

Hirschler Richárd

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu English version

Topolanszky on Gyurcsany, Zuschlag and Ocsovai

In Jozsef Debreczeni's book, Ferenc Gyurcsany reminisces about his time running the ministry for youth and sport, calling his deputy state secretary for drug affairs, Akos Topolanszky, as a "first-class professional and honest public servant." He regrets his dismissal from the ministry in October 2003, for which he blames his then administrative state secretary. Topolanszky, who is now deputy director of the National Drug Prevention Institute, now speaks about the informal hierarchy inside his old ministry, about orders that could not be disobeyed and the way political decisions influence the distribution of public subsidies. He also addresses the real reasons for his dismissal.

Vélemény

Topolánszky Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól

Debreczeni József könyvében Gyurcsány Ferenc felidézi az ifjúsági és sportminisztérium élén eltöltött időszakot, és kábítószerügyekben illetékes helyettes államtitkárát, Topolánszky Ákost „elsőrendű szakembernek, tisztességes köztisztviselőnek” nevezi. Fájlalja, hogy 2003 októberében menesztették a minisztériumból, amiért az akkori közigazgatási államtitkárt teszi felelőssé. Topolánszky, aki ma a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese, most az egykori tárcán belül kialakult informális hierarchiáról, a "visszautasíthatatlan" követelésekről, a pályázati pénzek elosztását eleve meghatározó politikusi előzsűriről beszél, és feltárja kirúgásának valódi körülményeit.

Itthon

A Topolánszky-interjú utóélete

Hogyan olvas a magyar sajtó? Nincs meglepetés: irányzatosan. Egyes mondatok többet, mások eredeti értelmükhöz képest teljesen mást, megint mások egyenesen semmit sem jelentenek. Az érintett politikusok persze nagyon is tudják, mi jelent meg róluk tegnap.

Itthon

Topolánszky: Szilvásy megfenyegetett

Topolánszky Ákos, az ifjúsági minisztérium egykori közigazgatási államtitkár-helyettese a Magyar Nemzetnek tegnap úgy nyilatkozott: Szilvásy György felszólította őt arra, hogy a hvg.hu-interjú őrá vonatkozó állításait vonja vissza, különben jogi útra tereli a folyamatot, és megjelentet egy közleményt, amely arról szól majd, hogy egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni közpénzekre.

Újabb tüntetések Moszkvában

Újabb tüntetések Moszkvában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Lángra kapott elektromos roller miatt kiürítették a Dropbox székházát

Lángra kapott elektromos roller miatt kiürítették a Dropbox székházát