szerző:
MTI

A múlt szélsőjobboldali szellemei címmel közölt írást vasárnap a Magyar Gárdáról internetes kiadásában a Der Spiegel. Nemzetközi példákat is felsorolva a lap arra a következtetésre jut, hogy a jólét csökkenésére vezethető vissza a kelet-európai országokban a szélsőjobboldal előretörése. Ugyanakkor a Fidesz feltűnően tartózkodó viselkedésének okát a szélsőjobboldali szavazatok megszerzésében látja.

A cikk bevezetőjében megállapítja: Magyarországon erőszakra kész szélsőjobboldaliak mozgolódnak, s a közelmúltban egy, a hitleri nemzetiszocialista párt fegyveres szervezetéhez, az SA-hoz hasonló "gárda-formáció" jött létre. A szomszédos országokban ugyancsak virágzik a barna eszmevilág és ezzel együtt a kisebbségek, a homoszexuálisok és a zsidók elleni uszítás - írja a német hetilap.

A kecskeméti keltezésű, riport jellegű írás elején a cikkíró, Marion Kraske egy kampányrendezvényről tudósít, amelyet a városban az "ultranacionalista" Jobbik párt rendezett. Idéz egy 23 éves informatikus diákot, aki - mint írja - egy Nagy-Magyarországról álmodik, amihez szükség van a többi között a Romániához tartozó erdélyi területek, valamint a szerbiai Vajdaság annektálására, amelyekről Magyarország a trianoni békeszerződés keretében lemondani kényszerült. "Elérkezett az idő, hogy lemossuk a gyalázatot. Végre tehetünk valamit... Fel kell fegyverkeznünk" - idézi a lap az általa mondottakat.

A Der Spiegel ezt követően a gyűlésen jelen lévő Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről ír. A 29 esztendős, képzett történelemtanár napok óta járja a megyét, hogy új tagokat toborozzon legújabb szüleménye, a Magyar Gárda számára. A Magyar Gárda - mint írja a lap - egy szélsőjobboldali, félkatonai csoport, amelynek eddigi 56 tagja néhány héttel ezelőtt a budai várban tette le ünnepélyesen az esküt.

A gárdisták népi eszmevilága - fogalmaz az írás - minden más, csak nem keresztény. A "cigánybűnözést" meg kell szüntetni, a "magyarságot" meg kell védeni a szomszédos országok agresszoraitól, szükség esetén fegyveres erőszakkal - írja a Der Spiegel a gárda törekvéseivel kapcsolatban. Ebből a célból az egyenruhások számára a jövőben a fegyveres sportgyakorlatok kötelezőek lesznek. Ismét felbolydult az amúgy is mélyen megosztott Magyarország, s a provokációkat ismét a legszélsőjobboldalibb erők kezdeményezik - teszi hozzá a lap.

A baloldal és az értelmiségiek növekvő aggodalommal figyelik a militáns jobboldal formálódását - írja a Der Spiegel. Idézi előbb Gyurcsány Ferencet, aki szerint a gárda "szégyen Magyarország számára", majd Tamás Gáspár Miklós filozófust, aki már egy "magyar SS-t" lát felvonulni. Valójában az egyenruhások szimbólumai, mindenekelőtt az Árpád-sávos zászló, azokon a jelvényeken alapulnak, amelyeket egykor a hírhedt nyilaskeresztesek használtak, akik a második világháború idején készségesen támogatták a németeket a magyar zsidók meggyilkolásában - fogalmaz az írás.

Az újság ezt követően beszámol arról, hogy más kelet-európai országban is erősödnek a szélsőjobboldali csoportok. Szlovákiával kapcsolatban megemlíti a kormányban is részt vevő Szlovák Nemzeti Pártot, amely mindenekelőtt a romák, a zsidók és a másként gondolkodók elleni uszításairól ismert. Csehországgal kapcsolatban pedig az antiszemita és fajgyűlölő futballhuligánok példáját hozza fel. De - mint írja - a neonácik gátlástalanul törnek előre Vlagyimir Putyin birodalmában is.

A lap írásában arra következtet, hogy mindez jelentős mértékben a jólét csökkenésére vezethető vissza a kelet-európai országokban. Ezzel kapcsolatban idézi Ungváry Krisztián történészt, aki szerint "a vasfüggöny összeomlását követő átalakulások brutálisabbak, mint a harmincas években a gazdasági világválság után bekövetkezett változások voltak. S mindez termékeny talajt jelent a demagógok számára". Sőt - teszi hozzá a lap - egyes pártok számára is.

A Der Spiegel internetes kiadása ennek kapcsán arról ír, hogy miközben a magyar parlamentben szinte valamennyi frakció elhatárolta magát az újonnan alakult Magyar Gárdától, egy párt feltűnően tartózkodóan viselkedett, mégpedig Orbán Viktor ellenzéki politikus pártja, a Fidesz. "A nyílt szocialistagyűlölő már régóta törekszik arra, hogy agresszív retorikával a szélsőjobboldalon is szavazatokat szerezzen" - hangoztatja a Der Spiegel, hozzátéve, hogy "az erőszakra kész jobboldal támogatása kapóra jön számára." Mind Orbán, mind Vona csak egy célt követ, ez pedig a „maffiakormány” megdöntése - írja a Der Spiegel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester

Nem a nevelt fia kapta a megbízást, leállította az építkezést egy borsodi polgármester